Диана Овчарова е кмет на община Ивайловград от десет години,

...
Диана Овчарова е кмет на община Ивайловград от десет години,
Коментари Харесай

Кметът на Ивайловград: Само 2 пъти сме искали подкрепа от правителството, взели сме съдбата си в свои ръце

Диана Овчарова е кмет на община Ивайловград от 10 години, за трети мандат. От януари 2000 до октомври 2011 година е била секретар на общината. По-рано е работила е в Бюрото по труда като шеф отдел „ Активни ограничения на пазара на труда “. Има компетентност “Предучилищна педагогика ” от Пловдивския университет и специализация по “Дефектология ”.  
Г-жо Овчарова, по какъв начин се одобри от вашите съграждани решението за виртуално отбелязване на празника на Ивайловград?
С схващане се одобри. Ивайловград е много далечен от всички вероятни лечебни заведения - над 60 километра разстояние. Това беше водещо при вземането на това решение, тъй като здравето, сигурността и живота на хората са по-важни и по-скъпи от всевъзможни празници. Разбира се, всеки в сърцето и душата си отпразнува този ден. Аз обичам да споделям, че Ивайловград не е единствено здания, улици и извоювани планове. Той е пространство, в което всеки влага сърцето си. Усещането за дом даже и в този ден не ни напусна. Разбира се, беше отслужен храмов празник и работа за празника на града. Отправени бяха видео послания. Ученици рисуваха, деца от детската градина вършиха картички. Смятам, че го отбелязахме уместно. Още повече, че този ден беше толкоз снежен и бял, като в приказка. Обичаме да споделяме, че Ивайловград е южната приказка. В случая бяхме една невероятна бяла приказка и считам, че хората в фамилиите си го отпразнуваха уместно.
Получили сте от Министерството на защитата безплатно правото на благосъстоятелност върху 30 жилището в жилищен блок, каква е историята на това прекачване?
Много е дълга. Мисля, че още във времето на моя предходник имаше претенции за даване на тези жилища, които обслужваха Министерството на защитата във времето, в което имаше отделение в Ивайловград. След закриването му тези блокове останаха развалина. Повече от 20 години те не са населявани и това ги трансформира в грозна панорама на самия център на града. Затова се радваме, че опитите ни в годините съумяха да намерят позитивно решение в този момент. Идеята е общината да придобие в благосъстоятелност тези жилища, които са повече от 30 на брой, да бъдат актуализирани и санирани по стратегиите, които следва в идващите години да се осъществят. Така ще можем да задоволим потребностите на жителите на общината, предоставяйки им ги чартърен или след решение на Общинския съвет да ги закупят.
Преди дни обявихте поръчка за създаване на лесокултурни загради и минерализовани линии. Подобни действия правят горските стопанства, за какво вие го вършиме?
Спомням си времето, в което общината ни гореше в едни необикновено огромни пожари. Тогава неналичието на достъп до горските масиви и неналичието на просеки затрудниха гасенето им. Повече от осем денонощия едвам се справихме с много тежката обстановка. Точно заради тази причина в мига, в който Държавен фонд " Земеделие " разгласи тази процедура, взехме решение, че можем да се възползваме. Така, в терени, в които имаме общински гори, да изградим загради и минерализовани линии, с цел да можем да опазим природата. Това е благосъстоянието, с което общината ни се гордее.
Имате няколко решения на Общинския съвет за вдишване на част от разноските за ПСР-тест за ваши съграждани, от какъв проблем е зародила концепцията?
Ще стартира с това, че в годините обратно болничното заведение в Ивайловград беше закрита. Трудно е хората да отидат на 120 километра, с цел да си създадат проби. Обикновено това са разноски за превоз. Едновременно с това и самото заплащане на ПСР-теста. Поехме да плащаме 70% от разхода преди страната да даде опция за гратис тестване. Така смятахме, че ще понижим броя на хората, които ще боледуват в Ивайловград, тъй като едно е да поемеш разноските, отивайки на место и знаейки, че това ще бъде поето от общината. Друго е да стоиш у дома, тъй като нямаш финансовата опция да изминеш километрите и да платиш целия разход. Смятахме, че подаването на ръка на локалните хора, които имат паники и терзания и в такава сложна обстановка да бъдем дружно, беше положително решение, подкрепено и от спешния щаб, и от общинските съветници. Някъде към 28 теста бяха платени на хора преди да стартира това да се прави с посоки. В това виждам действителната грижа за хората.
Имахте ли доста тежки случаи на бедстващи хора в най-кризисните интервали на цялостно затваряне?
Не сме имали тежки случаи. Изградихме своите екипи от доброволци, само че не се наложи да стигнем до използването им, защото с напъните на общинските чиновници, служащите от обществените предприятия, които са построени, съумявахме да реагираме в точния момент. Доставяли сме храни и лекарства. Там, където е имало потребност, постоянно сме реагирали. Дори и в този момент, в обстановката със снегонавяванията, считам, че със основаната добра организация напъните на всички сътрудници дадоха резултат.
Миналата година бяха правени археологическите разкопки към антична вила “Армира ” и крепостта “Лютица ”, излязоха ли находки?
Да. Имаме задоволително обекти, които могат да бъдат показани - крепостта „ Балък дере “, " Лютица ", вила " Армира " и " Родостица ". И сега продължаваме с археологическите разкопки, каквито от много години не бяха правени. И на " Лютица ", и на " Балък дере " предишното лято имаше разкопки, както и зад двора на антична вила " Армира ". Диана Кабакчиева - археологът на обекта, дружно с нейни сътрудници археолози, разкопаха едно голямо дворно пространство зад античната вила. Искам да благодаря на всички спомоществователи и донори, които откликнаха на предлагането на община Ивайловград и подариха средства, с цел да можем да продължим с разкопките. В днешно време това е рядко събитие. Смятаме да продължим в идващите години с разкопки в този район. В Ивайловград където и да копне човек, излизат артефакти. Радвам се, че живеем в извънредно забавен и кръстопътен регион.
 Кметът Диана Овчарова: Наградата на Ивайло Балабанов е наслада за цялостен Ивайловград Кметът Диана Овчарова: Наградата на Ивайло Балабанов е наслада за цялостен Ивайловград
Като извънредно и справедливо внимание към нашия почетен жител правя оценка жеста на президента Румен Радев. Така кметът на Ивайловгра...
Как следва да се надгради планът за антична вила " Армира "?
Доста неща предстоят за нея. Имаме извоюван план по Оперативна стратегия " Региони в напредък " на стойност над 8 млн. лв.. Надграждането е както в посетителски център, по този начин и върху самата антична вила. Предстои изработката на нови покривни структури, ново осветяване, нови атракциони. Посетителската кула ще бъде актуализирана. Смятаме, че ще бъде забавно. Предвиждаме паркоместа за туристите, място за превръщане на рейсове с оглед огромния туристически поток, само че дано първо да ги създадем. Смятам, че до началото на 2022 година планът ще завърши.
Кои са най-мащабните ви планове, изпълнени предходната година или предстоящи?
Антична вила " Армира " е най-мащабният ни план. Току-що завърши отчитането на план за пътища по така наречен " селска стратегия ". Приключихме също и улици по нея. В момента сме в процедури за избор на строители за създаване на многофункционална спортна площадка в учебния двор на село Железино. Предстои доставка на обзавеждане и съоръжение в границите на близо един милион лв. за учебното заведение в Ивайловград, минерализованите линии и горските пътища, които загатнах. Трансграничните планове също са в ход - сред България и Гърция, сред България и Турция. Смятаме да превърнем в атракцион местността Пещерата или „ Дупката ", язовирното населено място, където считаме да осъществяваме зона за отдих. Това са главните инфраструктурни планове. Имаме, несъмнено, и обществени - топла кухня, столова. Всичко това е ориентирано към жителите ни и тяхното благоденствие.
Как ще коментирате обстоятелството, че за последните 10 години от държавното управление сте получавали единствено два пъти поддръжка – през 2018-та с малко над 1 млн. лв. и през 2020-та с 1 470 000 лв.?
 Ивайловград получи 1 470 000 лева за спортно-развлекателен комплекс в кв. „ Лъджа “ Ивайловград получи 1 470 000 лева за спортно-развлекателен комплекс в кв. „ Лъджа “
С решение на държавното управление Ивайловград получава спомагателен трансфер на стойност 1 470 000 лв. за създаване на спортно-развлекателе...
Общината съумява с екипа си да осъществя планове, с цел да позволи парещи проблематични браншове и области и не се постанова да търсим финансиране от Министерския съвет. Реално това са двете финансирания, които сме поискали. Едното беше за асфалтиране на улици след изработката на водопроводи и канализации, които с напъните на общината и с поддръжката на Министерството на районното развиване изградихме. Другото е за създаване на състезателен комплекс в кв. " Лъджа " с волейболно, баскетболно и футболно игрище, с цел да може хората, които живеят в тази част на града да спортуват.
Тоест, не сте желали повече?
Да, тъй като сме съумявали да си покрием потребностите посредством финансирания, извоювани по европейски планове и интернационалните стратегии.
Обичайно кметове, рядко получавали поддръжка, считат, че е незадоволително. Често в сходна обстановка са добре справящи се общини, като кметовете настояват, че това не е заслужено и че пари се дават на недобре работещи общини. Вие не смятате ли по този начин?
Ние сме взели в ръцете си ориста на своя град. Да, несъмнено, ние разчитаме на страната, само че осъзнаваме до каква степен средствата в държавния бюджет са извънредно незадоволителни. Затова в действителност напъните ни са ориентирани към вероятните финансирания, които се дават под формата на грантове от европейските стратегии, тъй като с тях решаваме значително проблеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР