Деветото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино

...
Деветото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино
Коментари Харесай

Георги Мамалев откри петдневния киномаратон „Златната липа“ 2022

Деветото издание на Международния кино фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “ беше намерено нощес под бурните овации на цялостната зала в постройката на държавна опера Стара Загора.

Шествието с формалните посетители на събитието поведе неговия шеф Магдалена Ралчева дружно с носителя на премията „ Златна липа “ за повсеместен принос в киното Георги Мамалев, заместник-кмета по просвета Милена Желева, изпълнителният шеф на Националния кино център Петър Тодоров, ръководителя на конкурсното жури проф. Анри Кулев дружно членовете Матис Кажа от Латвия, Фиона Хау от Англия, Кристина Гроша от Унгария и Стефан Филиповски от Сърбия.

Старт на празничното въодушевление даде военния духов оркестър под диригентството на полковник Цветомир Василев и цветен мажоретен състав.

Тържествен водосвет отслужи Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан дружно със свещенослужители от Старозагорската епархия.

След къс коктейл във фоайето на операта старт на церемонията даде чаровният млад артист Калоян Минев, а в музикалната стратегия се включиха брилянтните реализатори от Държавна опера Стара Загора.

„ За нас, уредниците на фестивала „ Златната липа “, няма по-голямо самопризнание за труда ни от това да забележим в очите ви насладата и нетърпението, с които очаквате той да стартира “, сподели при откриването Магдалена Ралчева. „ Интересът към фестивала всяка година ескалира. Той съумя да се трансформира в културна традиция, която се развива и надгражда във времето. Изключителна е заслугата на община Стара Загора и персонално на кмета Живко Тодоров това да се случва във времето. Той постоянно е оценявал високо смисъла на фестивала и го е подкрепял, макар сложното време, в което живеем “, сподели Ралчева.

Зам.-кметът по културата Милена Желева не скри насладата си, че тази година няма ограничавания в залите . „ Благодаря на госпожа Ралчева за големите старания, които постави през последните няколко месеца, с цел да го има това издание на фестивала. До последно не знаехме дали ще има противоепидемични ограничаващи ограничения, само че нито за момент не си помислихме, че този фестивал няма да се организира. Ние ще продължим да го поддържаме, тъй като тогавашното „ мъниче “ към този момент е влиятелен кинофорум, добре прочут в Европа “, акцентира тя.

„ Мога да ви уверя, че до момента в който заемам този пост, фестивалът „ Златната липа “ ще има благонадежден сътрудник в лицето на Националния кино център “, даде обещание неговият шеф Петър Тодоров.

„ Киното е извънредно мъчно изкуство, тъй като се прави от ужасно доста хора. Зад един филм от време на време стоят 300 даже 500 индивида и най-малката неточност на единствено един от тях може да направи кино лентата неакуратен, подправен “, сподели при представянето на журито неговият ръководител проф. Анри Кулев. „ Хората, които обаче могат да възнаградят това интелектуално изпитание – това сте вие. Публиката! Ако вас ви няма в залата, всичко би било на вятъра “.

Кратък филм с фрагменти от най-емблематичните функции в киното на Георги Мамалев предизвести връчването на специфичната премия за повсеместен принос в киното. Аплодисментите на публиката извършиха залата още до момента в който на огромния екран течаха фрагментите, а когато Мамалев се изправи с прегръдка към публиката, хората в залата не скриха любовта си към постоянно усмихнатия артист.

Красивата статуетка „ Златна липа “ Георги Мамалев получи от ръцете на Магдалена Ралчева и благодари от сърце.

„ Тази премия не е за мен – тя е за хората, които ме вкараха в киното още преди аз да си помисля, че това е допустимо да се случи “, призна Мамалев. Това са режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков. Двамата го застигнали след един от приемните изпити във ВИТИЗ и му предложили да го снимат в новия си филм, а Мамалев взел, че им отказал. Заявил, че в този момент му е по-важно да го одобряват във ВИТИЗ. Акташева и Писков му се присмели, че мечтае за ВИТИЗ, вместо да влезе напряко в киното и Мамалев бързо се осъзнал.

Обичаният и надарен артист описа и любопитна история към снимането на сцената от комедията „ Господин за един ден “, в която двамата орат с мотор и не се стърпя да разсмее публиката с няколко скеча.

Днес към 12 часа, Георги Мамалев ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще засади свое липово дръвче.

След формалното оповестяване на фестивала за открит, стартира прожекцията на кино лентата от Испания „ Алкарас “ на режисьора Карла Симон, който при започване на годината завоюва премията „ Златна мечка “ на Берлинаре.

Програмата продължава с прожекции в залите на Държавна опера Стара Загора, Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ и Културен център Стара Загора “. Входът е свободен.

По обявата работи: Десислав Тенев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР