Дипломатическа куртоазия. Така премиерът на Северна Македония Зоран Заев нарече

...
Дипломатическа куртоазия. Така премиерът на Северна Македония Зоран Заев нарече
Коментари Харесай

Визита от куртоазия

Дипломатическа учтивост. Така министър председателят на Северна Македония Зоран Заев назова срещите си с политическите водачи у нас. В същото време той има вяра, че днешното му посещаване в София ще даде нов подтик и на работата на смесената историческа комисия, основана по Договора за добросъседство. 

" Тепърва следват диалозите. Република България има държавно управление, има президент. Това са институциите, които носят отговорност. Но куртоазията с политическите водачи е дипломатическа учтивост, която желаеме да покажем на другарска България – и я показахме ", сподели Зоран Заев, който през днешния ден се срещна с българския президент Румен Радев и със служебния министър председател Стефан Янев. Българският министър председател регистрира, че делегацията на Заев е пристигнала у нас с съответни оферти, които ще бъдат обсъждени професионално още през днешния ден и в околните дни. А президентът Радев изясни, че европейската вероятност на Скопие е значима за България и че чака в скоро време Скопие да има дипломат в София.  

Посещението на Заев, отпред на публична делегация у нас стартира рано тази заран със среща с някогашния министър председател Бойко Борисов. Срещата беше предавана в обществената мрежа Facebook. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския министър председател и водената от него делегация в партийната централа на ул. „ Позитано “ 20. 

Делегацията от Северна Македония остава в София и довечера, когато диалозите ще продължат в неофициална конюнктура. Задълбочаване на двустранния политически разговор, разширението на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са главните тематики на диалозите. Посещението в София идва директно преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се организира другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на договаряния за еврочленство на Скопие и Тирана. 

" Приветствам Ви за това, че сте тук за открит разговор. Очаквам най-скоро да имаме дипломат на Република Северна Македония в София ", обърна се българският президент Румен Радев към Зоран Заев по време на срещата им. По думите му, развиването на взаимоотношенията сред двете страни са от изключителна значимост, само че това изисква регулярни контакти, разговор и съдействие.

" За страдание, през последните години тези връзки попаднаха в задънена улица, разговорът беше замразен, а това несъмнено се отрази и на вероятността на вашата страна за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. До известна степен това се дължи на обстоятелството, че договорът, който подписахте  с предходното българско държавно управление нямаше съответни обвързващи условия периоди ", сподели още българският президент.

Румен Радев насочи благодарности и към президента на Северна Македония - Стево Пендаровски. " Благодаря му за другарството, мъдростта и водачеството. Съвместната ни аудиенция в Рим и отдаването на респект към делото на Светите братя Кирил и Методи показва нашата взаимна воля за съдействие, другарство и съгласие ", поясни българският президент.

" Искам да насочва ясно обръщение, че вероятността на Република Северна Македония за нас е от голямо значение. Ние сме длъжни да създадем по този начин, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да поддържат връзка по-свободно по сред си. Разбира се има и някои нерешени въпроси. Важно е да имаме разговор ", разяснява още Радев и добави: " Вие сте умел политик и знаете, че в интервал на предизборна акция от време на време партиите могат да обещаят повече, в сравнение с могат да реализират в следствие ".

Служебният министър председател Стефан Янев изрази вяра всички стъпки, които се вършат в този момент, да намерят отражение в позиция, която ще бъде прегледана от българския парламент в търсене на продължително решение. 

" Надявам се атмосферата на доверие и взаимно ценене на националните ползи да продължи в полза на търсене на решение, тъй като европейската вероятност на Република Северна Македония и на Западните Балкани са в полза на България, района и целия Европейски Съюз. Но всичко това би трябвало да бъде в границите на разпоредбите, на разговора, в който на първо време би трябвало да почистим нещата сред себе си, с цел да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство ", заяви служебният министър председател Стефан Янев след срещата с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет, който е на публично посещаване у нас. 

Според Янев би трябвало да се търси пресечна точка сред ползите на България и Северна Македония. " Като съседи, положителни другари и приятелски нации имаме потребност от непрекъсната връзка и опция за по-честа обмяна на отзиви, които са в полза на нашите нации. Трябва да търсим пресечна точка на нашите ползи и най-много в полза на бъдещето на нашите нации и района като цяло. Разбира се, в рамките на тези диалози няма да се учудите, че главната точка, по която разговаряхме, беше европейската вероятност на Република Северна Македония и опцията за започване на диалози в предприсъеднителната конференция с Европейски Съюз. Политиката на България в това отношение е неотклонна и незименна от доста години. Ние твърдо поддържаме вероятността на Република Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към присъединението им към европейското семейство ", уточни българският министър председател.

По думите му, сега двете страни имат " прозорец на опция " да работят по нерешените въпроси, които има досега, в частност осъществяването на Договора за добросъседство, съдействие и другарство от 2017 година

" Стремежът ни е сега да създадем удобна среда - на доверие и другарство, на прям диалог, на открит разговор, която да спомогне на нашите експерти да седнат и да намерят верните решения, които да бъдат показани пред обществата в Република Северна Македония и в България, и политическите управления на страните да намерят верните решения, с цел да се движим напред ", сподели Стефан Янев. Делегацията на Зоран Заев пристигна с съответни оферти, които ще обсъждаме интензивно и професионално още през днешния ден и в околните дни, сподели още служебният министър председател Янев. 

Ако сме виновни политици и водачи на нашите нации, то е наше обвързване да работим над намирането на решение на двустранните въпроси, сподели на конференцията министър председателят на Северна Македония Зоран Заев.  " Ние имаме другари на всички места по света – и Република Северна Македония, и България, само че казусът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение ", добави той.

Двамата министър председатели са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония.

Заев насочи зов към българския народ и политическите водачи да продължат да оказват помощ на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.  " За нас друга опция няма. Вярваме в европейските полезности ", акцентира Зоран Заев и прикани Македония и българския народ да поддържат добросъседски и другарски връзки.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР