Девет дни след засядането му край защитената местност Яйлата (северно

...
Девет дни след засядането му край защитената местност Яйлата (северно
Коментари Харесай

Най-голямата жертва на заседналия кораб край Яйлата се очертава риболовът

Девет дни след засядането му край предпазената околност Яйлата (северно от нос Калиакра), освобождението на кораба Vera Su наподобява все по-трудно осъществимо. Прогнозите за утежняване на метеорологичните условия слагат под въпрос триумфа на акцията по изтеглянето на над 80-метровия кораб, несполучливият опит за разтоварването му от нощта на понеделник против вторник заплашва екологичното равновесие поради изсипаните в морето азотни торове, а мощното закъснение и в морето, повдигнаха в обществените мрежи въпроси за вероятен предумисъл в дейностите на директно ангажираните управляващи.

Големият губещ от случая се обрисува риболовът в региона. Не по-малки могат да се окажат цялостните вреди върху най-чистата зона по българското Черноморие, а главният въпрос за идващите дни ще е дали управляващите ще съумеят да се оправят с предстоящите от нощта на вторник против сряда високи талази и да предотвратят тежък екоинцидент. Плаващият под панамски байрак товарен транспортен съд Vera Su, благосъстоятелност на турска компания, по време на преход от Украйна за Варна. Според данните, регистрирани от системата за автоматизирано следене (AIS), той е поел курс, който го е отвел непосредствено към скалистия бряг и плитчина. В продължение на пет дни корабът остана край скалите, без да бъдат подхванати ограничения от страна на управляващите, а преди два дни стана известно, че шефът на дирекция " Морска администрация " във Варна Валентин Джамбазов е дал на турската компания притежател на съда. Не са известни причините за посочения нескончаем период.
След като на петия ден от засядането водолаз доброволец направи оглед и алармира за приключване на част от товара (съдържащ общо 3000 тона азотни торове), страната пое курс към незабавни ограничения. Премиерът Стефан Янев даде период от един ден на притежателя на кораба да го изтегли, след което в неделя разпореди интервенция на " Морска администрация ".

Започналата късно вечерта в понеделник интервенция, която целеше да се разтовари половината от товара, с цел да се разреши евакуиране на плавателния съд от скалите, беше спряна, откакто видео на локална медиа сподели, че насипният тор се изгребва с кофа вид " щипка " и по този начин в огромната си част се изсипва в морето. По-късно опит за евакуиране на кораба се провали със разкъсване на теглещите въжета, а поради заплаха от замърсяването на морето заради неправилното им осъществяване от звената към транспортното министерство.

Удар по риболова

Към момента няма нови лабораторни данни за положението на морските води към кораба , защото едвам в понеделник бе публично оповестено, че разлив от заседналия транспортен съд действително има. В очакване на нови проби от морската вода, Министерството на околната среда и водите все още отхвърли да разяснява вероятните последствия от разлива на азотни торове при опита за избавителна акция.

Морски еколози, с които " Дневник " беседва бяха внимателни в прогнозите си, защото към момента нямат данни за разбор, само че разясниха, че вредите ще са съществени .

Според доктор Радослава Бекова от Института по океанология във Варна рибата и морските блага от региона не са безвредни за консумация, а за момента и плуване във водите локално към Яйлата носи риск за здравето. Тя счита, че поради спецификата на теченията в региона локалното замърсяване с азотен тор доближава от Яйлата до нос Калиакра.

Бекова очерта няколко вероятни риска. По думите ѝ директното попадане на азотсъдържащите субстанции върху рибите, да вземем за пример, би довело до изгаряне на хрилете им и трайно увреждане на дихателната им система. Високи концентрации и дълготрайно замърсяване може да докара до хемолитични и нервно-паралитични промени. Индиректното влияние е при разграждането на торовете, когато се отделят отрови, въздействащи освен ихтиофауната, само че и на флората. Не на последно място, счита тя, е рискът от усилване на продукцията на фитопланктона, което да докара до привършване на кислорода в средата.

Изследователят чака отрицателният резултат от замърсяването да се усети по цялата хранителна верига: " Рибите не са статични организми, само че типовете, които населяват дънното (като попчета, калкан и др.) не са толкоз мобилни и при тях резултатът би бил по-голям в сравнение с при по-подвижните типове, както и при другите типове миди. Застрашени са и съобществата на кафявите, алените и зелените водорасли, които са обезпечават храна и скривалище за огромна част от черноморските ни жители ". С уточнението, че още няма данни за концентрацията на замърсяването от събота до момента, доктор Бекова счита, че е допустимо рибните артикули от региона да не са безвредна храна и сигурно е необходим нараснал надзор и разбор на храните с морски генезис от региона " най-малкото от страна на организацията по храните. "

Все още не може да се приказва сигурно какви ще са следствията за бързо преносимите типове риба, като чернокопа и сафрида . В момента те мигрират от украйнското крайбрежие на Черно море на юг към Турция, движейки се край брега на предпазената околност Яйлата. " Засега само несъмнено е, че според от концентрацията на попадналата във водата урея в друга степен ще бъдат наранени фитопланктонните типове с всички произлизащи от това последствия. Но оттук насетне имат значение температурата на водата, морските течения, вятърът и вълните . В взаимозависимост от всичко това могат да се разиграят разнообразни сюжети ", разяснява за " Дневник " ихтиологът Марина Панайотова от Института по океанология във Варна (още по тематиката ).

Димитър Франгов, рибар и ръководител на морски клуб " Портус Кариа " в Шабла, счита, че разливите досега не са доста огромни: " Това са може би няколко тона на фона на опасността от 3 000 тона. Имаше и течения и се надявам да се е разнесло ненапълно ". Допълва обаче, че рифовете в резервата " Яйлата " са източник на занаят и е доста значимо да бъдат непокътнати и трагичните пейзажи за гмуркане и туризъм и многото морски живот. Очаквам, че резултатите от замърсяването " няма да са незначителни ", изключително за дънните риби, като калканите, и мигриращите сега риби като лефера.

В рибите ще се натрупват нитрати и те няма да са подобаващи за консумация.
Димитър Франгов,
рибар

Основният проблем към този момент е загубата на поминъка за рибарите в региона , счита и Албена Симеонова, ръководител на българската асоциация " Биопродукти " и някогашен народен представител от Добрич в 46-ото Народно заседание (от партия " Зелено придвижване ", част от " Демократична България " ), която посети мястото на заседналия транспортен съд в събота. Според нея към този момент няма съображение за паника за земеделците, въпреки фрагментите през нощта да демонстрираха, че при несполучливата избавителна акция част от азотните торове са понесени от вятъра към сушата. Според Симеонова те са доста малко количество, а високият бряг на степното плато над резервата Яйлата е защитила земеделските земи от него.

 Най-голямата жертва на заседналия транспортен съд край Яйлата се обрисува риболовът
© Maritime, Maritime

Проблемът с екосистемите

Д-р Димитър Беров от Института по биорознообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките по тематиката, разяснява, че рибите, обитаващи засегнатата зона, ще изгубят средата си за живот и размножаване. Прогнозира и съществени компликации, в случай че корабът остане в скалите като непрекъснат източник на замърсяване . Подчертава, че съгласно дългогодишни научни изследвания регионът на Яйлата и нос Калиакра е една от зоните с най-добре непокътнатите крайбрежни дънни и пелагични екосистеми по Северното Черноморие, заради което е включена в акваторията на зоната " Комплекс Калиактра ", която е част от европейската мрежа " Натура 2000 ".

" Наличието на източник на азотно замърсяване в акваторията на Яйлата сигурно ще докара до отрицателни промени в тези екосистеми - деградиране и загуба на дънни екосистеми, и обитаващите ги безгръбначни и риби ", разяснява пред " Дневник " доктор Беров.

Замърсената вода

Водолазът доброволец Найден Найденов, който по своя самодейност се гмурна край кораба в събота и взе проби от водата, не разяснява замърсяването и оставя това на биолозите и еколозите. Посочва обаче, че още при гмуркането му е било видно, че в морето има проблем. Тъкмо това го е подтикнало да работи - " с цел да може да се направи разбор и да се задействат институциите след 5 дни безучастие ". Според него една от положителните вести досега е готовността на обществеността да работи, без да чака формалните управляващи. Другата е, че горивото на кораба е източено и няма заплаха също да замърси морето . Морето след време ще откри нов баланс, само че като общество би трябвало да се променим в реакциите си за запазване на природата и в готовността си за дейности. Иначе ще ни укоряват идващите генерации за това, което не сме им оставили, " съобщи доброволецът водолаз.
Политическите резултати

След като следи на място случая в последните дни някогашният народен представител от " Зелено придвижване " (част от " Демократична България " ) Борислав Сандов изрече подозрения, че траялото седем дни безучастие на институциите пред упования разлив на азотен тор в морето може да е частично и злонамерено, и провокирано от финансови и политически ползи, които са попречили на ограниченията за сигурност на човешкото здраве и естествената среда. " Забавянето евентуално е поради опит за изнудване или наместване на избрана компания. Възможно е и да става въпрос за скица със застраховката, посредством съзнателно основаване на условия за " погиване " на кораба и товара ", написа във " Facebook " Сандов, без да прецизира детайлности.



Транспортният министър Христо Алексиев във вторник също изрази обществено неразбиране от дадения от шефа на дирекция " Морска администрация " във Варна Валентин Джамбазов едномесечен период на притежателя на кораба за изтеглянето на съда. До момента причини за решението не са оповестени обществено, а той самият. Заповедта му беше анулирана от транспортния министър, който подреди незабавни дейности за изтеглянето на кораба. Алексиев се зарече да направи инспекции и.

Темата стигна и до Европарламента с политически нюанс, откакто представителят на ГЕРБ Андрей Новаков разгласи пред сътрудниците си там, че от авариралия Vera Su се изливат торове, създавайки голям риск за акваторията. " Отговорните институции, ръководени непосредствено от президента Румен Радев, не се оправят с
ръководството на рецесията, а бездействието на служебния кабинет докара до голямо закъснение и риск от екокатастрофа ", сподели Новаков в пленарната зала, представен от пресцентъра на някогашната ръководеща партия. От Българска социалистическа партия пък разпространиха мнение, съгласно което в идващия парламент левицата ще предложи " проверка на законодателството, касаещо морската политика ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР