Директорът на надзорния орган на чешките служби за сигурност съобщи,

...
Директорът на надзорния орган на чешките служби за сигурност съобщи,
Коментари Харесай

Чешкият премиер поиска оставката на полицейски шеф

Директорът на надзорния орган на чешките служби за сигурност заяви, че министър председателят Андрей Бабиш е изискал неговата оставка и че държавното управление е почнало следствие във ведомството за възможна корист с публични средства, съобщи Ройтерс.

Михал Мурин, който оглавява Генералната ревизия на службите за сигурност (ГИСС), написа в изказване на уеб страницата на организацията, че през този месец е имал две срещи с Бабиш. Той показва, че оставката му е поискана поради " загуба на доверие от страна на премиера ". Бабиш му внушил, че краят на февруари е подобаващ миг за оставката, тъй че да няма " по-нататъшен скандал ". В изказването Мурин не показва дали ще се отдръпна или не.

В понеделник финансовото министерство стартира да проверява по какъв начин са изразходвани бюджетните средства в ГИСС през интервала 2016-2017 година Главният прокурор Павел Земан сподели, че в инспекцията от дълго време има нередности, само че не посочи какви.

Михал Мурин е назначен за шеф на контролния орган през декември 2015 година от предходното държавно управление на Чехия, в което Бабиш беше министър на финансите, напомни Ройтерс.

Андрей Бабиш и още няколко лица са разследвани по съмнение, че преди десетина години са присвоили с машинация два милиона евро от европейските фондове. Милиардерът Бабиш твърди, че не е направил нищо неправилно, а през днешния ден отхвърли съществуването на връзка сред полицейското следствие против него и настояването за оставка на шефа на полицейския инспекторат.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР