Действията на Пекин спрямо Тайван много напомнят на военните приготовления

...
Действията на Пекин спрямо Тайван много напомнят на военните приготовления
Коментари Харесай

Конфликтът с Тайван: Пекин копира сценария на Москва


Действията на Пекин по отношение на Тайван доста припомнят на военните мерки на Путин за войната против Украйна. Шефът на Кремъл седмици наред струпваше войски по границата и твърдеше, че това са просто военни маневри.

Стана тъкмо това, което се очакваше: назад на формалните изказвания, не завършиха в понеделник, 8 август. А коментатори дефинираха наличието на китайската войска, бойни самолети и кораби, както и подводници в Тайванския проток като " новата нормалност ", т.е. като трайно положение.

Действията на Пекин доста припомнят на военните мерки на Путин за неговата война против Украйна. Шефът на Кремъл седмици наред струпваше войски по границата с Украйна и също по този начин твърдеше, че това са просто военни маневри, а не подготовка за война.

Превъзходството не е гаранция за бърза победа
Редакцията предлага
Армията на Си слага въоръжените сили на дребната прилежаща страна в непрекъснато положение на паника и стрес., която разделя териториалните води на Тайван и Китай. Тази линия се смяташе за неофициална граница сред двете някогашни воюващи страни, а през днешния ден обособени страни, и до момента постоянно е била зачитана. И китайските изтребители към този момент не се въздържат да нарушават тайванското въздушно пространство. Няма подозрение, че Народната република превъзхожда с доста Тайван - като запаси, бройка на армията си и като устойчивост. В същото време обаче войната, стартирана от Путин против Украйна, сподели, че превъзходството не е гаранция за бърза победа.

Тайван е основна част от империалистическата експанзионистична тактика на Си Дзинпин. Той обаче напълно не се е прицелил единствено в демократичния остров: по едно и също време с военните маневри край Тайван китайското военно министерство разгласи, че сходни 4-седмични учения ще се проведат и край Филипините, където Пекин също има апетити към избрани територии. От месец март предходната година китайски наемници са окупирали елементи от островите Спратли. Пекин твърди, че те са китайска територия - изказване, което Международният съд в Хага дефинира като неверно. Си не оспорва това решение на Хага, а Съединени американски щати в това време увериха Манила, че ще поддържат своя сътрудник, ако Пекин стартира военни мерки и против Филипините.

Китайската Комунистическа партия втвърди тона и против Вашингтон, за което свидетелства отводът от съответни срещи и преустановяването на съдействието в редица области, включително във военната сфера и отбраната на климата. Си, който не стои по никакъв начин добре във вътрешнополитически проект, се пробва да натрупа червени точки с националистическа изразителност пред своите сънародници, които страдат от неприятната му Ковид-политика и срутва на стопанската система. За разлика от последната рецесия в Тайванския пролив през 1995/96 година, очевидно Пекин в този момент нито ще изтегли частите си от региона, нито ще приключи провокациите си по отношение на Тайван. Блокадата тогава продължи 8 месеца, преди Съединени американски щати да изпратят собствен самолетоносач и да алармират недвусмислено, че са подготвени да пазят Тайван.

Никой не желае нова война

Ако с военните си маневри в този момент Китай още веднъж блокира за дълги месеци тайванските пристанища, това ще бъде тежък удар за тайванската стопанска система. Още от първите дни на морската обсада танкери и товарни кораби изчакват края на маневрите, с цел да могат да стигнат несъмнено до тайванския бряг.

Пекин сега копира сюжета на Москва. Затова не трябва да ни учудва, в случай че от генералната подготовка произлезе освен това, а Си реши да нападне демократичния остров. Китайският водач има интерес да направи това още преди 20-ия конгрес на партията през октомври, защото единствено по този начин той ще блесне като сполучлив главнокомандващ. Това ще усили възможностите му за трети мандат, а с това и за пожизнена власт. 

Никой не желае още една война - нито в Тайван, нито където и да било другаде по света. Но би било не изключително умно, даже доста неуместно, в случай че не се готвим за допустима китайска инвазия.

***

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета за нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР