Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни вещества

...
Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни вещества
Коментари Харесай

Насекомите – храната на бъдещето?

Диетолозите са разкрили огромни количества антиоксиданти и други хранителни субстанции в телата на скакалци, копринени буби, мравки и други инсекти. Това ще ги направи в бъдеще освен хранителни, само че и по-полезни заместители на месото, осведоми обява в списание „ Frontiers in Nutrition ”.

“Всички от дълго време са разбрали, че насекомите в бъдеще ще станат за нас отличен източник на протеини, ненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри. В същото време никой не е ревизирал дали могат да заместят портокаловия сок или зехтина, както и други източници на най-важните антиоксиданти ” – споделя Мауро Серафини от Университета в Терамо (Италия).

Насекомите и другите членестоноги са едни от най-древните и сполучливи типове безгръбначни същества на Земята.

Първите им представители се появяват в главния океан на Земята преди към 400 милиона години и дълго време те преобладават както в морето, по този начин и на сушата, където са първите измежду всички многоклетъчни животни.

Днес има към 10 милиона типа инсекти на Земята, които участват на всички континенти на планетата и заемат съвсем всички екологични ниши и местообитания. Тяхната обща маса, съгласно последните калкулации на откривателите, е към 17 пъти по-голяма от тази на всички хора на Земята и 8 пъти по-висока от тази на всички крави и прасета на планетата.

“Най-малко два милиарда души на Земята постоянно ядат инсекти. Остава ни да убедим останалите шест милиарда, че това не е толкоз неприятна концепция. Ако хората осъзнаят, че те са потребни, няма да ни се постанова да ги принуждаваме, с цел да разгадаем доста климатични и екологични проблеми. ”, споделя ученият.

Серафини и неговите сътрудници се пробваха да намерят сходен явен плюс в диета, състояща се от инсекти, като изследваха какви хранителни субстанции съдържат доста от известните типове “годни за консумация ” безгръбначни същества, които са известни в страните от Югоизточна Азия. Те включват освен скакалци, мравки и други елементарни инсекти, само че и екзотични създания като тарантули и скорпиони.

Учените са оценили полезността на всяко сходно „ ястие ”, като след унищожаване на крилата и другите негодни за консумация елементи от тялото на насекомите са смлели телата им. Учените по-късно разтворили тези прахове в мазнини или вода и са измерили какво е наличието на антиоксиданти в тях.

Резултатите от проучването посочили, че елементарните скакалци, мравки, както и цикадите, гъсениците от копринените буби и африканските пеперуди се оказали извънредно потребни. Превърнати в хранителни брашна, те се оказали с два пъти по-високо наличие на антиоксиданти от портокаловия сок и зехтина. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР