DigitalTeхнологиите за съхранение на данни от компютърните системи се промениха

...
DigitalTeхнологиите за съхранение на данни от компютърните системи се промениха
Коментари Харесай

Нова технология може да запази цялото съдържание на Wikipedia в ДНК молекула

Digital

Teхнологиите за предпазване на данни от компютърните системи се трансформираха фрапантно през последните десетилетия. Учените последователно минаха от магнитни кабели, през хард дискове до модерните 3D NАND памет модули. Следващата огромна иновация в тази сфера може да откри ентусиазъм в един от основните детайли за живота на Земята, а именно ДНК. Подходящ образец за това изказване е нов план на експерти от стартъп с името Catalog, който несъмнено заслужава вниманието ви.

Причината е, че те съумяват да запазят цялото наличие в Wikipedia в същите генетични молекули, които използвачовешкото тяло. За да реализират този резултат Catalog употребяват първа по рода си машина за запис на цифрови данни върху ДНК, която може да се побере в домовете ни. В момента устройството  е в положение да записва със скорост от едвам 4Мbps, само че Catalog се надяват за в бъдеще да усилят хилядократно тази стойност, оповестява CNet. Kопието им на англоезичната Wikipedia е с размер от 16GB.

Иновативният план употребява синтетични влакна от ДНК, които са задоволително компактни и постоянни, с цел да запазят в себе си такова количество цифрова информация. Приложенията на сходна технология не са свързани с мобилните устройства. Catalog към този момент договарят с държавни организации, водещи компании в редица промишлености и огромни интернационалните научни планове, които могат да проявят интерес към концепцията. Първият им сътрудник е Acrh Mission Foundation, чиято цел е да запазят човешкото познание за бъдещи генерации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР