Димитър Куманов от Риболовен клуб Балканка е тазгодишният носител на

...
Димитър Куманов от Риболовен клуб Балканка е тазгодишният носител на
Коментари Харесай

Димитър Куманов, Иво Божков и сайтът ``Тоест`` получиха наградата ``Свободен електрон 2020`` |

Димитър Куманов от Риболовен клуб " Балканка " е тазгодишният притежател на премията " Свободен електрон ", присъждана от фондация " БлуЛинк ".

Наградата е за постижения в потреблението на интернет и осведомителните технологии за подсилване на гражданското общество, демокрацията, европейските полезности и опазването на природата.

Димитър Куманов беше номиниран за дейната му работа в отбрана на реките в България. През 2020 г. той и " Балканка " проведоха разчистване и зарибяване на реките, както и редица митинги против отравянето и пресушаването им.

" Страшно доста благодаря! За мен е чест, че измежду тази компания от хора и организации, които персонално доста ми харесват, сме вкючени ", показа Куманов, откакто беше отличен с наградата  " Свободен електрон ".

Номинирани за наградата тази година бяха и журналистът Иво Божков, Еленко Еленков и Владимир Петков – създатели на подкаста „ Говори интернет “, уеб сайтът „ Тоест “, АЕЖ-България, съдружие " Кампании и активизъм за животните в промишлеността " (КАЖИ), младежко придвижване Fridays For Future и Димитър Куманов.

От 2014 година насам фондация " БлуЛинк " присъжда и премия на публиката. Тази година нейни носители са Иво Божков, номиниран за директните му репортажи от митингите у нас, както и уеб сайтът „ Тоест “, който разчита само на поддръжката на читателите си.

Отличените бяха оповестени довечера на онлайн гала. Тази година премиите на БлуЛинк " Свободен електрон " се връчват взаимно с акцията " От нас зависи " на гражданско обединяване " Равни БГ ".

Всички отличени ще получат документи и ваучери на стойност 200 лева, финансирани от " Равни БГ "

За какво бяха номинирани останалите претенденти за премията на " БлуЛинк "?

Еленко Еленков и Владимир Петков бяха номинирани за премията “Свободен електрон ” като създатели на подкаста “Говори интернет ”. През 2020 година те разискаха проблеми като речта на омразата, устойчивия туризъм, домашното принуждение, подправените вести, правата на ЛГБТ обществото, демокрацията и други.

Асоциацията на европейските публицисти - България беше номинирана за основаването на първия „ Пътеводител за инспекция на обстоятелствата в цифрова среда “. Наръчникът обгръща насоки за работа с комерсиалния и имотния указател, по какъв начин да се наблюдава собствеността на даден уебсайт, произхода на фотоси и видеа, по какъв начин да се употребява геолокация за инспекция на фотоси и други

Сдружение " Кампании и активизъм за животните в промишлеността " (КАЖИ) беше номинирано за дейната си работа и онлайн разпространяването на посланията на Националната гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи в България.

Младежкото придвижване " Петъци за бъдеще " - България беше номинирано за онлайн акциите си, ориентирани към проблемите с климата и световното стопляне. През 2020 година те участваха в петата световна стачка за климата, която мина напълно в цифров формат под формата на Седмица за онлайн дейности. В рамките на събитията беше показан и първият уебинар от серията #TalksForFuture, с който се включиха в просветителната самодейност на интернационалното придвижване Fridays For Future International.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР