Действащият президент на Португалия, умереният консерватор Марселу Ребелу де Соуза

...
Действащият президент на Португалия, умереният консерватор Марселу Ребелу де Соуза
Коментари Харесай

Президентът на Португалия бе преизбран

Действащият президент на Португалия, умереният реакционер Марселу Ребелу де Соуза предстоящо беше избран отново през вчерашния ден за втори петгодишен мандат, оповестиха международните организации. 72-годишният някогашен професор по право, станал прочут като политически коментатор по малкия екран, получава 61,5 % от гласовете съгласно резултатите от преброяването на бюлетините в 98,8 % от изборните секции.

Кандидатът на социалистите и някогашен евродепутат Ана Гомеш остава втора с 12,5 % поддръжка, изпреварвайки с малко претендента на крайната десница Андре Вентура, който получава 11,9 % от гласовете. Подобен резултат за политик с крайни възгледи в умерената португалска политика до наскоро би бил невъобразим, отбелязва Асошиейтед прес.

В сходство с Конституцията на Португалия президентът се избира за мандат от 5 години. Може да да бъде избран отново за втори пореден (без прекъсване) мандат, както и за трети (окончателен) мандат след спиране. Президентските избори се организират в един или в два кръга.

Президентът има необятни компетенции, само че те рядко се употребяват. Може да вземем за пример, когато счете това за належащо, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови предварителни избори, както е направил социалистът Жоржи Сампаю на 30 ноември 2004 година макар огромната парламентарна поддръжка за другояче оспорваното държавно управление на Педру Сантана Лолиш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР