Децентрализираната криптовалута bitcoin се появи през 2009 година, отбелязвайки началото

...
Децентрализираната криптовалута bitcoin се появи през 2009 година, отбелязвайки началото
Коментари Харесай

В кои държави bitcoin е нелегален?

Децентрализираната криптовалута bitcoin се появи през 2009 година, отбелязвайки началото на една нова цифрова епоха. Докато данъчните, регулаторите и централните банки по света към момента водят разногласия по какъв начин тъкмо да наложат надзор над виртуалните валути, един въпрос остава да виси – законен ли е bitcoin или не?

Отговорът зависи от страната, в която се намират потребителите, излиза наяве от данни поместени в портала Investopedia.com.

Bitcoin не е публикуван, контролиран или предпазен от централна банка. Вместо това, криптовалутата разчита на мрежа от свързани между тях компютри, които реализират развой именуван „ копаене”. Може би най-важното качество на bitcoin е обвързвано с неговата децентрализираност. Казано по различен метод, това е различна платежна система, която не се контролира нито от държавните управления по света, нито от централни или частни банки. Това разрешава транспорт на стойност през граница без стандартните такси за парични преводи, като също така участниците в трансакцията резервират своята анонимност.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Банките могат да бъдат изправени пред по-високи финансови и...

Потребителите могат да се разплащат с bitcoin при закупуването на артикули или услуги, като това става посредством цифрови портфейли. Криптовалутата се търгува на голям брой тържища по света, а издаването на нова цифрова валута, развой именуван ICO, служи като опция на първичното предложение на акции (IPO). На фона на всичко това, въпросът, къде bitcoin е законен и къде не, наподобява по-логичен от всеки път.
Държави, споделили „ да” на bitcoin

Bitcoin може да се употребява анонимно за преводи сред две сметки на всички места по света, което го прави прелъстителен за престъпни интензивности или корупция. Все отново съществуват благоприятни условия за идентифициране на преводите, което значи, че криптовалутите не са идеалното средство за прикриване на незаконни парични потоци.

Повечето страни по света не са определили легалния статус на bitcoin, предпочитайки да изчакат еволюцията на пазара. Някои страни разполагат с наложени индиректни правила за използването на bitcoin. През юни тази година за първи път страна дефинира bitcoin за публично легално платежно средство..

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Резкият спад в цените на криптовалутите шокира инвеситорите по света. Виталик Бутерин обаче не е сре...

Съединени американски щати

Съединени американски щати като цяло имат положителен метод по отношение на bitcoin, като няколко държавни организации работят за понижаване на ролята на криптовалутата в незаконните преводи. Бизнеси като Dish Network, Microsoft, Subway и Overstock приветстват разплащането в биткойни. Освен това, виртуалната валута откри път към щатските пазари за деривати, което способства за легитимността на цифровия актив.

Министерството на финансите на Съединени американски щати е издало насоки за използването на bitcoin още през 2013 година. Министерството не признава bitcoin за валута, а за бизнес с парични услуги. Това слага криптовалутата под регулация, която задължава тържищата и платежните компании да рапортуват и записват интензивностите на това поле. Освен това, bitcoin има статут на владеене, което предстои на данъчно облагане.

Канада

Подобно на съседите от Съединени американски щати, Канада като цяло също не спъва bitcoin. Страната не е признала актива за същинска валута, като поставя грижи да не бъде употребен за пране на пари. Канада дефинира статута на виртуалната валута на „ стока”.

Това значи, че преводите с биткойни се преглеждат като бертерни покупко-продажби, а приходът от тях се смята за приход от бизнес. Данъчното облагане зависи от това, дали потребителите просто влагат в криптовалутата или вършат бизнес посредством нея.

Канада дефинира тържищата за bitcoin, като бизнеси за парични услуги. Това ги слага под регулацията против пране на прани. Борсите би трябвало да бъдат регистрирани и да рапортуват на управляващите за всяка съмнителна трансакция. Някои огромни канадски банки са забранили потреблението на техните дебитните и кредитни карти за преводи на биткойни.

Австралия

Подобно на Канада, Австралия не смята bitcoin нито за задгранична валута, нито за публично платежно средство. Според данъчното законодателство на страната, bitcoin е актив за финансов приход.

Европейски съюз

През октомври 2015 година, Европейският съд дефинира, че пазаруването и продаването на цифрови валути се смята за доставка на услуги, което го вади от обсега на Данък добавена стойност във всички страни членки на Европейски Съюз. Паралелно с това, някои страни от Европейски Съюз имат личен метод по отношение на bitcoin.

Във Финландия bitcoin е изключен от правилото за Данък добавена стойност, като е избран за финансова услуга. Виртуалната валута се смята за стока, а не за валута във Финландия. Белгия също не полза с Данък добавена стойност bitcoin, а в Кипър въобще няма никаква регулация.Великобритания има положителен метод по отношение на bitcoin, като виртуалната валута предстои на облагане с налози. В България също се дължат налози за bitcoin.

Германия е отворена към виртуалната валута, като постанова друг налог според дали се занимава с дилъри, тържища, миньори, бизнеси или консуматори.

Ел Салвадор

Ел Салвадор е единствената страна в света, която дефинира bitcoin за легално платежно средство. През юни 2021 година конгресът на страната утвърди предложение на президента за приемането на цифровия актив за легално средство за разплащания.
Държави, споделили „ не” на bitcoin

Въпреки, че bitcoin е одобряван задушевно на множеството места по света, няколко страни публично са споделили „ не” на криптовалутата, главно заради нейната волатилност, децентрализираност, рискът, който носи за паричната система и връзките с незаконни интензивности, като трафик на опиати и пране на пари.





Някои страни непосредствено са забранили криптовалутите, до момента в който други се пробват да ги отделят от финансовата система, което прави много сложни търговията и разплащанията с тях.

Китай

Bitcoin е неразрешен в Китай. Всички банки и финансови институции, като фирмите за платежни услуги, имат възбрана да осъществят преводи с bitcoin. Борсите за търговия са неразрешени, като напоследък Пекин стартира да не разрешава и добива на виртуални валути на територията на страната.

Русия

Bitcoin не е контролиран в Русия, само че все пак, използването му за покупка на артикули или услуги е незаконна.

Виетнам

Правителството на Виетнам и централната банка на страната поддържат тезата, че bitcoin не е законен способ за разплащания.

Боливия, Колумбия и Еквадор

Боливия е забранила използването на криптовалути. Колумбия не позволява bitcoin да се употребява за разплащания и вложения, а Еквадор забрани всички виртуални валути след гласоподаване на локалния парламент.
Извод

Въпреки, че bitcoin съществува към този момент повече от 10 години, доста страни към момента нямат системи, посредством които изцяло да лимитират, контролират или забранят криптовалутите. Децентрализираната природа на bitcoin, дружно с анонимността, го вършат огромно предизвикателство за държавните управления, изключително. Много страни към момента обмислят методите, по които биха регулирали виртуалните валути в бъдеще. Засега bitcoin остава в сивата регулаторна зона в по-голямата част от света.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР