Директорът на общинското предприятие Чистота Иван Стоянов е роден на

...
Директорът на общинското предприятие Чистота Иван Стоянов е роден на
Коментари Харесай

Иван Стоянов: Започваме голямото пролетно миене на улиците

Директорът на общинското дружество " Чистота " Иван Стоянов е роден на 4 септември 1972 година Завършил е магистратура по биология в ПУ " Паисий Хилендарски ", а по-късно специализация " Музейно дело, ботанически и зоологически градини " в същия университет. Оглавява   " Чистота " от 1 декември 2011 година,  след като Иван Тотев беше определен за кмет на Пловдив. Семеен, с едно дете.

- Г-н Стоянов, " златен " ли е бюджетът за почистването на Пловдив, както се твърди? През 2018 година за комуналните услуги още веднъж са  обезпечени  близо 32 млн. лв..

-Тази  план-сметка е разпределена  за всички действия и  от нея  общинското дружество „ Чистота “  има  18-19  млн. лева  за  сметосъбиране, сметоизвозване, зимно поддържане,  стерилизация на съдовете,  машинно и ръчно метене и миене. Останалите средства се дават за други разноски - отчисленията за рекултивация на депата, почистването на дъждоприемните шахти, гробищните паркове, тепета, паркове и градини, закупуването на сол. Парите  на  общинското дружество не са  променяни  съществено през годините, само че са задоволителни, с цел да се оправяме добре с почистването на града и непрекъснато да покачваме качеството на услугите.  За „ златен “  бюджет говорят  хора от  опозицията, които нямат визия от работата ни. Със същите средства, каквито  бяха и преди години,  съумяваме непрекъснато да  обновяваме техниката. „ Чистота “ е с близо 800 души личен състав, от които към 700 са на минимална работна заплата и от началото на тази година тя още веднъж е увеличена. Най-много пари  отиват за сметоизвозването. Един сметовоз прави два курса дневно до завода в Шишманци. Това са 220-250 съда за боклук. Годишно от Пловдив се извозват 120-130 хиляди тона боклуци.

- Омбудсманът  Борислав Стаматов  предлага  улиците да се мият по-често, с цел да е по-чист въздухът.  А също по този начин да има повече машини, а не чистачки с метли, които подвигат прахуляк.  Ще извършите ли тази рекомендация?

-От 2012 година неведнъж сме нараснали миенето на улиците. Преди  булевардите се миеха три пъти седмично, улиците второкласен - един път. Сега мием булевардите  пет пъти в седмицата,  два-три пъти - второкласен и най-малко един път - кварталните улици.  Всеки ден в града работят  27 сметовоза, 10 миячни  и 15  метачни автомобила.  Мете се през цялата година, когато времето разрешава.  Тази зима беше топла и преди да завали сняг, не сме спрели да метем, с цел да е по-чист въздухът.  През зимните месеци заобикаляме да мием, тъй като през нощта постоянно замръзва и може да се получи замръзване.  Разговаряхме с производители на калциев хлорид и те  ни обясниха, че с него  може да се прави разтвор и да се мие през зимата.  Мислим  да  въведем тази технология  през идващия сезон, с цел да не се натрупва прахуляк. През последните години сме вложили в нова техника над 5 млн. лв.. Автомобилите на „ Чистота “ и компанията подизпълнител КМД са евро 5 и 6, което също  удобно се отразява на въздуха.  Преди в предприятието работеха 470 метачки, а в този момент са 435, от които 30 ще бъдат съкратени. Ръчният труд се замества с машинен. Поддържаме към този момент по-голяма повърхност, в това число и построените преди три години велоалеи. Държа да подчертая, че  Община Пловдив  е направила най-вече за възстановяване на въздуха в града, откогато Иван Тотев е кмет.  Преди годишно имаше над 200 дни с  превишено наличие на фини прахове частици, а в този момент са най-вече 69-80 дни.  Отоплението ни е на газ, постройките са санирани.

- Когато заваля сняг, още веднъж видяхме трактори с гребла. Това ли е новата техника?       

-За високите елементи и дребните улици тракторите  правят по- хубава работа, отколкото  огромните коли. По-добре маневрират.

- Кога стартира огромното пролетно миене на града?

-Веднага откакто се разтопи снегът пуснахме метачни машини, а чистачките  изгребваха  калта, с цел да не влиза в шахтите. На компанията, която ги поддържа, съм разпоредил да  ги изчистят. Тази седмица започваме  да мием  улиците с маркуч, със мощна бликам вода и евентуално по този начин ще продължим през цялото лято, само че единствено през нощта, тъй като другояче ще пречим на трафика. През деня ще мием на дюзи.

- Колко ни коства топлата  зима?

-В зимното дежурство бяха включени  65 автомобила.  Заедно с труда разноските са към 800 000 лв.. Според предходния договор  сметката единствено за дежурствата  беше най-малко  1 135 000  лв. След като беше подписан новият контракт,  разходите са понижени съвсем на половина. 

- При засиленото осоляване на улиците  мнозина от нас  питаха  до каква степен препаратите повреждат обувките, гумите на колите, а и асфалта?

-Върху асфалта най-вече  влияят температурните аномалии през нощта и денем. Всеки материал  се разрушава, когато  замръзва, а по-късно внезапно се затопля. Дори и на скалите се получават сривания.  Солта и калциев хлорид  не са реактивни за обувките. Аз най-вече цопам в солта  през зимата, тъй като непрекъснато обикалям  улиците. Като се върна, обувките ми са побелели, само че не се късат.

- Колко сол сте  хвърлили? 

-Около 2000 тона. Още толкоз имаме в запас. Въпреки рецензиите, които получихме, похвалите този път бяха  повече. Градът беше пристъпен, булевардите - черни. Тази година пробвахме  методиката, която употребяват в Италия и Швейцария,  и тя се оказа добра. За  първи път поставихме на разпръсквачите резервоари, пълнихме ги с разтвор от сол и калциев хлорид, солта се овлажняваше и по-бързо топеше снега, в сравнение с гранули.

- Техниката  ви е нова, ръководството на отпадъците - по-добро, въздухът - по-чист. Защо  все още виждаме претъпкани съдове за боклук и към тях - големи купища отпадък? Контейнерите  ли не стигат?

-Броят на съдовете и местата, където те се слагат, се дефинират от  районните служби по екология.  Недостиг на контейнери се усеща пред новите кооперации, където се пести всяко място за паркиране. И където  всеки спомагателен  контейнер води до скандал, тъй като никой не желае под прозорците му да се хвърля отпадък.  Целта, която сме си сложили, е да създадем потоци за ръководството на всеки тип боклук и ние към този момент сме почнали да го вършим. Съдовете за разбъркан боклук би трябвало последователно да се отстраняват и да се вкарват други - за разделното събиране на сметта.  Успешно  стартирахме от 30 ноември   програма за събиране на биоразградим отпадък  на първо време в центъра на Пловдив, а в този момент към този момент в  360 заведения за публично хранене във всички региони.  Който желае да се включи в тази стратегия,  може да се свърже с нас на телефон 032 675 817.

 - Къде отиват  остатъците  от храна?

-Ще се употребяват  за компост на новата ни площадка, на  която към този момент караме и растителните  боклуци от  Коматево  и Прослав. Едновременно с това водим диалози със притежателите на инсталация  за биогаз  да ги вземат против възнаграждение. Вече сме създали пробите и откакто почистим технологията, ще внесем предложение в Общинския съвет за подписване на контракт.  За общината ще има облага. Освен това сме уведомили  търговските обекти в централната градска част в кой час  ще минава камион, с цел да изкарат   кашони, и ги предаваме за оползотворяване.  Искаме за всеки тип боклук да въведем  система за ръководство.  Вече имаме договор  за предаване на строителен боклук, а също по този начин осем площадки, на които жители могат да го изхвърлят  до 1 куб. м или 20 чувалчета. Във всички квартали сме сложили контейнери за пластмаса, хартия, стъкло и метал. Сега имаме идея  да събираме изгорялата лой, която в множеството случаи отива в шахтите. Можем да  предоставим съдове и в опредени  дни да ги вземаме.

- Ще забележим ли първите  подземни контейнери за боклук на ул. " Отец Паисий "?

-Доста мъчно е,  защото  на тази улица  няма задоволително свободни площи, само че ще го създадем.   За под земята резервоар ни би трябвало най-малко два метра височина. Отгоре се поставя гофрирана ламарина, което също е обвързвано с разстояние. Един подобен съд прилича панер с капак  над земята, а изпод са „ бобрите “, поставени на платформа, която се задвижва хидравлично. Съдовете се вадят, наличието им се изсипва в сметовоз и отново се спускат подземен. Тази седмица  би трябвало да имаме изясненост къде тъкмо  да бъдат построени.

- Има ли изгода от „ спецотряда “, който сте образували против мърлячите?

-Откакто създадохме това звено, внезапно понижиха случаите  на замърсяването със строителни и едрогабаритни боклуци, с гуми и кашони.  Ще глобяваме и за хвърлени фасове. Ненормално е по кръстовищата, където колите стопират на светофара, да е цялостно с угарки. В служебните коли сме поставили видеорегистратори и като забележим извършител, го снимаме.

- И какво го вършиме след това?

-Искаме от полицията името на притежателя на колата и  го наказваме с фиш от 50 лв.. Трябва да се научим да пазим чист града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР