Директивата PSD2 позволява различни доставчици на дигитални продукти и услуги

...
Директивата PSD2 позволява различни доставчици на дигитални продукти и услуги
Коментари Харесай

„Отвореното банкиране“ – край на монопола

Директивата PSD2 разрешава разнообразни снабдители на цифрови артикули и услуги да навлязат в областта на платежните системи, обичайно считани за „ непокътната територия “

Пазарът на финансови услуги ще претърпи революционни промени, с помощта на появяването на нови, „ разтърсващи “ софтуерни нововъведения

Отворено банкиране – нещо, което би трябвало да промени напълно банковия бранш в международен мащаб – ще разреши на хората да упражняват цялостен надзор върху финансовите си средства и евентуално да „ разрушат “ монопола на банките във финансовата сфера. Дали това ще е добре или зле в дълготраен проект – времето ще покаже.

В дъното на тази нова смяна стои едно решение на Съвета на Европейския парламент, който одобри втората Директива за платежните услуги (PSD2) през 2015 година Сега, в 2018 година, когато директивата към този момент влиза в действие, малко на брой към момента са чували за нея, но разработчиците на финансови услуги тръпнат от неспокойствие.

Накратко, PSD2 разрешава разнообразни снабдители на цифрови артикули и услуги да навлязат в областта на платежните системи, обичайно считани за „ непокътната територия “ на одобрените снабдители на финансови услуги.
още по тематиката
Според регулацията, банките би трябвало да оферират на трети страни – снабдители на други услуги – способи за достъп до сметките на клиентите посредством отворени програмни интерфейси (API). Това проправя пътя за трагична смяна в банковия бранш.

Очаква се нововъведението в последна сметка да разреши на всевъзможни компании и започващи компании да оферират финансови услуги от всякакво естество. Прогнозите на експертите са, че директивата ще разреши пазарът да се развие и да претърпи революционни промени с помощта на появяването на нови, „ разтърсващи “ софтуерни нововъведения – по този начин, както Uber прекатурна визиите за градски превоз.

Хората ще могат да сменят банката си елементарно и бързо, както сменят доставчика си на мобилни услуги. Иновативни и предприемчиви експерти ще могат да създават приложения, които да са фактически потребни на хората – да вземем за пример приложения за ръководство на всички налични банкови активи наред с рекомендации и препоръки за икономисване на пари.

По своята същина смяната бележи раздробяване на обичайна банкова инфраструктура и прераждане на банковото дело такова, каквото го познаваме, споделят анализаторите. Банките към този момент няма да държат „ и ножа, и хляба “ във финансите: те ще изгубят цялостния надзор над информацията за сметките на потребителите, а това е основен запас, който – разбираемо – банките в никакъв случай не са желали да споделят с фирмите от региона на финансовите технологии.

Настъпващата смяна е причина за вълнението на доста новостартиращи и млади компании от региона на финансовите технологии, които чакат да се „ включат “ в международния бизнес с разплащателни и финансови артикули и услуги – да вземем за пример електронни портфейли и други Промяната ще даде подтик на разработчиците на софтуерни артикули за ръководство на персоналните финанси. Отвореното банкиране ще направи допустимо такива приложения да предложат в действителност висока добавена стойност.

Полза, несъмнено, могат да извлекат и самите банки, стига да са задоволително новаторски и напредничаво мислещи, с цел да имат желанието да подбуден своите консуматори да банкират по един напълно нов и друг метод. Очаква се изгодата от това да е в по-голямото улеснение за потребителите, изключително в светлината на електронното банкиране.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР