Дигитален модел на новия самолет Overture, с производството на който

...
Дигитален модел на новия самолет Overture, с производството на който
Коментари Харесай

Завръщането на свръхзвуковите пътнически полети


Дигитален модел на новия аероплан Overture, с производството на който се е заела Boom (снимка: United)

Американската самолетна компания United разгласи проектите си да закупи 15 нови свръхзвукови самолета и „ да върне свръхзвуковите скорости в авиацията ” до 2029 година. С това може би ще стартира втора епоха на напредването по въздух – свръхзвуково, само че и стабилно.

Свръхзвуковите пътнически полети завършиха през 2003 година, когато Air France и British Airways пенсионираха своите самолети Concorde. Сега новият свръхзвуков аероплан Overture ще бъде създаден от компания, наречена Boom, чиято централа е в Денвър, Съединени американски щати, и която към момента не е тествала свръхзвуковите си разработки. Сделката на United е условна: ще зависи от това по какъв начин новият аероплан дава отговор на стандартите за сигурност.

При свръхзвуковите полети самолетите набират скорост, до момента в който се ускорят толкоз, че се движат по-бързо от скоростта на звука, отбелязва. При надморска височина от 18 300 м това значи хвърчене с повече от 1060 км/ч.

Обичайно пътническите самолети се движат с към 800-900 км/ч. Очаква се Overture да е кадърен да развие скорост от 1 805 км/ч. Такава скорост е известна още като 1,7 маха. С сходна скорост времето за пътешестване по трансатлантически направления като този от Лондон до Ню Йорк може да бъде понижено на половина.

Boom споделя, че Overture ще може да редуцира пътуването до 3,5 часа. Това звучи впечатляващо за пътешестване през океана. Concorde, който стартира да лети с пасажери през 1976 година, беше още по-бърз с оптималната скорост от 2,04 маха – към 2180 км/ч.

Предизвикателства

Съществуват две съществени опасения при свръхзвуковото пътешестване с пасажерите: шумът и замърсяването. Пътуването със скорост над тази на звука провокира звуков „ тропот ”, който може да се чуе на земята като мощен гръм или детонация. Точно оттова идва и името на компанията Boom.
още по тематиката
Този изострен тон лимитира опциите за местата за летете на свръхзвукови самолети. Обикновено те би трябвало да поддържат по-ниска скорост, до момента в който не излязат над океана, надалеч от хората и обитаемоте места, с цел да не ги безпокоят с този мощен „ тропот ”.

Boom е уверена, че самолетът ѝ няма да бъде по-шумен от другите съвременни пътнически самолети, до момента в който излетява, лети над сушата и каца. Освен това компанията се надява на усъвършенствания в дизайна на самолетите, защото Concorde ще ѝ помогне да понижи и смекчи звуковия взрив.

Вторият проблем е разходът на гориво. „ За да летите със скоростта на звука, ще ви би трябвало повече сила, надлежно ще ви би трябвало повече гориво ”, изяснява Кати Савит, основен търговски шеф на Boom, пред BBC. Тя обаче споделя, че Overture ще бъде „ нулевовъглероден аероплан ”.

Устойчивост

Може ли в действителност свръхзвуковото пътешестване да бъде „ стабилно ”? Основен акцент в проекта на Boom е Overture да работи напълно с стабилно авиационно гориво (Saf). Това може да бъде, да вземем за пример, биодизел, изработен от каквото и да е – от скотски отпадъчни мазнини или от земеделската промишленост или даже от особено отглеждани високоенергийни култури, изяснява доктор Гай Гратън, доцент по авиация и околна среда в Университета Кранфийлд.

Проблем при сходен сюжет остава това, че „ светът е доста надалеч от това да има нещо даже неясно сходство на индустриалния потенциал, нужен [за обезпечаването на толкоз биодизел] ”. С наличните запаси не е допустимо да се създаде задоволително биогориво, което да зарежда цялата авиационна промишленост, споделя той.

Boom предвижда, че процесите за преобразяване на „ сила в течност ” – при което възобновима сила да вземем за пример от вятъра се употребява за произвеждане на течно гориво – могат да компенсират дефицита.

„ Очакваме самолетът да бъде комерсиализиран много преди да е нужен за нашите цели ”, изяснява Реймънд Ръсел от Boom. „ Налице са милиарди долари – както като задължения от самолетни компании, по този начин и от вложения в целия бранш ”.

ВЕИ подтик

Предполага се, че сходен ход може да даде спомагателен подтик на развиването на възобновимата енергетика. Авиацията е промишленост, която употребява огромни количества сила, и в случай че тя желае да употребява възобновими източници, това ще значи интензивно развиване на всички типове и технологии за извличане на чисто електричество.

А има ли търсене на свръхзвукови пътувания?

Въпреки големите разноски за създаване на Concorde преди повече от 50 години, се счита, че е това е било преференциално за British Airways в последните години на употреба на самолета. Concorde се разглеждаше като първокласен метод за пътешестване. Билетите за него костваха повече от първокласно място в „ елементарен ” аероплан.

Изследването на Boom допуска, че пасажерите желаят бързо напредване и че по-бързите самолети могат да „ задълбочат човешките връзки и да образуват по-добри бизнес-отношения ”, споделя Кати Савит.

Компанията твърди, че чака Overture да бъде печеливш за самолетните компании, даже в случай че билетите за него се продават на същата цена като „ постоянна цена в бизнес-класа ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР