Димът от огромен горски пожар в централна Португалия обгърна във

...
Димът от огромен горски пожар в централна Португалия обгърна във
Коментари Харесай

Пожар в Португалия одими… Мадрид

Димът от голям горски пожар в централна Португалия обгърна във вторник небостъргачите, известни като " Четирите кули ", в Мадрид на 400 км, а жителите на испанската столица се оплакаха от мощна миризма на изгоряло.

Пожарът, който опустоши португалския народен парк " Сера дъ Ещрела ", стартира на 6 август и беше значително сподавен в неделя, още веднъж се разгоря в понеделник, което докара до евакуацията на няколко села.



Повече от 1100 пожарникари, подкрепени от 13 самолета за " водни бомбардировки ", се борят с пламъците, които към този момент са унищожили повече от 17 000 хектара. Командващият на гражданската отбрана Андре Фернандеш сподели, че огънят има няколко фронта, което затруднява битката при прохладно и изсъхнало време.

Сателитните изображения на NASA Worldview демонстрираха същински димящ фронт, разпрострян се от западната част на Иберийския полуостров до източната му половина и оттатък Мадрид, където службите за незабавна помощ трябваше да обяснят на обезпокоените поданици, че наоколо няма пожар.

В източна Испания обаче стотици пожарникари работеха непрекъснато, с цел да овладеят два горски пожара в региона на Валенсия.

В региона на Вал д`Ебо, южно от Валенсия, пътищата са затворени и към 2000 души са евакуирани от неделя, откакто гръмотевица възпламени горския пожар, който от този момент изпепели повече от 9500 хектара.

Промяната на климата е оставило елементи от полуострова в най-сухото положение от 1200 години, съгласно изследване, оповестено предишния месец в списанието Nature Geoscience

Юли беше най-горещият месец, регистриран в Испания най-малко от 1961 година, когато испанската метеорологична работа стартира своя указател

Горските пожари са изпепелили повече от 270 000 хектара в Испания до момента през 2022 година, доста над междинната годишна стойност от 70 000 за 15 години, съгласно Европейската осведомителна система за горски пожари.

В Португалия горските пожари са опустошили към 85 000 хектара, или близо 1% от територията на страната, което е най-високият дял в Европейския съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР