Директорът на Шведската национална сеизмична мрежа Бьорн Лунд заяви във

...
Директорът на Шведската национална сеизмична мрежа Бьорн Лунд заяви във
Коментари Харесай

Швеция е отчела 2 подводни експлозии до Северен поток

Директорът на Шведската национална сеизмична мрежа Бьорн Лунд съобщи във вторник, по време на присъединяване в народен ефирен канал, че две интензивни подводни детонации са били открити през вчерашния ден в същия регион като тръбопровода " Северен поток " в Балтийско море , където преди този момент.

" Можете ясно да видите по какъв начин вълните отскачат от дъното към повърхността. Няма подозрение, че е имало гърмеж ", твърди Лунд. Страховете от бойкот нарастват , написа " Евронюз ".

По-рано е обявено, че немските управляващи считат, че вредите по газопровода са породени от целенасочена офанзива . Междувременно Европейски Съюз акцентира, че е прекомерно рано " да се спекулира " по отношение на аргументите за приключването.

Датските и шведските управляващи издадоха навигационни предупрежден ия, откакто бяха открити две теча по тръбопровода " Северен поток 1 ", който Кремъл затвори по-рано този месец за неустановен интервал от време в отговор на западните наказания.

" Това не е дребна цепнатина. Това е в действителност огромна дупка ", сподели Датската енергийна организация.

Предупрежденията пристигнаха малко откакто бе намерено настрана приключване на газ по втора тръба, " Северен поток 2 " , мощно спорен план, който бе замразен от немското държавно управление дни преди нахлуването на Русия в Украйна и по този начин и не влезе в употреба.

Датският министър председател Мете Фредериксен сподели, че саботажът не може да бъде изключен като пояснение за събитията.

" Все още е прекомерно рано да се прави умозаключение, само че обстановката е изключителна ", сподели тя. " Има три приключвания и по тази причина е мъчно да си представим, че може да е инцидентно ".

Фредериксен беше в Полша, където участва на церемонията по откриването на Baltic Pipe, чисто нов маршрут за транспорт на норвежки газ до Дания и Полша.

" Днес се сблъскахме с акт на бойкот, не знаем всички детайлности за случилото се, само че виждаме ясно, че това е акт на бойкот, обвързван със идната стъпка на ескалация на обстановката в Украйна ", сподели полският министър председател Матеуш Моравецки , говорещ до нея.

Съвпадението сред церемонията и приключването подхрани теориите за умишлени офанзиви.

" Ясно е, че това е боен въпрос ", сподели Михаел Клаесон, шеф на взаимните интервенции на шведските въоръжени сили, пред шведския ежедневник Aftonbladet.

Клаесон сподели, че е " мъчно " да се отдели обстановката от указа за частична готовност от предходната седмица , подписан от Владимир Путин за подсилване на съветските сили, само че към този момент " няма връзка ".

Шведската национална телевизия SVT заяви, че националните сеизмолози са записали " две ясни детонации " към региона, първо в 2:03 сутринта и по-късно в 19:04 (централноевропейско време) в понеделник.

Европейската комисия съобщи във вторник, че към момента е рано да се спекулира.

" Ние следим доста деликатно развиването ", сподели представител на Европейска комисия , отбелязвайки негативното влияние, което метанът, най-големият съставен елемент на газа, може да има върху околната среда. " Това към момента не е повлияло на нашата сигурност на доставките. "

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова новината " доста притеснителна " и сподели, че нито една алтернатива не би трябвало да се " изключва тъкмо в този момент ", в това число бойкот. " Това е въпрос, обвързван с енергийната сигурност на целия континент ", сподели Песков.

Изображения и видеоклипове, публикувани от датската войска, демонстрират голяма зона с бълбукащ газ на повърхността на Балтийско море.

Se video og fotos af gaslækagerne på Nord Stream 1 og 2-gasledningerne i Østersøen på:
— Forsvaret (@forsvaretdk)
Нито Северен поток 1, нито Северен поток 2 сега придвижват към Европа , макар че несъмнено равнище на доставки остава в границите на инфраструктурата.

Причината за приключването не е ясна. Води се следствие.

" Щетите, нанесени в един ден по едно и също време на три линии от крайбрежни тръбопроводи на системата " Северен поток, са невиждани ", споделиха от Nord Stream AG, консорциумът, виновен за тръбопроводите. " Невъзможно е да се оцени срокът за възобновяване на газопреносната инфраструктура ".

Първото приключване през Северен поток 2 беше намерено в понеделник вечерта в датския сектор на газопровода в Балтийско море, към остров Борнхолм, след " огромен спад на налягането ".

Датските морски управляващи пуснаха навигационно предизвестие и откриха неразрешена зона в границите на пет морски благи (около 9 км) от мястото, като се има поради, че приключването може да съставлява заплаха за морския трафик.

Германското държавно управление се обърна към датските управляващи, с цел да изследва въпроса.

Часове по-късно бяха разпознати две теча на разнообразни сектори от Северен поток 1: един в датската икономическа зона и различен в шведската икономическа зона на Балтийско море.

" Такава авариа на газопровод е извънредно рядко и по тази причина виждаме причина да повишим равнището на подготвеност вследствие на случаите, които видяхме през последните 24 часа ", сподели Кристофър Бьотцау, шеф на Датската енергийна организация.

Агенцията сложи енергийния бранш на страната в " оранжева " паника , второ най-високо равнище, и прикани фирмите да обезпечат сигурност към оборудванията си .

Въпреки това, изтичащият газ може да докара до последствия за сигурността и здравето на пасажерите и да се възпламени над водата и във въздуха, причинявайки детонации. Корабите може да изгубят плаваемост, отбелязва организацията.

Швеция реагира по сходен метод и издаде навигационно предизвестие , като изиска плавателните съдове да съблюдават " безвредно разстояние " от радиус от пет морски благи.

Шведската морска администрация също изпрати предизвестие за самолетите, въвеждайки безвредна височина от 1000 метра над съответните зони .

Германия също взе защитни ограничения . " Все още нямаме изясненост по отношение на аргументите и точните обстоятелства ", сподели представител на немското федерално министерство по икономическите въпроси и дейностите в региона на климата. " Около региона е основана неразрешена за полети зона от съображения за сигурност - регионът е затворен за мореплаване . "

Северен поток 1 има потенциал да придвижва до 170 милиона кубически метра газ дневно (или 55 милиарда кубически метра на година ). Русия беше упрекната в манипулиране на доставките, откакто беше ударена с шест сала от наказания на Европейски Съюз след войната в Украйна. Потоците доближиха 20% от общия потенциал през лятото, преди тръбопроводът да бъде изцяло спрян.

Северен поток 2 трябваше да удвои този потенциал до 110 милиарда кубически метра годишно , само че планът, който провокира остри рецензии от Полша, балтийските страни и Украйна, по този начин и не получи позволение.

" Днешният бойкот на " Северен поток " е блестящо увещание за излагането на нашата енергийна инфраструктура на опасности ", сподели Симоне Талиапиетра, енергиен помощник в мозъчния концерн Bruegel. " Може да е методът на Русия дасе позове на форсмажор и да избегне заплащането на многомилиардни компенсации на своите някогашни клиенти. "
 Русия не изключи бойкот да е повода за теча на газ в Северен поток 2
Русия не изключи бойкот да е повода за теча на газ в Северен поток 2

Дмитрий Песков прикани за бързо разследване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР