Директорът на Топлофикация Перник разкрива опасностите, които крие резкият енергиен

...
Директорът на Топлофикация Перник разкрива опасностите, които крие резкият енергиен
Коментари Харесай

Директорът на Топлофикация Перник разкрива опасностите, които крие резкият енергиен преход

Директорът на Топлофикация Перник разкрива заплахите, които крие внезапният енергиен преход.

- Г-н Кацаров, през днешния ден ще си приказваме с Вас най-вече като енергиен специалист, а по-малко в ролята на шеф на Топлофикация Перник.Кои фактори водят до нуждата от нарастване на цената на топлинната сила?

- Преди всичко потреблението на сила се върна на равнищата от преди пандемията. Накратко, цената на въглищата, природният газ, въглеродните излъчвания се усилиха, а оттова се покачва и създадената сила.

Цената на въглищата през последната година се усили над 2 пъти.

Цената на природния газ се усили от 27 лв/мвтч през януари 2021 година до 134 лв/мвтч сега.
свързани новини2992на 24.12.20219862на 14.09.2021
Цената на въглеродните излъчвания се усили 3 пъти за 12 месеца. През януари предходната година въглеродните излъчвания се търгуват на цена от 27 евро/т., а сега цената е 88 евро/т.

Всички тези нараствания се отразяват директно върху себестойността на създаваната от Топлоелектрическа централа електрическа и топлинна сила.

- Смятате ли, че на фона на покачващите се цени на горивата енергийният преход може да се случи бързо?

- Не, колкото по-плавно се осъществя, толкоз по-малко ще са разтърсванията.

Една от аргументите за високите цени на електрическата сила в цяла Европа е точно фактът, че доста страни се отхвърлиха от въглищата преди да имат задоволително заместващи мощности и с горделивост афишират голям дял на създадената от възобновими източници сила. За това България се оказва в добра позиция, употребявайки към момента въглища, даже можем да печелим, в случай че изнасяме електрическа сила.

- Какъв е казусът с огромния дял произвеждане на сила от възобновими източници?

- В момента казусът е, че мощностите, които употребяват възобновими източници, постоянно стопират, когато е доста студено, да вземем за пример.Именно пониженото предложение е причина и за нарастване в търсенето на сила, създадена от нормалните източници – АЕЦ, Топлоелектрическа централа и така нататък

Има доста вложители във фотоволтаици и ветрогенератори, само че към момента те не могат да заместят базовите енергийни източници. В дълготраен проект ще възникне още един проблем при възобновимите източници. Изграждането и подмяната на мощности и акумулатори изискват големи количества метали, които просто няма от къде да се добият.

- Означава ли това, че въглищата не са чак толкоз обречени от политическа позиция?

- На този стадий, да. Въглищата се радват на взрив на търсенето на всички места по света. Независимо от амциозните проекти за декарбонизация на европейската стопанска система, в Китай и Япония стремително се построяват нови въглищни Топлоелектрическа централа.

Както към този момент споделих, декарбонизацията би трябвало да се извърши гладко и с ясно написани проекти.

- За край ще ни кажете ли до къде стигнахте с декарбонизацията в Топлофикация Перник?

- За момента сме се съсредоточили да приключим плана за въвеждане на природен газ в производството на сила. Надежда за финансиране имаме и от дадената поръчка от Европейски Съюз за признаването на силата, създадена от природен газ, за зелена.

Въвеждането в работа на трите когенератора, които ще разрешат произвеждане на сила от природен газ, тече с цялостна пара. Вече сме в напреднал стадий от строителството. Съоръженията са инсталирани в особено хале, което може да се види от всеки, който пътува по градската автомагистрала. Сега предстоят най-важните дейности по дотъкмяване на спомагателните уреди, свързване към топлопреносната мрежа, както и пробните пускове.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР