Детско-юношеския фолклорен ансамбъл /ДЮФА/ Българче и американският предприемач Едмънд Бек

...
Детско-юношеския фолклорен ансамбъл /ДЮФА/ Българче и американският предприемач Едмънд Бек
Коментари Харесай

Удостояват американски предприемач и фолклорен ансамбъл “Българче” с наградата “Велико Търново”

Детско-юношеския фолклорен отбор /ДЮФА/ „ Българче ” и американският бизнесмен Едмънд Бек са тазгодишните носители на премията „ Велико Търново ”. За това гласоподаваха със свое особено решение членовете на профилираната комисия, която преглежда номинациите за премията. Призът се връчва годишно във връзка празника на старопрестолния град- 22 март.

 beg За премията „ Велико Търново ”, отбор „ Българче ” е бил препоръчан от Регионалната библиотека „ П.Р. Славейков ” и от началника на РУО инж. Розалия Личева. През тази година ансамбълът навършва 50 години от своето учредяване. За този интервал във групировката са се обучавали над 3000 деца и възпитаници от общината. Те са били възпитавани в дух на запазване, запазване и разпространение на българското фолклорно завещание, се показва в претекстовете за предлагането. Формацията е основана през 1968 година от Михаил Дюлгеров и се е утвърдила като школа на българската национална музика, песни, танци и родолюбие. Над 2500 са концертите, които младите музиканти и танцьори са изнесли в страната и в чужбина.

Едмънд Стерлинг Бег пък е бил номиниран от Народно читалище „ Надежда-1869 ” и от инициативна група в състав арх. Иван Чолаков, арх. Румяна Брайнова, арх. Николай Георгиев, арх. Цветан Радев и инж. Стела Кирова. Едмънд Бек е роден на 23 юли 1934 в Тексас, Съединени американски щати. През 2005 година посещава Велико Търново. Впечатлен от историческото завещание на остарялата столица, взема решение да влага в обекти, които да реставрира в остарялата част на града. Днес той е притежател на хана „ Хаджи Николи ”, хотелът „ Цар Борис ”, Йоновия хан, здания, намиращи се на улица „ Стамболов ” и на Самоводската чаршия, които са в друга степен на възобновяване и подготовка за реституция. Комисията от девет души, с ръководител заместител – кмета Ганчо Карабаджаков, дефинира носителите на премията на закрито съвещание с скрито гласоподаване.След резултата от гласуването е взето решение да бъдат присъдени две награди – групова и самостоятелна. Комисията е образувана със заповед на кмета Даниел Панов. Номинациите ще бъдат препоръчани за гласоподаване на тържествената сесия на Общинския съвет на 22 март – празникът на Велико Търново.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР