Директорът на Атгенцията по вписванията Зорница Даскалова и министър Цецка

...
Директорът на Атгенцията по вписванията Зорница Даскалова и министър Цецка
Коментари Харесай

БСП поиска незабавно оставките на директора на Агенцията по вписванията и на министър Цачева

Директорът на Атгенцията по вписванията Зорница Даскалова и министър Цецка Цачева да понесат отговорност за рецесията с Търговския указател и да изоставен постовете си неотложно, съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков по време на конференция по отношение на казуса с достъпа до Търговския указател.
Зарков разясни, че от Българска социалистическа партия чакат отговори на редица въпроси. „ Но не от председателката на Агенцията по вписванията, не от госпожа Цачева. Те би трябвало да понесат отговорноснт и да изоставен постовете си неотложно “, съобщи Зарков. Според него оставките им се постановат заради безсмисленото им безмълвие през последните дни.
Резултат на непросветеност е рецесията с Търговския указател и реакцията на виновните институции, съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева. Тя разясни, че от Българска социалистическа партия са изчакали да тръгне най-малко отчасти Търговския указател и да се види кой ще понесе отговорност за тази невиждана рецесия, израз на неприятно ръководство на Агенцията по вписвания и Министерство на правораздаването. По думите ѝ са последвали две съвсем безименни прессъобщения, че са сезирани ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата.
„ Днес излиза наяве, че четири диска от Агенцията по вписванията са изгорели и се поставят старания за възобновяване на информацията. Другата вест от съвещанието на Министерски съвет е, че ще се прави мегахранилище за архиви на електронните данни след срутва на Търговския указател “, сподели Златева.
Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова - в първите дни на Народното събрание това ще е съществена точка, която ще разискваме, съобщи още Крум Зарков.
„ Безпрецеднтната рецесия с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто по този начин. Щетите за компаниите и неправителствените организации, т.е. за тези юридически лица, които са директно наранени от срутва на базите данни, занапред ще се обяснява. Последиците за бизнес климата, за доверието в институциите, способността на българската страна да построи дейно електронно ръководство, са ясни. Те са трагични. Затова би трябвало да се носи отговорност “, разяснява Зарков.
Според него директната отговорност е на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е позволила това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, тъй като тя е била осведомена с неакватността на ръководството в организацията и не е взела никакви ограничения.
„ Казвам напълно уверено, че министър Цачева е знаела за проблемите, освен тъй като организацията ѝ е подресорна. Разполагаме с отчет, адресиран до нея, който е формиран от Инспектората към нейното министерство. Докладът е постъпил при нея при започване на тази година. Той е от осъществена инспекция в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за метода на ръководство на госпожа Даскалова и приключва с доста ясна рекомендация към министъра: „ да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията, на съображение на член 187, алинея 1, точка 10 от Кодекса на труда “, изясни Зарков.
Той разясни, че този текст от Кодекса на труда визира несъблюдение на трудови отговорности планувани в закона. „ Т.е. най-малко от февруари насам министър Цачева е знаела, че Зорница Даскалова не извършва трудовите си отговорности по закон и не е подхванала никакви дейности за това “, добави заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. По думите му информацията, че са сезирани Прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи оставя усещане, че става дума за външна офанзива - нещо, което самата организация опроверга.
„ Не сме надалеч от мисълта, че първичното подстрекателство за хакерска офанзива имаше за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този сензитивен указател “, разясни Зарков и обърна внимание, че следствията от тези дейности ще се усещат дълго време.
„ Основната цел на Търговския указател е да обезпечи изясненост и сигурност в комерсиалния оборот, вместо това през днешния ден какво се случва? Как се случва? Има ли благоприятни условия за злоупотреби, операции? Това са въпроси, които витаят в цялото общество “, добави Крум Зарков. По думите му тези подозрения не могат да бъдат разсеяни от Министерство на правораздаването и от шефа на Агенцията по вписванията, не и освен това управление.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР