Директивата на ЕС за авторското право, заедно с отхвърлените с

...
Директивата на ЕС за авторското право, заедно с отхвърлените с
Коментари Харесай

ЕС продължава да създава противоречиви правила за онлайн авторско право

Директивата на Европейски Съюз за авторското право, дружно с отхвърлените с огромно болшинство членове 11 и 13, продължава своя прогрес в конвейерната лента на европейската администрация. През предишния месец бе оповестено, че директивата като че ли се е сблъскала със съществено затруднение по пътя, само че то се оказа кратковременно, решено посредством отстъпки. Вчера и Европейската комисия, и Европейският парламент оповестиха пробив в тежките си договаряния, след които е бил реализиран „ чудотворният консенсус “.

„ Най-накрая ще имаме модерни правила за авторските права в целия Европейски Съюз, това е огромно достижение, което от дълго време трябваше да бъде реализирано, сподели вицепрезидентът за единния дигитален пазар Андрус Ансип. - Преговорите бяха сложни, само че в последна сметка имаме обективен и уравновесен резултат, който е подобаващ за цифрова Европа: свободите и правата, с които се употребяват интернет потребителите през днешния ден, ще бъдат усъвършенствани, нашите създатели ще бъдат по-добре възнаградени и интернет стопанската система ще има по-ясни правила за работа и преуспяване.”

„ Тази договорка е значима стъпка за поправяне на обстановка, която позволяваше на няколко компании да печелят големи суми пари, без да заплащат вярно на хилядите рекламодатели и публицисти, от чиято работа зависят “, сподели евродепутатът Аксел Вос, който приказва пред Европейския парламент по този въпрос.



„ В същото време тази договорка съдържа голям брой разпореждания, които ще подсигуряват, че интернет остава пространство за свободно изложение. Тези разпореждания сами по себе си не са нужни, защото директивата няма да основава нови права за притежателите на права. И въпреки всичко чухме повдигнатите опасения и избрахме да подсигуряваме двойно свободата на изложение. „ Meme “, „ gif “, „ snippet “ в този момент са по-защитени “, добави той.

Както виждате, и двамата представители са сключили тежка договорка във връзка на директивата, тъй като знаят, че тя е непопулярна. Не че това в действителност има значение, само че на мястото на действителната демократична отчетност пред потребителите в Европейски Съюз се „ самоукрепва “ система от много непрозрачни управителни тела. Очевидно това се прави, с цел да се сътвори усещане за непоколебим развой, само че доста рядко действителната власт в Брюксел - Европейската комисия – може да срещне сериозна вътрешна опозиция, откакто реши да предприеме дейности.

Най-непопулярната част от директивата е член 13, който изисква уеб страниците или да търсят лицензи, или авансово да блокират качването на какъвто и да е материал, който може да бъде предпазен с авторско право, или да се изправят против следствията от самите нарушавания. На второ място обществено се осъжда член 11, който ще изисква лиценз за възпроизвеждане на всички публикации, като се изключи най-кратките фрагменти от документално наличие, като ще може да се ползва и за неща като превю на линкове.

Нито едно от известията са свързани непосредствено към текста на съглашението, само че евродепутатът Джулия Реда бързо се включи в блога по въпроса. “Историята на този закон е срамна, написа тя. - От самото начало задачата на членове 11 и 13 в никакъв случай не е била да се вземат решение ясно дефинирани въпроси в закона за авторското право с добре оценени ограничения, а да се обслужват мощни специфични ползи, с съвсем никаква угриженост за породените странични вреди. “

Специалните ползи, за които тя загатва, са на огромните издатели, които съгласно нея са лобирали пред Европейски Съюз, с цел да защитят обичайните си доходи. Изглежда, че тази доктрина се поддържа от обстоятелството, че по-малките издатели и носители на права наподобяват доста по-малко заинтересувани от новите правила. Според Реда, директивата към момента може да бъде спряна, в случай че Европейският парламент може да бъде уверен да се опълчи, само че това от ден на ден наподобява като обезверен ход.

Според юрист от европейска адвокатска адвокатска фирма, „ на пръв взор контрактуваният текст като че ли е подарък за Свети Валентин за създателите и в по-широк проект за цялата промишленост за наличие. Притежателите на авторски права ще получават спомагателни доходи от потреблението на техните творби онлайн, както и по-голяма отбрана от онлайн нарушение на авторските права. “

„ Въпреки това, както и с всички неща, дяволът е в детайлностите и някои заинтригувани страни считат, че защитните ограничения, предлагани на софтуерната промишленост, освен са лимитирали първичните цели на Европейски Съюз, а и в действителност ще влошат нещата за притежателите на авторски права. Технологичната промишленост и тези, които пазят свободата на изложение, не се помиряват с тези гаранции и не престават да се опълчват на директивата на идеологическо ниво. “

Европейски Съюз нарежда всичко това като отбрана на „,малките европейски компании “ от „ ненаситните колоси “ от Силициевата котловина, които печелят от трафик, движен от наличие на трети страни. В тази позиция има някакъв смисъл, само че наподобява, че законотворците не са се съветвали с доста от дребни компании, нито са мислили по-задълбочено за механиката на интернет, която разчита главно на така наречен „ вирусен продан “. Изобщо не е ясно, че декларираните бенефициенти на този набор от правила в действителност в действителност ще се възползват от тях.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР