Диамантена сватба отпразнуваха Симеон Сакскобургготски и Маргарита, Царица Българска и

...
Диамантена сватба отпразнуваха Симеон Сакскобургготски и Маргарита, Царица Българска и
Коментари Харесай

 Диамантена сватба: Симеон II и доня Маргарита се вричат във...



Диамантена женитба отпразнуваха Симеон Сакскобургготски и Маргарита, Царица Българска и Херцогиня Саксонска. Двамата са образец за образцово семейство - дружно са цели 6 десетилетия.

Преди 60 години, през януари 1962 година, в границите на няколко дни и в две страни, един цар в заточение и една испанска благородничка три пъти се вричат в съпружеска честност.

За първи път това се случва на 14 януари. В дома си в Мадрид православният цар на българите Симеон II и доня Маргарита Гомес-Асебо в наличието на своите най-близки и пред отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, разменят своите брачни обети в скромна сватбена гала.



На 20 януари, в Швейцария, в кметството на Лозана двамата младоженци подписват и цивилен брак. За мнозина обаче самобитният разцвет на тази поредност от сватбени церемонии е православното венчание на 21 януари във Вевей. В съветския храм „ Св. Варвара” митрополит Андрей Велички и съветският архиепископ в Швейцария венчават българската царска двойка. На православния обред участват както околните на младоженците, по този начин и доста публични посетители, и български емигранти от целия свят.



Поредицата от трите сватбени церемонии се постанова

заради другите вероизповедания на младоженците

- цар Симеон е източноправославен, а кралица Маргарита е католичка. Според Търновската конституция българският престолонаследник би трябвало да е православен, а съгласно католическите условия към смесените бракове децата би трябвало да се възпитават в католическата религия. След голям брой договаряния с родственици от европейските монархически дворове две аудиенции на цар Симеон при папа Йоан XXIII (бивш нунций в България) верските пречки са преодолени и бракът на българския цар в заточение става вероятен.



Кралските семейства в Европа обаче бойкотират брака

Официално - поради годеника, на който жълтата преса е лепнала етикета плейбой. Твърди се, че завъртял по едно и също време главите на две шведски принцеси, приписват му и флирт с английската принцеса Александра. Главна причина за всеобщото бърборене е обаче това, че годеницата е момиче без синя кръв.

Маргарита Мануел Гомес-Асебо е дъщеря на испански държавен консултант и юрист на Ипотекарната банка, разстрелян от комунистите по време на Гражданската война.

Сватбата не почитат даже най-близките родственици, в това число вуйчото на Симеон - княз Умберто. Церемонията във Вевей е почетена единствено от двама монарси, освен това в заточение - Фарук от Египет и Лека от Албания. Булката Маргарита изплаква много сълзи.

Фалстартът обаче има отлично продължение

Симеон и Маргарита са непроменяемо дружно към този момент 60 години. Имат пет деца, претърпяват и тъгата на насилственото заточение, и триумфа на дълго чаканото завръщане в родината; и радостните срещи с признателни сънародници, само че и злостните персонални нападки и лицемерната „ вярност” на мнозина.

През 2009 година Симеон признава: „ Ако фамилията ми не стоеше зад мен, не усещах поддръжката им, вярвайте ми, надали щях да устоя. Но аз си знам, че даже надалеч от мен те мислят с положително за моите каузи и съм им доста, доста признателен за разбирането, а и за търпението им. В българската душа фамилията постоянно е било център на една дребна галактика, която обаче обитава огромната галактика на нацията и изповядва същите ценности”.

" Хармонията зависи от родителите. Ако те се обичат, в случай че те живеят заедно, то и цялото семейство живее с тази обич. Щастливите родители основават щастливи деца” е рецептата на фамилно благополучие на доня Маргарита.

Дядо Николай го разгласи за цар в Пловдив


Пловдив е обичан град на Симеон и Маргарита. При всяко посещение те посещават освен музеи и галерии, само че и катедралата " Свети Лудвиг ", където се съхранява саркофагът на княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска, брачна половинка на княз Фердинанд I.

Саркофагът е дело на известния италиански ваятел проф. Тeо Джентиле и под него са изписани последните думи на княгинята към Фердинанд: „ Умирам, само че от небето ще бодърствам над Вас, над децата ни и над България “.

Симеон е чест посетител в Пловдив на Великден.

През май 2013 година Пловдивският митрополит Николай разгласи Симеон Сакскобургготски за " цар на българите ".

На църковна работа в Пловдивската митрополия дядо Николай удостои Симеон и с най-високия нравствен медал на пловдивската епархия - медал „ Св. Ерм “, поради заслугите му към българската Църква.

През 2018 година в Пловдив Симеон Сакскобургготски, съпроводен от доня Маргарита, откри изложбата „ Страната на избавените евреи “.

Изложбата е отдадена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Сред експонатите в документалната галерия са оценките от американски еврейски организации, връчени на цар Симеон за заслугите на татко му цар Борис III в спасяването на българските евреи.

Искрата пламва от покана за танц

„ Аз бях бясно влюбен и се ожених рано ", признава Симеон Сакскобургготски. Той и Маргарита Гомес Асебо се срещат за пръв път през 1958 година в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб " Пуерта де Йеро ".

" Тя изглеждаше някак доста тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше извънредно красива, грациозна и одухотворена ", споделя след години Симеон Сакскобургготски.

Доня Маргарита е разпален странник и фотограф. Сред младежките <210> пристрастия са водни ски, езда, тенис, а модата е нейна пристрастеност. Владее пет езика, измежду които български, ангажира се с благотворителни дела.

Симеон пък е наследил бащината си пристрастеност - колекционира свои карикатури, които показва в специфична галерия през 2014 година

Синя кръв

Елизабет II и принц Филип са дружно 73 години



Британската кралица Елизабет Втора и брачният партньор <210> принц Филип са най-дълголетната двойка със синя кръв - цели 73 години.

През 2017 година двамата отпразнуваха платинената си женитба - 70 години сватбен живот. Една обич, която пламва, когато Елизабет е единствено на 13, а красивият морски офицер с гръцка кръв Филип на 18.

На 20 ноември 1947 година Елизабет и Филип се женят, а 200 милиона души слушат по радиото церемонията. В тежките години след края на Втората международна война кралската женитба е къс момент на наслада за британците.

Елизабет и Филип имат 4 деца, а за 73 години дружно претърпяват редица тежки моменти, в това число сложната седмица след гибелта на принцеса Даяна, когато доверието към монархията е по-разклатено от всеки път.

Интересна детайлност е, че тортата за 60-ия им празник е направена от същата сладкарска компания, която е приготвила и сватбената.

Следващите рекордьори са кралица Анна и крал Михай Първи Румънски - сватбен живот цели 68 години.

Японският император Хирохито и императрица Нагако са женени 65 години.

Фамилия с пет деца и 11 внуци

Симеон и Маргарита са образец за образцово многочислено семейство. Царската двойка има пет деца и 11 внуци. Фамилията постоянно посреща новогодишните празници в Царска Бистрица.

Отбелязват дружно и рождения ден на доня Маргарита - Богоявление.

Така стана и тази година. От Лондон и Мадрид дойдоха князете Кирил, Кубрат и Константин-Асен дружно със фамилиите си. По време на престоя си в Боровец те се любуваха на прелестната природа и съумяха да покарат ски.

Тази година празникът беше още по-вълнуващ поради 50-ия празник на княгиня Калина, която облече обичайната българска носия. Рождения си ден на 19 януари Калина означи със специфична фотосесия.

Калина е пето дете и единствена щерка в фамилията, неин брачен партньор е испанския мореплавател Антонио Муньос Валкарсел, прочут като Китин Муньос.

Синът на Калина, Симеон-Хасан, е единственият царски внук, роден в София. С майка му имат български паспорти. Наречен е на дядо си Симеон и в памет на починалия крал на Мароко Хасан II.

Единствената щерка на Симеон II има българско поданство и знае български език. Синът <210> също има български паспорт. Калина се занимава професионално с конна езда и взе участие в надпревари от името на България. Калина и Китин постоянно вършат документални филми за българското културно завещание.

Първородният наследник на Симеон и Маргарита, княз Кардам Търновски, умря през 2015 година, откакто прекара 7 години в будна кома след автомобилна злополука.

Кирил, Кубрат и Константин-Асен са другите синове в фамилията.

Банкерът Кирил, княз Преславски, е най-желаният ерген на Острова след раздялата си с аристократката Росарио Надал. Наричат щерка му Мафалда принцесата поп звезда. Най-голямата внучка на Симеон и Маргарита е музикална сензация - свири на пиано, пее, композира балади, има публикуван албум и е издирван модел.



Мафалда Сесилия носи името на по-малката сестра на кралица Йоана, брачната половинка на цар Борис III - италианската принцеса Мафалда Савойска, починала в концлагер.

Кубрат, княз Панагюрски, е гордостта на родителите си - един от най-известните хирурзи в Испания. Лекари са синът му Мирко - хирург, и Лукас - психиатър.

Княз Константин-Асен Видински, най-малкият наследник, е баща на близнаци - София и Умберто. София е кръстена в чест на испанската кралица, а нейни кръстници са крал Фелипе VІ и кралица Летисия.

Корона с рубини и диаманти за 300 000 лева


Маргарита е последната знатна дама, чиято глава краси фамозната тиара, наречена Köchert Tiara Fleur-de-Lis, или Тиарата на Мария-Луиза, баба на Симеон Сакскобургготски.

Изработена е по поръчка на българския парламент от популярния виенски дворцов занаятчия ювелир Е. А. Кьохерт, като подарък за италианската княгиня Мария-Луиза Бурбон-Пармска през 1893 година по случай сватбата с княз Фердинанд. Дизайнът на бижуто за 300 000 тогавашни лв. следва българското знаме - бяло, зелено, алено, и се състои от сапфири, рубини, изумруди и диаманти. В централния детайл на тиарата стои голям 8-каратов червен рубин от Индия, а под него 7-каратов зелен изумруд.

Диадемата е поднесена от госпожа Поликсена Стамболова на княгинята, подарък от името на българския народ. Пет бурбонски лилии с четири по-малки акцентират кралския генезис на младоженката и родствената връзка на княз Фердинанд с френския двор.

Короната краси главата и на кралица Йоанна на сватбата <210> с цар Борис III през 1930 година Тя се трансформира в същинско национално събитие. На Лъвов мост е издигната арка с двуметрови гербове - италиански и български.

Младоженката Джована Елизабета Антония Романа Мария, Йоанна Савойска е дъщерята на италианския крал Виктор Емануил III (от Савойската династия) и на черногорската принцеса Елена Петрович Нагош.

Тиарата напуща страната с царското семейство през 1946 година и от Йоанна минава при щерка <210> Мария-Луиза, която също се омъжва с българската тиара в косите през 1957 година

Маргарита, брачната половинка на Симеон II, я носи на сватбата си, както и на публични приеми през 60-те.

Царят и фамилията му - луди по конния спорт



Негово превъзходителство Симеон Втори, брачната половинка му Маргарита и щерката им Калина са запалени по конния спорт. Любимото им място е конната база МАКС в Нова Загора при повелителката на конете и някогашна състезателка в конния спорт Йонка Максимова.



Няколко пъти тримата са посещавали базата и постоянно са си тръгвали с позитивна страст и сила. Княгиня Калина обаче практикува по-сериозно този спорт. Тя обича да язди, до момента в който родителите <210> избират повече да следят грациозните животни.



Последно царят захранил един от конете в базата с няколко ябълки и моркови, а кралица Маргарита употребила времето да се отдаде на фотосесия с животните. Царското семейство подарило на собственичката въз основата неповторим подарък в яздовата екипировка - колан и стремена.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР