Децата остават почти тройно по-дълго от препоръчаното време пред екраните

...
Децата остават почти тройно по-дълго от препоръчаното време пред екраните
Коментари Харесай

Проучване: Децата прекарват повече време пред екраните заради COVID-19

Децата остават съвсем тройно по-дълго от предложеното време пред екраните на електронните устройства през коронавирусната пандемия, сочи ново канадско изследване.

Средно подрастващите прекарват пред мониторите съвсем шест часа всеки ден, съгласно данните, събрани от откривателите от университета на Западно Онтарио. Някои даже се взират в екраните на електронните си устройства още по-дълго време - зашеметяващите 13 часа на ден.

Канадските педиатри предлагат децата над петгодишна възраст да остават по два часа най-много пред екраните.

Учените пресмятат общото време, в което малчуганите гледат телевизия, употребяват компютри, смарт телефони или играят на видеоигри.

В проучването вземат участие родители с деца на възраст сред шест и дванадесет години. Те попълнят онлайн въпросник, посредством който се прави съпоставяне сред времето пред електронното устройство и другите ежедневни действия преди и по време на пандемията от ковид. Доброволците също по този начин дават отговор и на въпроси, свързани с равнищата на стрес и присъединяване на децата в другите типове действия.

Изводите са, че множеството родители са уплашени, а подрастващите остават пред електронните устройства много по-дълго време.

Според канадските учени стресът на родителите се дължи на самостоятелните условия. Например, те могат да бъдат обезпокоени, че живеят в дребен апартамент, имат финансови проблеми или са безработни.

Въпреки че изследването не преглежда тези фактори, откривателите се надяват да открият дълготрайните резултати от несъразмерното заседяване пред екраните на електронните устройства посредством ново изследване, което към този момент е в ход. Резултатите от него ще бъдат ясни напролет на идната година.

Специалистите предизвикват родителите да управляват потреблението на електронните устройства от децата и да възнамеряват дейностите, които не са свързани с използването на високотехнологични уреди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР