Девет едролистни липи от парка на Военната академия Г. С.

...
Девет едролистни липи от парка на Военната академия Г. С.
Коментари Харесай

Девет дървета ще бъдат премахнати от парка на Военната академия заради метрото

Девет едролистни липи от парка на Военната академия " Г. С. Раковски ", на възраст сред 50 и 55 години, в " доста положително положение ", ще бъдат отстранени поради строителството на третата линия на метрото. Това е одобрила през днешния ден комисията по екология към Столичния общински съвет.

Дърветата са с височина сред 10 и 12 метра, само че попадат в строителното леке, където ще бъдат построена вентилационната система за метрото. Едно дърво, на възраст сред 5 и 10 години обаче ще бъде преместено, се споделя още в решението.

Премахването се постанова, тъй като наоколо до парка на Военната академия на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " минава трасето на третата линия сред станциите при бул. " Владимир Вазов " и " Малък градски спектакъл зад канала " и Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Предложението беше гледано в комисията още през зимата, само че бе забавено, тъй като бе належащо координиране с Националния институт за недвижимо културно завещание, откъдето също е получено утвърждение.

Възрастта на тези дървета, които ще бъдат отстранени, и техният размер съвсем изключват опцията за пренасяне, разяснява пред " Дневник " Димитър Захариев, ръководител на Асоциацията на арбористите в България.

По думите му липите са във " втората половина на живота си " и няма гаранции, че ще се приспособяват, в случай че бъдат преместени. Същевременно за местенето на дървета с такива размери е нужна сериозна с техника, " а за жалост на знам в България да има такава ", сподели още Захариев. " По принцип преместването се прави от експерти, само че няма гаранция, че едно дърво ще се приспособява и ще оцелее ", сподели още той.

Потърсена за коментар, Лорита Радева, ръководител на комисията по екология, не отговаряше на мобилния си телефон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР