Директорът на Сърбиягаз Душан Баятович заяви, че сега страната плаща

...
Директорът на Сърбиягаз Душан Баятович заяви, че сега страната плаща
Коментари Харесай

Сърбия ще плаща 420 евро за 1000 кубически метра газ до края на годината

Директорът на " Сърбиягаз " Душан Баятович съобщи, че в този момент страната заплаща към 353 евро за 1000 кубически метра съветски газ и че през последното тримесечие, т.е. до края на годината, цената ще бъде към 420 евро, заяви Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ако бяхме взели всички количества газ от борсата, в този момент трябваше да продаваме газ шест до девет пъти по-скъпо, в сравнение с го продаваме в този момент. Благодарение на съглашението сред президента Александър Вучич и съветския президент Владимир Путин, през днешния ден имаме междинна цена за съветски газ от 353 евро, през идващото тримесечие цената ще бъде към 420 евро, през първото тримесечие на 2023 година 1000 куб. м ще костват 430 евро, а в края на отоплителния сезон, т.е., през второто тримесечие на идната година, в случай че няма петролни шокове (поради петролната формула), цената ще бъде към 388 евро “, изясни Баятович.

Директорът на " Сърбиягаз " сподели, че ще има задоволително газ и че има обезпечени запаси в подземния склад в Банатски двор, както и в унгарските газови складове. Той открои нуждата от разширение на складовия потенциал на Сърбия, като сподели, че през идната година хранилището в Банатски двор ще бъде разширено до най-малко 650 милиона кубически метра, а може би даже до цели 750 милиона, както е планувано в плана за уголемение с съветски сътрудници. " Още тази година в уточни в хранилището бяха импортирани 550 милиона ", уточни той.

Баятович приказва и за построяването на друго газово вместилище в Сърбия, в Банатски Итебей, чийто потенциал ще бъде сред 800 милиона и един милиард кубически метра.

Догодина се чака завършването на междусистемната газова връзка Ниш-Димитровград-София, която ще ни свърже с терминала в Александруполис, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР