Димитър Найденов. Снимка: Личен архив, FacebookОбщинският съветник от Демократична България“

...
Димитър Найденов. Снимка: Личен архив, FacebookОбщинският съветник от Демократична България“
Коментари Харесай

Димитър Найденов се извини за това, че е подкрепил решение, което облагодетелства Летния сарай на Доган

Димитър Найденов. Снимка: Личен списък, Фейсбук

Общинският консултант от „ Демократична България “ Димитър Найденов е един от тези, които поддържаха решението, с което общински път в парк „ Росенец “ беше деактуван от обществена общинска в частна общинска благосъстоятелност. Докладната бележка планува той да бъде възложен на частна компания. Тя беше импортирана от кмета Димитър Николов. Днес обаче Димитър Найденов излезе с позиция по въпроса, в която се извинява за своите дейности, написа iskra.bg .

Публикуваме я без редакторска интервенция:

„ Искам да се извиня, за това че направих политическата неточност да вземам участие в гласуването на решение, което облагодетелства една от най-знаковите далавери, така наречен Летен сарай на Ахмед Доган. Дължа пояснение по какъв начин се стигна дотук и в същото време си давам ясна сметка, че единствено съответните ми дейности оттук насетне могат да понижат вредите, които неверната ми преценка за обстановката нанасят на „ Демократична България “, чийто представител съм в Общинския съвет на Бургас.

Ето и детайлите:

От Общинския съвет бе признато решение по докладна бележка на кмета на Общината Димитър Николов по отношение на: Одобряване на изменение на ПУП-ПРЗ за кв. 1, кв. 2 и кв. 10, в територията на лесопарк „ Росенец “, гр.Бургас.

Предложеното изменение на Подробен устройствен план има своята предистория и тя стартира през 2009 година, когато с Постановление на Министерски съвет №181/20.07.2009 година за установяване на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за национална сигурност, нефтобаза “Росенец ” се явява обект от стратегическо значение за сигурността на страната, заради което с писмо с изх.№100-01-2350-10.05.2018 година от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД е постъпило предложение за предприемане на нужните дейности от администрацията на Община Бургас за гарантиране на сигурността на нефтобаза “Росенец ”.

Междувременно Общината подхваща дейности по приготовление на план за построяването и на нужната за жителите на Ченгене Скеле инфраструктура, представляваща канализация и пречиствателна станция, тъй че отходните канални води да не се заустват и замърсяват морето, а жителите там да получат естествени битови условия. Видно от докладната, която изтъквам по-долу, общинската администрация, в осъществяване на решение на Общински съвет от месец май 2018 година стартира служебно правене на изменение на настоящия Подробен устройствен план за част от територията на парк “Росенец ”, като сплотява в границите на това предложение няколко значими неща:

1. Изграждане на техническа инфраструктура в интерес на жителите на Ченгене Скеле.

2. Осигуряване на зона към нефтобаза “Росенец ” по отношение на постъпило искане от Лукойл за обезпечаване на сигурността им като обект от голяма важност за националната сигурност.

3. Изграждане на нов път, посредством който да се обезпечи свободен достъп на жителите до морския бряг, с опция за паркиране до съществуващия плаж. Достъп, какъвто сега жителите нямат, заради обстоятелството, че съществуващата улица е заградена с преграда, възпрепятстваща достъпа на жители и сложена на съображение издадено позволение от Община Бургас.

Цитирам тази част от докладната:

“За обезпечаване опция за създаване на нужната за обслужване на цялата територия техническа инфраструктура във връзка със съществуващата такава и при отчитане на характерните условия за сигурност, в осъществяване на Решение №42-13/29.05.2018 година. на Общински съвет Бургас, служебно е направен план за изменение на настоящия проект за част от територията на лесопарк „ Росенец “. ”

Тази докладна беше входирана в деня преди постоянното съвещания на Общински съвет и не беше пусната за разискване през комисиите, което ни лиши от време да се срещнем в дълбочина с проблемите, които крие и надлежно да си изградим единна позиция по въпроса.

В хода на съвещанието на Общинския съвет се срещнах с детайлите, които провокираха оживени диспути в залата във връзка с част от препоръчаните промени в Подробен устройствен план, по метод, по който част от остарелия път, в частта си в която води до парцела на Хермес Солар и се населява от Доган, да се отчужди в негова изгода за сметка на отчуждаване на други парцели, върху които да се построи новия път, който да обезпечава свободния достъп на жителите до морето.

Будеше неразбиране фактът, че промените на ПУП-а в частта, която касае построяването на инфраструктурата в интерес на интереса на живущите на Ченгене Скеле, се обвързва с измененията, които придават и частта от улицата в интерес на Доган. Това е можело да бъде напълно елементарно избегнато от администрацията при правенето на ПУП-а, само че не е.

Още повече, че финансирането на плана за канализация, пречиствателна станция и нов път се обезпечава със средства по оперативна стратегия в размер на 5 милиона лв., срокът за кандидатстването, за която ни беше обяснено, че изтича на 4-ти май. Това ни сложи в обстановка, без да сме имали време да се срещнем с детайлите и притиснати от извънредно късия период за реакция, да би трябвало да избираме или да лишим жителите на Ченгене Скеле от по този начин чаканата от тях канализация и пречиствателна станция, или да приемем докладната във типа, в който ни е предоставена.

В хода на разискванията се предложи да се раздели гласуването на докладната по точки, като всяка от четирите точки се гласоподава настрана, тъй че да стане допустимо да се одобряват потребните за обществото оферти, а съмнителните да се отхвърлят за да се откри друго решение.

Това провокира разногласия и разнопосочни мнения, когато в един миг ръководителят на Общински съвет разгласи гласоподаване. За доста от сътрудниците, включително и за мен, не стана ясно кое се подлага на гласоподаване. Дали е предлагането за гласоподаване точка по точка, или самата докладна всъщност. Докато се чуваха гласове в залата с въпроси кое в действителност ни е обещано за гласоподаване, модулът за гласоподаване изчезна от екраните на таблетите ни и резултатът от гласуването се разгласи. Оказа се, че гласуването е било за докладната всъщност. Объркването измежду съветниците докара до огромен брой негласували, в това число и аз, също и въздържали се, като затова докладната не съумя да мине. Това се случи по този начин, тъй като за приемането на три от общо четирите точки в решението беше належащо нормално болшинство, което се обезпечи, само че за едната точка беше належащо квалифицирано болшинство от ⅔, за която не се събраха нужните гласове.

Това явно смути както представителите на администрацията, по този начин и тези, които имат предпочитание да не се изпусне опцията да се построи инфраструктурата без за това да изразходват средства на жителите на Бургас.

Председателят на Общински съвет разгласи отмора, с цел да може кметът и представителите на администрацията изготвили ПУП-а да създадат нужните уточнения и да съумеят да убедят съветниците в неотложността на докладната и по този начин препоръчаните в нея промени на Подробен устройствен план.

След като ни беше изтъкнато, че пътят в частта, която се планува отчуждаване в интерес на Доган, е с към този момент стеснен достъп, който по този начин или другояче попречва достъпа на жителите до морето, за което на него му е издадено позволение за слагане на преграда, в публичен интерес ще е да се употребява опцията да се построи новият път, който ще обезпечи на жителите достъп до морския бряг, какъвто те в този момент нямат. Ще се построи инфраструктура за милиони, в интерес на жителите на Ченгене Скеле, като се спре и замърсяването на морето без това да е за сметка на данъкоплатците – жители на Бургас. И последно ще се отговори на условията по искане и на съображение на Постановление на Министерски съвет от Лукойл за обезпечаване на сигурността на нефтобаза “Росенец ”, в качеството ѝ на обект от голяма важност за националната сигурност.

Всичко изброено, зависещо от период, който изтича след броени дни на 4-ти май, което прави преправянето на по този начин оферти Подробен устройствен план в подобен къс период невероятно.

Воден от тези причини взех преждевременно решение да поддържа построяването на тези скъпи за жителите на Бургас придобивки, при тези условия.

След обновяване на съвещанието докладната беше още веднъж – и в нарушаване на правилника – подложена на наново гласоподаване, а предлагането да се гласоподава разделно точка по точка не се одобри.

При гласуването, воден само от претекста за изгодата от построяването инфраструктурата в интерес на жителите, гласувах “за ”.

Каква е моята неточност?

След като точките не бяха разграничени, трябваше да гласоподавам “против ” и да обоснова негативния си избор, който не е против построяването на път до плажа и против построяването на пречиствателна станция и канализация, а против харизването, чрез всевъзможни еквилибристики от размени и отчуждавания, на общинска благосъстоятелност за “частната ” и заградена с бариери улица на Доган.

Допуснах неточност, направих неприятна преценка в основания предумишлено безпорядък от гласувания, само че се наемам да проследявам всичко по развиването на осъществяването на това решение, да подкрепя неговото атакуване по административен и по правосъден път, както и да направя оферти по проблема, посредством които да се защитят финансовите ползи на жителите на общината. Също по този начин имам намерение да принудя общинската администрация да съблюдава Правилника за активността на Общинския съвет – да дава в период плановете за решения и цялата документи по тях в комисиите, с цел да могат предложенията да бъдат детайлно прегледани, а не да слага клопки, да ползва административни хватки, да лишава общинските съветници от време за пълноценно разискване, и по този метод да обслужва незаконни ползи.

Искрено скърбя! “

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР