Динамична и бурна за сектора на роботиката и индустриалната автоматизация

...
Динамична и бурна за сектора на роботиката и индустриалната автоматизация
Коментари Харесай

Роботика, автоматизация и индустриални иновации – къде е България?

Динамична и бурна за бранша на роботиката и индустриалната автоматизация е била 2021 година Азия остава водач в сферата, пазарът в Европа се възвръща, а Съединени американски щати е направила рекордни поръчки на роботи, сочат данните от Международната федерация по роботика (IFR) и Association for Advancing Automation (A3).
За четвърта поредна година, в разгара на летния сезон, от Асоциацията по роботика и автоматизация (ПАРА) са изготвили отчет с детайлности какво се случва в бранша у нас, сподели в предаването „ Радиокафе “ Кристиян Михайлов - съосновател, член на УС и секретар на ПАРА .
Увеличава се броят планове за индустриална автоматизация , открити са четири нови високоавтоматизирани заводи и три нови VC финансирания в областта на роботиката и автоматизацията.
„ Докладът е в четири сфери – започващи компании, индустриална автоматизация, сервизна роботика и обучение . Виждаме, че страната за първи път стартира да влага повече в софтуерното обучение. От позиция на започващи компании вложенията са повече в програмен продукт и развойни центрове. Прави усещане към момента неналичието на хардуерно VC, което да влага по-активно в роботика и автоматизация. Докладът демонстрира, че фирмите влагат в хардуер, с цел да са по-високо производителни, а автоматизацията им оказва помощ да доближат до повече пазари “, сподели Кристиян Михайлов.
Той добави, че през миналата година интеграцията на роботи в няколко компании у нас е била доста дейна. Предстои въвеждането на произвеждане за ендоскопска инсталация в Първомай , добави Михайлов.
През годината за разкрити четири съществени вложения в започващи компании.
На 19 и 20 септември 2022 година ПАРА провежда събитие, ориентирано към развиването на индустриалните нововъведения и високите технологии у нас, както и към пътя за построяването на идващите млади български гении, което ще се организира в зала „ Инкубатор “ в София Тех Парк.
По време на двудневното събитие , ще бъдат разисквани тематики, с внимание къде е пресечната точка сред индустриалните нововъведения, науката и младите, както и кое докара до  триумфа през последните години в бранша.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По обявата работи: Полина Начева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР