Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

...
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.
Коментари Харесай

Проф. Христова зове за връщането на омразна на всички българи COVID забрана

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова за следващ път прикани хората да се имунизират. Специалистът посочи, че младите у нас не съблюдават ограниченията и откакто до момента са се опазили някак си от ковид, при четвъртата вълна надали ще ги подмине.

"Определено към този момент сме в четвъртата вълна ", сподели проф. Христова.

"При грипа имаме представителна извадка от персоналните лекари и е за по-кратко време, а при ковид освен минава през зимния, а и през летния интервал, не изчезва. Това е пандемия, която е обхванала целия свят ", разяснява тя.

"Вече следим по 500 инфектирани на 100 000 население за две седмици. Донесох карта на страната с последните данни, които досега не са показвани. Вече единствено три области имаме в жълто, някои към този момент са в тъмночервено. Обръчът към София се стяга, към Варна също ", акцентира Христова.


"В момента в действителност тази вълна визира доста мощно младите. Това се дължи главно на Делта разновидността, който заразява доста хора. Доста от младите не бяха наранени в предходните талази, само че в този момент към този момент ги заразява. Те не съблюдаваха ограниченията до момента, а и не престават да го вършат. Не се съблюдава отдалеченост. Трябва още веднъж да се намерения за носене на маски навън при събирания ", продължи професор Ива Христова.

"Трябва да сме готови, в случай че вълната нараства, със последващи ограничения. Много тъпо е, че е толкоз невисок имунизационния обсег ", сподели тя.

"Категорично гибелта е при неимунизираните ", отсече заплашително проф. Христов.

"Ваксинираните го изкарват доста по-леко ", акцентира шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Попитана каква е ориста на имунизациите с изтичащ период, тя изясни: "Зная, че се водят договаряния за подаряване или препродаване, само че с това се занимава Министерството на здравеопазването ".

"Очакваме още доставки - Pfizer, Moderna и други ваксини, в случай че получат утвърждение ", сподели тя.

"Насилствено имунизиране няма, въпреки че доста страни го вкараха. Западните страни, да вземем за пример, имат наложителна имунизация за работещите в обществените домове и здравните служащи. При нас няма принудително имунизиране ", акцентира Христова.

"Ваксинираните ще се усещат много по-комфортно в среда с други имунизирани, а не в такава с кашлящи и неимунизирани ", приключи проф. Ива Христова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР