Дипломати съобщиха, че държавите-членки на Европейския съюз са близо до

...
Дипломати съобщиха, че държавите-членки на Европейския съюз са близо до
Коментари Харесай

ЕС близо до споразумение за ограничаване цената на руския нефт до 60$ за барел

Дипломати оповестиха, че държавите-членки на Европейския съюз са покрай постигането на съглашение за ограничение на цената на съветския петрол до 60 $ за барел. Остава единствено Полша да даде окончателното си единодушие.

От понеделник Европа ще стартира да постанова ембарго върху доставките на съветски недопечен нефт, тъй че горната граница на цените ще се ползва за нефта, изнасян по море от Москва до пристанища по целия свят.

Ще бъдат подхванати ограничения, с цел да се попречи на танкерите да транспортират съветски петрол, продаван на цена над тази, да вземем за пример като се откаже на английските застрахователи и застрахователите от Европейски Съюз да застраховат кораби и транспорти.

Европейски Съюз към този момент беше постигнал единодушие с Вашингтон по отношение на нуждата от ограничение на цената, която западните клиенти заплащат за съветския нефт, с цел да се предотврати опцията Москва да се възползва от повишението на цените, провокирано от личната ѝ война в Украйна. Еврокомисията е предложила още, в случай че пазарната цена на нефта падне под 60 $, тогава таванът да бъде понижен, до момента в който стане с 5% по-ниска от пазарния.

Цената на Urals Crude, главният вид, продаван от Русия, е нестабилна, само че се търгуваше на равнища от към 65 $ за барел, до момента в който посланиците на Европейски Съюз се срещаха, с цел да обсъдят равнището на тавана.

Но Полша, която е мощен покровител на съседката си Украйна в борбата против Русия, държеше на по-ниска сума, която съгласно известията се приближава до едвам 30 $ за барел. Докато диалозите продължаваха в Брюксел, дипломати от няколко държави-членки обявиха, че Полша не се е противопоставила категорично на решението за 60 $, и обявиха, че чакат скорошно съглашение.

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин предизвести, че всеки опит на Запада да ограничи цената на съветския петрол ще има " тежки последствия " за международните пазари.

Но Вашингтон и няколко негови съдружници - Групата на седемте огромни индустриални демокрации, Европейски Съюз и Австралия, дадоха обещание да продължат.

Министрите на петрола от групата на производителите на нефт ОПЕК+ ще се срещнат във Виена в неделя.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР