Дигитализацията и цифровият свят определят развитието на образователната система. Това

...
Дигитализацията и цифровият свят определят развитието на образователната система. Това
Коментари Харесай

Wi-Fi за всяко училище до края на годината обеща Вълчев

Дигитализацията и цифровият свят дефинират развиването на просветителната система. Това съобщи министър Красимир Вълчев по време на кръглата маса Образование 4.0, отдадена на цифровите нововъведения.

" Нямаме разнообразни визии и можем да се обединим към единна платформа ", безапелационен беше министърът. Тя включва всички принадлежности, като с множеството от тях министерството е закъсняло, означи той.

Вълчев даде обещание до края на 2019 година всички учебни заведения да имат построени Wi-Fi мрежи със защитни стени. Провокиране на интереса посредством осведомителните технологии е в основата на днешната конференция наред с развиване на цифровите умения и цифровата медийна просветеност. В рамките на конференцията всички специалисти би трябвало да се обединят към меморандум по повод провежданите от МОН политики.

Пребиваването на децата в интернет би трябвало да бъде обвързвано с достъп до потребно цифрово наличие, съобщи Вълчев. Меморандумът включва свободен достъп до интернет в учебно заведение, потребление на облачно пространство, основаване на стандарт за съоръжение на класни стаи с технологии, както и въвеждане на цифрово наличие при преподаване. По време на полемиката преподаватели от столични учебни заведения изрекоха недоволството си от незадоволителния брой часове по математика и осведомителни технологии поради насочеността на министерството.

Критика получи и политиката от последните години, обвързана с развиване на елитните езикови гимназии за сметка на професионалните, която сега МОН се стреми да промени. Предстои МОН да одобри разпоредба за физическата среда в учебно заведение, която ще цели помалко инструктаж, а повече ориентиране, с цел да подкрепя изобретателния преподавател. Предизвикателство остава основаването на цифрови просветителни запаси.

Всички учебни заведения, които желаят да закупят права за електронни дневници, ще бъдат финансирани от министерството, увери Вълчев. Пред публицисти той заяви, че инструментът СЕЛФИ е идентичен за всички и съдържа въпроси, направени от Европейска комисия. Над 900 учебни заведения досега са взели участие в тази самокритика на цифровата подготвеност на учебните заведения. В никакъв случай задачата на инструмента не е да дефинира половата принадлежност, увери министърът. Причината да се съдържат и такива въпроси по думите му е в това, че някои европейски страни са възприели съответните нормативни актове, в Германия да вземем за пример са въведени по медицински аргументи. Затова не е несъмнено, че опонира на законодателството на страната ни.

" Не мисля,че по някакъв метод рискуваме да индоктринираме децата ни и да проповядваме трети пол като обществен в системата ", добави той. Единствено Европейска комисия може да отстрани въпроса от инструмента по молба на МОН, каквато ще бъде отправена, в случай че настъпи публично напрежение. Вълчев разяснява и нарасналите се случаи на морбили, като успокои, че затваряне на образователни заведения не се възнамерява. Медицинските чиновници наблюдават обстановката по думите му, само че сега няма предпоставки за прекратяване на образователния развой.

Според него в бъдеще образованието ще бъде напълно основано на електронни технологии, само че водеща фигура ще остане учителят, който би трябвало непрекъснато да бъде дипломиран. Има огромен брой общински учебни заведения, които са освободени в резултат на непълен брой възпитаници. Тези здания се поддържат от по този начин нареченото приемащо учебно заведение. Някои от постройките се поддържат от районните ръководства на образованието. По думите на Вълчев се подхващат и дейности за продажба, където е налице инвеститорски интерес. Училища, които се стопанисват от МОН, получават добавка към бюджета, само че тя не е целево финансиране, сподели още просветният министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР