Дипломатите на ЕС обмислят радикален вариант, за да заобиколят нежеланието

...
Дипломатите на ЕС обмислят радикален вариант, за да заобиколят нежеланието
Коментари Харесай

ЕС обмисля да отложи забраната за внос на руски петрол, след като Унгария блокира санкциите: Politico

Дипломатите на Европейски Съюз обмислят коренен вид, с цел да заобиколят нежеланието на унгарския министър-председател Виктор Орбан да забрани съветския нефт: да паркират проекта.

Една от концепциите, които се популяризират в Брюксел, планува други детайли от шестия пакет от наказания против Русия да бъдат продължени с поддръжката на всички 27 страни членки. Но цялостната възбрана за импорт на съветски недопечен нефт и рафинирани горива към този момент може да бъде отсрочена, до момента в който се работи по компромисна договорка, която Унгария може да одобри, обявиха дипломати от Европейски Съюз пред " Политико " .

Подобно закъснение би било сериозна спънка за напъните на Европейски Съюз да се опълчи на войната на Владимир Путин в Украйна. По-специално, това би било удар по ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която на 4 май предложи цялостна възбрана на целия импорт на съветски нефт в плана за шести пакет от наказания.

 

Фактът, че дипломатите обмислят такава трагична стъпка, демонстрира какъв брой мъчно е за Европейски Съюз да ускори икономическата си атака против Кремъл и какъв брой мъчително е да се откаже от съветската сила.

Прекъсването на пазара на Европейски Съюз за съветски изкопаеми горива се смята в Брюксел за жизненоважна стъпка за ограничение на основен поток от доходи, който оказва помощ за финансирането на войната на Путин.

Въпреки това за страни без изход на море като Унгария и Словакия, които разчитат в огромна степен на доставки на съветски нефт по тръбопроводи, възбраната на суровия нефт ще бъде мъчителна. Комисията се пробва да реализира компромис с Орбан, само че до момента неговото държавно управление споделя, че се нуждае от повече време и вероятно от повече пари, преди да се съгласи.

 

  " Наистина се разисква концепцията пакетът да бъде разграничен, защото сме постигнали единодушие по 90 % от него, тъй че да продължим напред с всичко, с изключение на със възбраната на петрола ", съобщи един от дипломатите на Европейски Съюз. " Разочароващо е, че не можем да продължим напред с контрактуваните неща. Така че за какво да не го създадем по този метод, да бъдем прагматични и по-късно да продължим полемиката за силата? "

Дипломатът добави, че отделянето на възбраната за импорт на нефт от останалата част от пакета от наказания ще " изпрати неприятен сигнал " и заради тази причина други страни може да се опълчват. Дипломатите би трябвало да се срещнат в петък, само че към момента не е ясно дали ще обсъдят пакета от наказания против Русия.

Друг посланик от Европейски Съюз съобщи, че би било по-добре да се утвърди допустимо най-бързо останалата част от новия пакет от наказания и да се върнем към възбраната на петрола на по-късен стадий. Също по този начин би било по-добре да се споразумеем за 90% от препоръчаната възбрана за нефт, в сравнение с да не се споразумеем за нищо, сподели дипломатът.

 

Един от разновидностите би могъл да включва обособяване на най-спорните елементи от възбраната на петрола и продължение на работата по други детайли на проекта, които Унгария би могла да поддържа. Будапеща към този момент предложи доставките по тръбопроводи да продължат да бъдат позволени, като глобите се лимитират до петрола, доставян по море.

 

 

И въпреки всичко всяко намаляване на пакета за петрола би уязвило доверието в Европейски Съюз, изключително откакто фон дер Лайен и други политически водачи толкоз ясно обявиха, че ударът по петролната промишленост на Путин е жизненоважен. Останалата част от пакета наказания включва ограничения, ориентирани против проруската агитация, лобисти и консултанти, както и против най-голямата съветска банка Сбербанк. Но сърцевината на пакета постоянно е била предопределена за удар против енергийната промишленост на Кремъл.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР