Диабетът често увеличава риска от увреждане на нервите в цялото

...
Диабетът често увеличава риска от увреждане на нервите в цялото
Коментари Харесай

Как лютите чушки помагат при диабет

Диабетът постоянно усилва риска от увреждане на нервите в цялото тяло, заради високите равнища на кръвната захар, засягащи нежните нервни нишки. Състоянието е известно като невропатия. Ако това се случи в краката, невропатията може да аргументи язви и загуба на чувствителност в засегнатата област.
 Пикантни храни, капсаицин и в действителност ли лютото оказва помощ при простуда
Може ли лютото да излекува простуда

Отговорът не е еднопосочен

При някои хора се следи мощна болежка, която не може да бъде облекчена с познатите болкоуспокояващи. При актуалните лекувания се ползват обикновено антидепресанти. Няма обаче познати благоприятни условия за спиране на увреждането на нервите и постоянно медикаментите или се провалят, или идват с нежелани странични резултати.

от Imperial College London и Sheffield Teaching Hospitals, благодарение на Британската диабетна асоциация, вземат решение да изследват дали капсаицинът (веществото, което прави чушките люти) няма да се окаже ключът към решение на този проблем. Известно е, че капсаицинът блокира сигналите за болежка, когато се ползва локално, като крем или лепенка, и даже може да насърчи заздравяването на някои кожни болести.
 Снимка 611630

Така изследователите набират 75 души с диабетна невропатия, доста от които имат болки в краката и им ползват дълготрайно лекуване с лепенки, съдържащ 8% капсаицин. След три месеца учените откриват, че хората, използващи лепенки с капсаицин, оповестяват за доста по-малко болежка. Резултатите даже демонстрират по-висок брой нови нерви в региона на краката им.

Въпреки че не е изцяло ясно по какъв начин тъкмо го реализира, капсаицинът всъщност не единствено понижава болката, а насърчава и развиването на нервите и заздравяването им. Това пък значи, че действието му е в положение да обърне увреждането, породено от невропатия.
 Снимка 611632

Трябва да се създадат още доста проучвания за механизма на действие на капсаицина като лекуване на невропатия, но резултатите от актуалното лекуване, са изключително обещаващо начало. Ако лютите люти чушки могат да оказват помощ в битката с невропатията, те биха могли да лекуват някои от най-сериозните затруднения при хора с нелекуван диабет - област, в която лекуването (не единствено превенцията) мощно липсва, прецизират от.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР