Девет държави членки на НАТО в Източна Европа призоваха военния

...
Девет държави членки на НАТО в Източна Европа призоваха военния
Коментари Харесай

9 държави от Източна Европа искат засилено присъствие на НАТО в региона

Девет страни членки на НАТО в Източна Европа приканиха военния алианс да ускори наличието си в района, с цел да отговори на засилените закани за сигурността, произлизащи от Русия, сподели румънският президент Клаус Йоханис, оповестява " Блумбърг ".

Беше извършена онлайн среща с американския президент Джо Байдън и генералния секретар на Организацията на Северноатлантическия контракт Йенс Столтенберг.

Страните се споразумяха да поддържат обща позиция по време на срещата на върха за алианса идващия месец, с цел да подчертаят смисъла на района, разпрострян се от Балтийския район до Черно море.

" НАТО би трябвало да продължи да ускорява своята защита и възпираща позиция, изключително на източния фланг ", сподели Йоханис в взаимна конференция с полския си сътрудник Анджей Дуда.

" Ето за какво ние желаеме засиленото военно наличие на съюзническите сили, в това число на Съединени американски щати в Румъния и на източния фланг. "

Анджей Дуда акцентира, че срещата на върха се организира по време на огромни военни учения в Румъния. В тях вземат участие 28 хиляди бойци от 26 страни от НАТО - също от Полша.

" Днес дружно с бойци от Съединени американски щати те организираха ефикасна въздушно-десантна акция. Поздравявам ги за това и се веселя, че задачата беше сполучлива ", изясни Дуда. Той означи, че във вторник, дружно с президента на Румъния ще следят персонално ученията.

" Това е усъвършенстването на груповата защита и това е усъвършенстването на нашите дейности в границите на НАТО, " сподели полският президент. Той акцентира, че вратата към Алианса би трябвало да остане отворена.

" Ние, които бяхме зад желязната завеса преди няколко десетилетия, които гледаха със злоба към свободния свят, споделяме през днешния ден: вратата към Северноатлантическия алианс би трябвало да остане отворена. Тя не би трябвало да бъде затваряна ", добави Дуда.

" Тези, които в бъдеще ще желаят да членуват в Северноатлантическия пакт, би трябвало да бъдат уверени, че като се стремят към него, приспособявайки се към Алианса, отговаряйки на условията, сложени от Алианса, ще бъде допустимо да се причислят към този съюз ".

Той сподели, че по време на срещата на върха B9 в Букурещ са разисквани главните тематики и закани: обстановката с Украйна по отношение на неотдавнашните дейности по нейните граници от страна на Русия, както и продължаващата окупация на Крим, областите Донецк и Луганск.

Разговаряно е и за ситуацията на Беларус, Молдова и балтийските страни, за Калининградска област, добави Дуда.

Той означи, че литовският президент е оценил, че Русия непрестанно организира политика на въоръжаване и подсилване на своя боен капацитет - както настъпателен, по този начин и защитителен - в нашата част на Европа, а това, което е належащо от страна на НАТО, е подготвеност за групова защита и отговор.

Дуда акцентира, че еманацията на тази политика е наличието на румънски бойци в Полша, полски, словашки, чешки бойци в Латвия и полски бойци в Румъния. " Не единствено чакаме от нашите съдружници, че те ще изпратят своите бойци при нас, с цел да засилят наличието, това е и нашата взаимна гаранция за сигурността един за различен ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР