Дигиталната революция променя изискванията на днешната мрежова среда и това

...
Дигиталната революция променя изискванията на днешната мрежова среда и това
Коментари Харесай

R&M България показа бъдещето на интелигентните сгради

Дигиталната гражданска война трансформира условията на днешната мрежова среда и това налага  актуалните мрежи да се проектират по отношение на потребности, на които даже не сме станали очевидци, уверени са специалистите на мрежовия производител
Последните трендове и новости в развиването на интелигентните здания, работните пространства и локалните центрове за данни сподели R&M България на бизнес семинар, проведен от компанията. На събитието в хотел Хилтън, София, минало под мотото „ Бъдещето на интелигентните здания “, участваха над 50 ИТ мениджъри, фасилити мениджъри и проектанти.

Цялостни решения за построяването на съвременна информационна съгласуваност в актуалните офис пространства, която в най-пълна степен дава отговор на самостоятелните бизнес потребности на клиентите, показва R&M дружно със своите сътрудници от Simon, Новател, IBM и Schneider Electric. Практическата реализация на концепцията за умна и изцяло цифровизирана офис среда бе във фокуса на дискусионните панели, а особено построен демо ъгъл показа пред гостите на събитието визията на Steelcase за съвременна офис покъщнина, концепциите за гъвкаво и приспособено работно място на Simon и концепцията на R&M за Edge Data Center.
Върху стандартите и трендовете при офисните пространства в интелигентните здания подчертава Александър Петров, районен управител за Югоизточна Европа в R&M, в откриващата презентация на събитието
Той сподели с нагледни образци по какъв начин и за какво промишлеността се трансформира от позиция на стандарти и ИТ. „ Планирането и построяването на мрежи и връзки през днешния ден ще бъдат определящи за курса на развиване на промишлеността през идващите няколко десетилетия “, разяснява Александър Петров.

Акцент на втората част на бизнес семинара бе концепцията за общуване на център за данни и офис под един покрив. Модерните и настоящи трендове в построяването на центрове за данни, както и съответни на практика решения в тази област бяха измежду тематиките, показани пред аудиторията от експерти от финансовата, телекомуникационната, ИТ и строителната промишленост.



Според специалистите на R&M цифровата гражданска война трансформира условията на днешната мрежова среда, а оптичната инфраструктура до дома, мобилните връзки, облакът, интелигентните градове и здания, както и необятната гама от цифрови приложения изискват голям потенциал за трафик на данни, който ще продължава да се развива все по този начин динамично през идващите години.

„ Съвременните мрежи би трябвало да се проектират по отношение на потребности, на които ние към момента не сме станали очевидци. От значително значение е във всеки план и на всяко мрежово равнище да се възнамеряват и построяват инфраструктури за големи размери от данни и за трафик на същите тези данни, които във всеки един миг са надеждно предпазени и се достъпват неотложно “, споделя Андреас Рюселер, СМО в R&M. Прогнозите на международния мрежови производител сочат, че обширните вложения в развиването на оптиката ще се изплащат единствено в дълготраен проект, което постанова проектантите и мрежовите оператори да избират висококачествени и дълготрайни артикули. Скъпите и необятно употребявани през днешния ден оптични кабели не би следвало да се подменят след няколко години, единствено тъй като не са били измерени и проектирани вярно, уверени са специалистите на R&M.

„ Все още обаче не можем да обхванем в елементи дълготрайното въздействие на цифровата гражданска война “
Това добавя Андреас Рюселер. В актуалния свят свръхмалки датчици, превключватели и суитчове, измервателни устройства, системи за ръководство и надзор, светлинни източници, щори, отоплителни системи, камери, климатични съоръжения и даже медицински устройства са свързани към Интернет, сформирайки необятния Интернет на нещата (IoT).

Именно IoT разрешава всички тези устройства да бъдат ръководени дейно, а данните от тях – да бъдат обединени по-лесно и да се употребяват за разнообразни цели. Тенденции като интелигентния бизнес, интелигентното произвеждане, интелигентния град и интелигентното строителство също носят капацитета да вкарат Интернет във всички сфери на живота и да усилят неведнъж количеството цифрова информация, която хората генерират в дълготраен проект.

Проучванията сочат, че през днешния ден размерът на данните, генерирани дневно, е в размер на 2,5 трилиона байта, а близо 90% от наличната в света цифрова информация е основана през последните 2–3 години. Според прогнозите пазарът на виртуалните приложения и добавената действителност (Augmented Reality) ще нарасне с 670% до 2022 година, достигайки 209 милиарда $.
Броят на интернет потребителите се усилва със 7% годишно, а обществените медии набират 11 нови консуматори всяка секунда
Всички тези трендове в другите браншове удостоверяват единствено дълготрайните упования на R&M за развиването на информационната съгласуваност и за голямото й значение при планирането и построяването на интелигентните здания и офиси. Това оказва и директно въздействие върху измененията в условията към актуалните офис пространства и работната среда, което от своя страна рефлектира и върху самостоятелното работно място, имащо потребност от оптималната еластичност.



Експертите на R&M означават също по този начин мощното въздействие, което цифровият метод на живот оказва върху пазара на центрове за данни и неговия прогресивен растеж. Налице е все по-голямо търсене на устройства за предпазване, изчислителна мощ, транспорт и разбор на данни.

Според изследване на CNCF, потреблението на облака в интервала от март до ноември 2018 година е повишено със 135% единствено в Азия. Това е главната причина, заради която доставчиците не престават да влагат доста в центрове за данни с хипермащаб и в колокационни центрове, както и в ИТ съоръжение и окабеляване. Данните в международен мащаб сочат, че вложенията в тази област нарастват с към 9% годишно.

Според изследване на Dell’Oro, центровете за данни към този момент минават към 40 и 100-гигабитово Ethernet потомство, а Ethernet Alliance и IEEE започнаха да проправят пътя за 800-гигабитови и 1,6-терабитови Ethernet мрежи. В същото време прогнозите на Wintergreen Research са, че размерът на пазара на хипермащабни центрове за данни ще се утрои, достигайки 360 милиарда щатски $ до 2023 година От Synergy Research Group пък чакат броят на мегацентровете за данни в света да надвиши 600 до 2020 година Днес центровете за данни са към 450 и се ръководят най-вече от колоси като Alibaba, Amazon и Apple.
„ Докато тази наклонност към комплицирани огромни планове и висока продуктивност се резервира, релативно новата категория периферни (Edge) центрове за данни също придобива все по-голямо значение “.
Това разяснява Андреас Рюселер. Микро, мини и резервоар центровете за данни са ситуирани на периферията на облака и от R&M плануват съответна потребност от построяването на такива периферни дейта центрове на местата, където се генерират големи количества данни с нужда тези данни да се запазят локално или да се обработят неотложно.

Подобни центрове за данни ще намерят приложение в цифровизираните индустриални производства, опазването на здравето и здравната техника, приложенията на добавената действителност и изкуствения разсъдък. Гейминг промишлеността и областите, където се употребява богат видео стрийминг, също ще се възползват от опциите на Edge технологията за центровете за данни, с цел да подсигуряват пълноценно потребителско преживяване.

Промените ще бъдат предизвикани от обстоятелството, че през днешния ден една трета от съществуващите корпоративни центрове за данни доближават своя потенциал. Според Gartner, до 2025 година към 80% от фирмите ще се откажат от своите лични дейта центрове, като ще изнесат на аутсорсинг преработката и съхранението на данните. Експертните прогнози сочат, че периферните центрове за данни ще стартират да играят ролята на междинно вместилище и точка за агрегиране на данните.

Те ще поемат работните процеси, облекчавайки натоварването на мрежите и огромните центрове за данни. В тази връзка тактиката на R&M за периферните центрове за данни е да поддържа ускорената разработка на компактни решения в това направление взаимно със своите клиенти. Експертите на компанията предвиждат по-скоро възникването на симбиози, вместо строго разделяне сред облака и периферията, от които печеливши ще бъдат клиентите.

„ Когато големи размери от данни би трябвало да се обработват неотложно, пътят до един централен мегацентър за данни постоянно е доста дълъг и прекомерно безценен. Затова Edge Computing ще се трансформира в идната огромна тематика по пътя на дигитализацията на стопанската система и обществото. Ние сме при започване на ерата на периферните центрове за данни ”, споделя в умозаключение Андреас Рюселер.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР