Диана Добрева взе награда Аскеер за режисура на спектаклите Дебелянов

...
Диана Добрева взе награда Аскеер за режисура на спектаклите Дебелянов
Коментари Харесай

Пловдивският театър обра Аскеер-ите

Диана Добрева взе премия " Аскеер " за постановка на спектаклите " Дебелянов и ангелите " в Драматичен спектакъл " Н. О. Масалитинов " - Пловдив и " Бащата " в Народен спектакъл " Иван Вазов ".

Представлението на Пловдивския спектакъл " Дебелянов и ангелите " бе най-отличаваното на 29-ата гала по връчването на най-старите награди у нас - " Аскеер ", която по традиция се състоя в Театър " Българска Армия ", в Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май.

Приза за модерна българска драматургия получи Александър Секулов за пиесата си " Дебелянов и ангелите ", която завоюва и премията за най-хубаво зрелище.

Валентин Ганев получи статуетката " Аскеер " на Георги Чапкънов за водеща мъжка роля в спектакъла на НТ " Иван Вазов " - " Спускане от връх Морган ", режисиран от Николай Ламбрев-Михайловски.

Церемонията обичайно бе под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и министъра на защитата Красимир Каракачанов.

За пръв път в историята на премиите " Аскеер ", номинираните актьори дойдоха на аления килим пред Театъра на Армията с военна техника и бяха посрещнати под звуците на гвардейски оркестър.

Празничната вечер бе открита с химна на българската култура " Върви, народе, възродени! " в осъществяване на детския хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, в което се включи и цялата аудитория.

Гостите и номинираните бяха впечатлени и от напълно обновената и съвременна визия на церемонията, зад която стои креативният екип в състав: младият режисьор Иван Москов, звуковата среда е дело на Добрин Векилов - Дони, сценографията е на Нина Пашова, а графичният дизайн и образното оформление са на Георги Панчев и Анна Игнатова.

" Цял живот съм изричал непознати думи, писани от създатели или сценаристи и в този момент не мога да намеря свои, с който да ви благодаря. " С този откъс от Кръстьо Сарафов се обърна към публиката в благодарствената си тирада огромният български артист Иван Налбантов, който беше почетен с премията " Аскеер 2019 " за повсеместен принос към театралното изкуство. Той съобщи алегорично щафетата в ръцете на младото потомство актьори, като връчи персонално статуетката на Ненчо Костов, който е победител в категорията " Изгряваща звезда " за ролята на Дебелянов в " Дебелянов и ангелите " на държавна такса " Н.О. Масалитинов " - Пловдив.

Радина Кърджилова заслужи " Аскеер " за водеща женска роля за превъплъщението си в Сара в представлението " Любовникът " на Харолд Пинтър в НТ " Иван Вазов ", режисура Деян Донков.

Победители в категория " Поддържаща роля " станаха Ирини Жамбонас за Елизе в " Аз обичам, ти обичаш, тя обича " в Малък градски спектакъл " Зад канала " и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в " Килър Джо ", още веднъж продукция на " Зад канала ".

Мира Каланова бе наградена със статуетка " Аскеер " за сценографията си в представленията " Дебелянов и ангелите " в държавна такса " Н.О. Масалитинов " - Пловдив и " Бащата " в НТ " Иван Вазов ".

За музиката си в спектаклите " Празникът " в Малък градски спектакъл " Зад канала ", " Драконът " в Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " - Варна и " Наблюдателите " в НТ " Иван Вазов ", " Аскеер " получи Калин Николов.

За костюмография беше отличена Свила Величкова за " Драконът " в Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " - Варна, " Наблюдателите " в НТ " Иван Вазов " и " Коя гадина изяде кашкавала " в държавна такса " Сава Огнянов " -Русе.

Паметта на отишлите си актьори беше почетена с видеоклип и овации от цялата натрупа на Театър " Българска Армия " на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крайници.

Епицентър
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР