Димитровград ще издигне кандидатурата си за Европейска столица на културата

...
Димитровград ще издигне кандидатурата си за Европейска столица на културата
Коментари Харесай

Димитровград кандидатства за столица на културата през 2026 година

Димитровград ще издигне кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2026 година взаимно със словашкия регионален град Хлоховец, заяви на конференция през днешния ден кметът на общината Иво Димов. Поканата за включване на Димитровград към самодейността идва от Хлоховец по рекомендации от Пловдив, който през 2019 година бе българският хазаин като Европейска столица на културата. Кметът дефинира поканата като огромно самопризнание за свършеното в последните години на екипа му и благодари на словашкия град и на Виктор Янков, който оглавява фондация „ Пловдив 2019 ”.
„ Самото кандидатиране в тази конкуренция е извънреден имидж за града, носи авторитет, готовност на експертен капацитет, а задачата е разпространение на културната индентичност на града и на България. Чака ни извънредно доста работа. Ще активизираме целия се експертен капацитет дружно с неправителствените организации и с хората в региона на културата, с цел да изготвим стратегия за взаимни начинания и прояви по време на семейството ”, съобщи кметът на Димитровград.

Иво Димов съобщи, че в случай че Димитровград бъде утвърден това ще даде мощен подтик за развиването на туризма, стопанската система и целия публичен бранш освен в Димитровград, само че и в района.
В четвъртък Иво Димов ще внесе докладна пред общинския съвет, който да утвърди подписването на меморандум с град Хлоховец за общо присъединяване с 26 европейски града. Ръководител на екипа, който ще приготвя кандидатурата и всички съпътстващи документи, ще бъде зам.-кметът Яшо Минков. Днес той изясни, че досега по този начин групова поръчка за Европейска столица не се случвало. По процедура в началото утвърждение ще би трябвало даде словашкото държавно управление и европейски екип, след което ще се кандидатства пред Европейската комисия.
„ До момента 12 европейски града публично са удостоверили своето включване на кандидатурата. Това са Пафос (Кипър), Сан Себастиан (Испания), Гарда (Португалия), Депан (Белгия), Хранице (Чехия), Галуей (Ирландия) Йонава (Латвия), Пиран (Словения), Савонлина (Финландия) и Бодо (Норвегия). ”, заяви Минков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР