Дипломатическият корпус посещава новоизградения център на Благоевград, 1987 г. [БТА]

...
Дипломатическият корпус посещава новоизградения център на Благоевград, 1987 г. [БТА]
Коментари Харесай

Изоставащият бегач

Дипломатическият корпус посещава новоизградения център на Благоевград, 1987 година

[БТА] Област Благоевград си има всичко - стратегическо местонахождение сред София и Солун, строяща се значима автомагистрала, прелестен климат, естествени и културни дадености, най-хубавия университет в България и хиляди студенти, които са източник на ползване и обществен живот за районния център.

Районът обаче не може да капитализира от своите заложби. Причините за това се коренят колкото в пасивността на локалната власт, толкоз и в близостта до София, която изсмуква неговия капацитет. Столицата притегля като магнит младежите, квалифицираните фрагменти и огромните вложения. Студентите напущат града след завършването си и рядко работят по време на следването.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Днес региона се подрежда измежду дребното в страната, в които огромните работодатели, държавни предприятия и стратегически непознати вложители, отсъстват изцяло. А без високи заплати и вложения е мъчно и за хората да се задържат там. Икономиката на Благоевград е фокусирана върху браншове с ниска добавена стойност като селското стопанство и туризма. Нивото на заетите висшисти в локалната стопанска система е много под междинното за България, тъй като в случай че не живеят в София, тези заети просто пътуват всекидневно до работните си места там. Фирмите в региона са дребни и разпръснати, а най-голямото дружество " Благоевград БТ " от холдинга " Булгартабак " се изпари от икономическата карта на региона.

От друга страна обаче, Благоевград е благословена със своите естествени запаси и климат. Областта има непостижим в народен проект туристически капацитет. На дребна територия са разложени най-големите ски курорти, процъфтяващи СПА дестинации и културни забележителности. В последните години извънредно динамично се развива и виненият туризъм. Благоевград е исторически чист регион, в който в никакъв случай не е имало замърсяваща промишленост, което отваря вратите за вложения в земеделие и туризъм. В тези браншове взривът към този момент е налице, само че без огромни производства, които да носят добавена стойност, бъдещето не наподобява оптимистично.

Голямата вяра е, че такива ще се появят, откакто автомагистрала " Струма " бъде приключена. Нейното строителство обаче е придружено от куп проблеми и скъпият път, пресичащ Благоевград, към момента не е мотор на напредък, а по-скоро ускорител на туристическия трафик към Гърция, зимните курорти и СПА дестинациите.
Магистралата докара повече туристи южно от София, само че не е първо по значение изискване за идването и на вложителите. Дали огромният бизнес ще се огледа за благоприятни условия в региона и какъв брой от тях ще осъществя зависи най-много от интензивността на новата локална власт и съществуването на квалифицирани и стимулирани фрагменти на пазара на труда.

Докато тях ги няма Благоевград ще остане живото южно студентско градче, заобиколено от красива природа и със забележителен неосъществен капацитет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР