Девненецът Николай Узунов откри ценни древни находки в двора си

...
Девненецът Николай Узунов откри ценни древни находки в двора си
Коментари Харесай

Мъж от Девня тръгнал да копае за кладенец, но открил нещо много изненадващо

Девненецът Николай Узунов откри скъпи антични находки в двора си в кв. „ Река Девня “. Миналия уикенд мъжът и негови другари се заели да вършат сондаж за бунар, когато безусловно блъснали на камък. Вместо подпочвени води от 6-метровия ров извадили камъни с особена форма, а върху един от тях имало епиграф, събощава " Труд ".

В понеделник Николай отнесъл находките в Музея на мозайките, а там открили, че те са предхристиянски домакински молитвен олтар и откъс от архитрав – носеща греда на сграда, която лежи върху колони или стени.

Надписите по олтара занапред ще се изследват. Те не са старогръцки, нито латински. Не е изключено находката да е от по-ранен исторически интервал, само че да се е употребила и от поданици на античния град Марцианопол, чиито руини лежат под кв. „ Река Девня “, допускат археолозите.

„ Най-вероятно под парцела на Николай Урумов е имало жилищна постройка “, сподели кметът на града Свилен Шитов. Домашният молитвен олтар ще бъде изложен на фестивала „ Марцианопол – животът в античния град “, който ще се организира в античния амфитеатър на 3 и 4 юни.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР