Диктовки на изпита по български език и литература за 4.

...
Диктовки на изпита по български език и литература за 4.
Коментари Харесай

Директор в МОН: В пет училища не са слушали диктовката за 4.клас, пусната от министерството

Диктовки на изпита по български език и литература за 4. клас са били сменени и децата са писали по прочут, а не по чужд за тях тест. Това разкриха от МОН и оповестиха, че са наложени санкции на квестори, шеф и на членове на изпитна комисия.

Тази година за първи път диктовката е стигнала до учебните заведения посредством аудиофайл. Всяко образователно заведение е трябвало да я изтегли, разсекрети, развъди и пусне по залите.

„ В пет от учебните заведения в страната учениците не са слушали диктовката, която беше пусната от министерството, а са работели върху други. Случаите са много разнообразни. В едно от учебните заведения в София вместо квесторът да пусне диктовката, която му е предоставена, е пуснал пробна диктовка “, изясни Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН.

Във Върна пък в две от залите са пуснали диктовка от флаш-паметта, само че на нея е имало още една диктовка. Третият случай е обвързван с неспособност в учебното заведение да разкодират файла и вместо да се обадят на МОН са поискали от друго учебно заведение, само че те са им изпратили неверна диктовка.

„ Нарушенията се откриват при сканиране на изпитните работи. Тази година за първи път националното външно оценяване за 4. клас се организира по друг метод, учениците означават отговорите си на подобаващ лист за това, а те се ревизират от учители от цялата страна “, добави Костадинова.

Тя изясни, че МОН няма по какъв начин да наложи наказания, тъй като не е шеф нито на учителите, нито на шефовете. Наказанията на шефовете се постановат от районните ръководства, а на учителите от шефовете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР