Действащата в Иран забрана жени да гледат футболни мачове на

...
Действащата в Иран забрана жени да гледат футболни мачове на
Коментари Харесай

Разрешиха на жените в Иран да гледат мач

Действащата в Иран възбрана дами да гледат футболни мачове на стадионите е анулирана за квалификационния мач на Световното състезание , оповестяват IRNA.

Заместник-министърът на спорта Джамшид Тагизаде разгласи, че дамите може да участват на квалификационния мач сред тимовете на Иран и Камбоджа, който ще се играе на стадион „ Азади ” в Техеран на 10 октомври.



През юни президентът на ФИФА Джани Инфантино изпрати писмо до Федерацията по футбол на Иран с искане да предприеме „ съответни ограничения ” и да разреши на дамите да посещават стадионите. Той предизвести, че при положение на отвод ще последват наказания, без да прецизира какви тъкмо. Според коментатори, това би могло да бъде лишаване на точки от квалификационните срещи за шампионата през 2022 година в Катар или изключване от присъединяване в тях. Националният тим на Иран се счита за един от най-хубавите в Азия.



Ислямските управляващи в Иран декларират, че възбраната да посещават стадионите защищава дамите от ругатните, които излизат от устата на футболните ентусиасти. Забраната работи към този момент няколко десетки години и е отменяна в редки случаи за обособени групи зрителки.

В началото на този месец правоохранителните органи в Техеран арестуваха четири дами при опит да обхванат на стадиона, преоблечени като мъже. По информация от правозащитната организация Human Rights Watch, пет дни по-късно те са били освободени от ареста под гаранция и ще бъдат съдени по обвиняване за опит за незаконно влизане на стадиона.-->

Забраната дами да посещават „ мъжки ” спортни надпревари беше разкритикувана от президента на Иран Хасан Рухани , само че авторитетните консерватори, в това число основният прокурор на страната, упорстват тази възбрана да остане. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР