Директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович бе категоричен, че Сърбия обмисля

...
Директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович бе категоричен, че Сърбия обмисля
Коментари Харесай

Сърбия обмисля да помогне на България за Турски поток

Директорът на „ Сърбиягаз” Душан Баятович бе безапелационен, че Сърбия обмисля да помогне на България да приключи нужния сектор от тръбопровода, който би трябвало да свърже Сърбия с „ Турски поток”.

По думите му в Сърбия всичко ще бъде готово най-късно до 1 октомври. Баятович е на мнение, че България се намира под напън, само че има упоритости да получи газ и от Румъния и Гърция.

„ По-рано смятахме, че ще има нова версия на „ Южен поток” и ето, че се появи „ Турски поток”, както и че икономическите ползи ще надделеят над политическите. Това ще се случи и сега”, сподели Баятович.

Според него страната му има потенциал да взе участие в строителството в България с техника и заварчици, тъй че първата част от 308-километровия газопровод на българска територия да бъде приключена допустимо най-скоро и Сърбия да се причисли към българската газопреносна система, с цел да получи газ от „ Турски поток”.

Сръбският президент: Надявам се, че България ще приключи сектора си от Турски поток до 31 май

Директорът на „ Сърбиягаз” не пропусна да подчертае, че на територията на Сърбия са положени всички 403 километра тръби и че би трябвало да бъдат приключени нужните блок-станции и четири измервателни станции, както и три „ изхода” в Чуприя, Белград и Господинци.

Работата се движи по график и всичко би трябвало да завърши до 1 октомври.

Вучич: С "Турски поток " се градят вените на енергийната сигурност

Според Баятович, унгарците към този момент са резервирали потенциал, българите към този момент са продали 100 % от потенциала, също както и Сърбия.

„ Всичко е показано в Агенцията по енергетика, която изготви съответните актове. Очакваме те да бъдат сертифицирани до края на март и първата част да бъде приключена до май, а компресорната станция най-късно до 1 октомври “, сподели шефът на „ Сърбиягаз”.

"Турски поток " е неповторима газопроводна система, посочи Владимир Путин

В Сърбия ще влязат към 12,5 или 13,88 милиарда кубически метра газ, като страната ще може да употребява и газопровода „ Северен поток 2 “.

Борисов се срещна на четири очи с Вучич. Ето какво му показа
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР