Дейвид Соломон Дейвид Соломон вероятно ще бъде новият главен изпълнителен

...
Дейвид Соломон Дейвид Соломон вероятно ще бъде новият главен изпълнителен
Коментари Харесай

Дейвид Соломон вероятно ще е следващият лидер на Goldman Sachs

Дейвид Соломон

Дейвид Соломон евентуално ще бъде новият основен изпълнителен шеф на американската банка Goldman Sachs. Той ще наследи на поста дългогодишния управител Лойд Бланкфейн, който ще се отдръпна след над 12 години отпред на финансовата институция.

Лойд Бланкфейн

[Reuters] Наричаният Чеширския котарак на капитализма Бланкфейн ще напусне управлението на Goldman по-късно тази година, откакто обезпечи плавното предаване на ръководството на наследника си. По време на мандата му банката мина както през разтърсванията на финансовата рецесия от 2008 година и мултимилионните съглашения с американското държавно управление по отношение на обвиняванията, че е лъгала вложителите си, по този начин и през рекордни в 148-годишната й история стойности на цената на акциите й.

Соломон остана най-вероятният предстоящ титуляр за поста на основен изпълнителен шеф, откакто основният му съперник за поста Харви Шварц разгласи, че подава оставка. През 2016 година Соломон и Шварц бяха назначени взаимно за основни оперативни шефове на считаната за най-влиятелната капиталова банка в Съединени американски щати, напомня Reuters. Според осведомен с тематиката източник на организацията, на среща през февруари бордът на шефовете на Goldman е обсъждал опцията да се избере единствено един основен действен шеф като част от процеса за избор на правоприемник на Бланкфейн и се е спрял на Соломон.

Спекулациите към името на идващия управител на банката се ускориха, откакто в петък Wall Street Journal написа, че се чака 63-годишният Бланкфейн да се отдръпна от поста си още през тази година, само че от Goldman не търсят други претенденти отвън Шварц и Соломон, които да поемат ръководството след него. От банката не разясниха след обявата на вестника.

Оставката на Шварц, която ще влезе в действие от 20 април, идва на фона на напъните на Goldman Sachs да откри нова посока за развиване, откакто пазарните трендове и регулациите свиха облагите от в миналото доходосния й бизнес по търговия с скъпи бумаги. Преди да стане един от двамата оперативни шефове, 53-годишният управител беше отпред точно на трейдинг звеното на банката, а през 2013 година стана и неин основен финансов шеф.

От своя страна 56-годишният Соломон съвместяваше поста на началник на капиталовото банкиране във финансовата институция, преди да стане действен шеф през 2016 година

" За първи път от над десетилетие банкер, а не трейдър ще оглави Goldman. Това задава звук, че банкерите последователно ще поемат ръководството на кораба във все по-голяма степен за сметка на трейдърите ", разяснява пред Reuters анализаторът от Well Fargo Майк Майо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР