Димитър Гочев, собственик на продуцентската компания Камера ООД, работила по

...
Димитър Гочев, собственик на продуцентската компания Камера ООД, работила по
Коментари Харесай

Продуцентът Димитър Гочев: Нямам връзка с неизпълнения ангажимент към Жан-Клод Кариер

Димитър Гочев, притежател на продуцентската компания " Камера " ООД, работила по някои от най-известните български филми и сериали, изпрати отворено писмо по случая с неизплатените възнаграждения на световноизвестния сценарист Жан-Клод Кариер. В него продуцентът написа, че за него е било " извънредно тъжно " да научи, че Кариер и съсценариста му Георги Балабанов към момента не са получили възнагражденията си за кино лентата " Досието Петров " - само че неизпълненият ангажимент е на компанията на сътрудника му Димитър Митовски " Камера Ентъртейнмънт ".

Кариер, притежател на два оскара и едно от огромните имена на френското кино изпрати отворено писмо към българското министерство на културата. В него 86-годишният киноветеран, работил по филми като " Дневна хубавица ", " Дискретният сексапил на буржоазията " и други класики, описа, че се пробва от 2013 година да вземе хонорара си за продукцията на " Камера " ООД. По думите му, поради влошеното здравословно положение на Гочев и запорираните сметки на продуцентската компания съдружникът му Димитър Митовски заречен да изплати парите, откакто трансферира правата за кино лентата на необременената си компания " Камера Ентъртейнмънт ". Там трябвало да дойде и последният транш обществено финансиране за кино лентата. Но откакто това станало, Димитър Митовски липсващ.

Вчера, 24 април представител на Митовски съобщи пред " Дневник ", че отговорността за случая е Димитър Гочев, а неговата " Камера ентъртейнмънт " има документ от българския Национален кино център за липса на отговорности по " Досието Петров ". Днес обаче Гочев, който към момента е в действителност съучастник с него в " Камера ", споделя противоположното.

Гочев: С голямо страдание прочетох писмото на Жан-Клод Кариер

" С голямо страдание прочетох писмото на Жан-Клод Кариер по отношение на кино лентата на Георги Балабанов " Досието Петров " - европейска копродукция сред България, Германия и Франция. Той беше финансиран от българския НФЦ, немския фонд MDM и френските фондове CICLIC и BEAUMARCHAIS ", написа Гочев. " Изключително доста почитам креативния гений и личността на господин Кариер и на Георги Балабанов - съсценарист и режисьор на кино лентата. Затова от първия ден на работата по " Досието Петров " изпитвах и не преставам да изпитвам същинска горделивост от работата с двамата. "

В писмото си Гочев удостоверява казаното от Кариер, че е минал през " сложен интервал " по време на продукцията, което е наложило да трансферира ръководството и дружеските си дялове на Митовски и " Камера Ентъртейнмънт ". " Видно и от писмото на уважавания от мен господин Кариер, тогавашният ми сътрудник се е заел да почисти финансовите взаимоотношения с двамата чрез последната вноска от финансирането на кино лентата от " Евроимаж ", написа продуцентът.

" Макар да нямам нищо общо с " Камера Ентъртейнмънт " ЕООД и да не съм получил никакво заплащане от последния транш от " Евроимаж ", същински се надявам въпросът да бъде позволен и Жан-Клод Кариер и Георги Балабанов да получат дължимите суми ", прибавя Гочев, който сега работи през компанията " Ди Индъстри ", спечелила публичната поръчка за клиповете на българското европредседателство. И акцентира, че юридически няма нищо общо с този ангажимент, което може да бъде удостоверено с документи от финансиращите организации.

Чрез собствен представител през вчерашния ден Димитър Митовски даде обещание да популяризира аналогични документи, само че за " Камера Ентъртейнмънт ".

Пореден случай

Това е следващ случай, в който участници в продукциите на Гочев и Митовски се оплакват за неизплатени хонорари пред медиите. За тежкото положение на " Камера " се разбра в интервала 2014-2015 година, когато първи проговориха обществено артисти от сериалите " Революция Z " и " Фамилията ", а през август 2016 година имаше подобен със заплащането на екипа на " Под прикритие ", което преминаваше през " Камера Ентъртейнтмънт ".

От Франция, където " Дневник " съумя да го откри, Жан-Клод Кариер разказа случилото се като " скица ", а двамината български продуценти съпостави с мошеници. Той съобщи, че в никакъв случай повече не би работил в българска продукция, само че ще си търси правата, по правосъден път и в общественото пространство.

От министерството на културата към момента няма реакция по случая.

Ето текста на писмото на Гочев:

" С голямо страдание прочетох писмото на Жан-Клод Кариер по отношение на кино лентата на Георги Балабанов " Досието Петров " - европейска копродукция сред България, Германия и Франция. Той беше финансиран от българския НФЦ, немския фонд MDM и френските фондове CICLIC и BEAUMARCHAIS.

Изключително доста почитам креативния гений и личността на господин Кариер и на Георги Балабанов - съсценарист и режисьор на кино лентата. Затова от първия ден на работата по " Досието Петров " изпитвах и не преставам да изпитвам същинска горделивост от работата с двамата.

Затова за мен е извънредно тъжно да науча, че двамата създатели още не са получили цялостния размер на възнагражденията си по плана. Както стана ясно и от писмото на господин Кариер до министъра на културата, в процеса по довеждане докрай и реализация на плана бях изправен пред извънредно сложен житейски изпит.
Макар да не мога да ги окачествя като " душевен проблеми " (надявам се това да е неакуратен превод!), в посочения от господин Кариер интервал аз фактически бях неработоспособен и се наложи дълготрайно лекуване. Освен всичко, този интервал ме сложи в неспособност да извършвам функционалностите си на делегиран продуцент на кино лентата и шеф на " Камера " ООД.

Именно затова, постъпвайки отговорно, отстъпих ръководството и дружествените си дялове на колегата ми Димитър Митовски и компанията му " Камера Ентъртейнмънт " ЕООД. Видно и от писмото на уважавания от мен господин Кариер, тогавашният ми сътрудник се е заел да почисти финансовите взаимоотношения с двамата чрез последната вноска от финансирането на кино лентата от " Евроимаж ".
Очевидно, до този миг двамата създатели не са получили възнагражданията си - факт, който ме огорчва като експерт, обвързван в даден миг с плана.

Макар да нямам нищо общо с " Камера Ентъртейнмънт " ЕООД и да не съм получил никакво заплащане от последния транш от " Евроимаж ", същински се надявам въпросът да бъде позволен и Жан-Клод Кариер и Георги Балабанов да получат дължимите суми. Смятам, че работата на всеки един създател е задоволително сериозна и значима за обществото. Затова откровено имам вяра, че всеки човек на изкуството би трябвало да получава в период контрактуваното заслужено възнаграждение за труда си.

Юридически и в действителност още един път държа да подчертая, че нямам връзка с неизпълнения ангажимент към Жан-Клод Кариер и Георги Балабанов, като същият е на компанията " Камера Ентъртейнмънт " ЕООД. Разбира се, разполагам с всички нужни документи, с цел да удостоверя това, а прочее същите са налични и във всички организации, финансирали кино лентата " Досието Петров ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР