Директорът на дирекция в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Мария

...
Директорът на дирекция в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Мария
Коментари Харесай

Мария Бончева за вдигането на цените на мобилните оператори: Потребителят няма право да прекратява договора без неустойки

Директорът на дирекция в Комисията за контролиране на известията (КРС) Мария Бончева съобщи в Комисията по икономическа политика и нововъведения, е че " щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на контракта на хората с мобилния оператор, потребителят няма право да приключва контракта без неустойки ". Тази процедура на Европейския съд и на Европейска комисия се удостоверява в 13 страни на Европейския съюз, уточни тя, представена от Българска телеграфна агенция.

" В самостоятелните контракти на " Виваком " и на " Йетел - България " има уговорка за индексация по отношение на инфлацията и потребителят се е е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените съгласно инфлацията, нарастването не е нелегално. Неустойките нормално са три месечни сметки, само че в случай че договорът е неопределен, той може да бъде преустановен с едномесечно предупреждение ", сподели Бончева.

Народните показали желаеха информация от мобилните оператори за приходите и разноските, които имат, с цел да се разбере дали повдигането на цените, не се отнася единствено до повишение облагите на фирмите.

" В Общите условия на договорите няма уговорка за отвод от услугата без наказателна клауза ", сподели Диана Ковачева, народен омбудсман.

" Крайно незаслужено е цените на мобилните услуги да се подвигат за сметка на хората, тъй като операторите са получавали обезщетения от страната за високите цени на електрическата енергия през предходната година. От " Виваком " са решили хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент, само че в " Йетел " няма сходно решение, сподели още Ковачева. Мобилните оператори могат, само че не са задължени да индексират таксите ", добави тя.

Дискусията е обвързвана с " Виваком " и " Йетел ", тъй като " А1-България " към момента не е оповестил решението си за индексацията.

" България е в топ 10 в класацията за мобилен интернет и покритието в страната е 99,9 на 100 ", сподели Андреана Атанасова от Алианса на софтуерната промишленост (АТИ).

По думите й разноските на мобилните оператори през предходната година за сила са нараснали с 40 %, макар обезщетенията от страна на страната за разноските за електрическа енергия.

" Ръстът на разноските за гориво е с над 25 % през предходната година ", добави тя.

" Служителите на операторите са с индексирани заплати, отчитаме и повишаването на $ тъй като се разплащаме в долари за метафоричен потенциал, за авторски права на непознати стратегии, както и за съоръжение ", сподели Атанасова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР