Деветото издание на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим

...
Деветото издание на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим
Коментари Харесай

433 683 доброволци в България дадоха старт на Световния ден на почистването

Деветото издание на най-мащабната доброволческа акция у нас „ Да почистим България дружно " стимулира рекордните 433 683 доброволци да се включат в хиляди акции по разчистване, облагородяване и залесяване на територията на цялата страна. Под мотото „ Добрият образец ", огромното разчистване на България на 14 септември даде старт на второто издание на Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2019), което ще приключи в Хавай през нощта на 21 септември. За първи път, към зелената самодейност у нас се причислиха и сънародниците ни в Чикаго, Съединени американски щати.

5156 са почистените от картата на страната нерегламентирани сметища и нечисти зони в тазгодишната акция. По данни на главния сътрудник на акцията - Министерството на околната среда и водите, цифрата е близо два пъти повече по отношение на 2018 година Двойно повече са и самостоятелните акции, маркирани на картата на „ Да почистим България дружно " - другари и фамилии проведоха цели 1360 групи (спрямо 647 през 2018 г.). За първи път измежду уредниците на акции бяха и стотици деца, които посредством изобретателни плакати, част от националния конкурс „ Добрият образец ", приканиха дребни и огромни да се включат в огромното почистване.

Благодарение на разширения обсег на самодейността бяха реновирани и облагородени над 690 места, измежду които паркове и градинки, детски и спортни площадки, учебни заведения, манастири, гористи местности и язовири. Съвместно със Zero Waste Sofia, тази година акцията подчертава и на чешмите на България, като бяха проведени над 50 акции по разчистване и облагородяване на публични чешми. Засадени бяха и над 5600 фиданки на четири местоположения в страната.

4338 тона боклуци бяха събрани в границите на акцията по данни на Министерство на околната среда и водите. Немалка част от тях идват от областите с нараснала интензивност на картата във връзка с броя на доброволците по отношение на 2018: София, Сливен, Добрич, Плевен, Враца и Кюстендил.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР