Директорът на Софийската филхармония от 2017 година насам Найден Тодоров

...
Директорът на Софийската филхармония от 2017 година насам Найден Тодоров
Коментари Харесай

Кой е Найден Тодоров

Директорът на Софийската филхармония от 2017 година насам Найден Тодоров е новият длъжностен министър на културата. Той заменя на поста Велислав Минеков, който беше министър на културата в два следващи служебни кабинета, като през вчерашния ден в доклада си разгласи, че се е справил със замръзналото кралство " Министерство на културата ".

Найден Тодоров приключва с отличие музикалното учебно заведение " Добрин Петков " в Пловдив и продължава образованието си по оркестрово диригентство при професор Урош Лайовиц, хорово диригентство при професор Гюнтер Тойринг и оперно диригентство при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена, се споделя в биографията му, публикувана от прессекретариата на президента.

През 2000 година, единствено на 26 години, Тодоров е поканен за Музикален шеф на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В интервала 2003 - 2005 работи като живописен началник на Оперно-филхармонично сдружение - Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор " Дунавски звуци " в Русе.

Между 2005 и 2017 година Найден Тодоров е шеф на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и единствено година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

Посочва се, че Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с доста непознати оркестри, сред които Виенският симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестърът на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и доста други.

От визитката на Найден Тодоров се схваща също, че се изявява като ефирен водещ на предаването " На концерт с Българска национална телевизия 2 " и написа разкази, като първата му книга, кръстена " Полъх от ангели ", е излязла през предходната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР