Децата, обучавани по австралийската система за ранно детско развитие KindyROO,

...
Децата, обучавани по австралийската система за ранно детско развитие KindyROO,
Коментари Харесай

Д-р Джейн Уилямс: Децата с активна двигателна програма показват по-добри резултати

Децата, обучавани по австралийската система за ранно детско развиване KindyROO, демонстрират доста по-добри резултати от децата, които не са обхванати от програмата. Това е резултатът от пробен план в четири софийски детски градини, утвърден от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Проектът започва от началото на 2017 година

Чрез характерна научно обоснована методика по време на опита се работеше за възстановяване на главните умения на децата за преодоляване на тялото и се извършваше подготовка за общественото и прочувственото им държание в класната стая. Специално създадената за детските градини стратегия е съобразена с възрастта на децата. Чрез ежедневни 25-минутни извършения се потискат първоначални рефлекси и се спомага за консолидиране на всичките 7 сетива. Към познатите 5 се прибавят и още две - баланс и осъзнаване на тялото.

За да показа резултатите от плана у нас е доктор Джейн Уилямс, шеф “Образование и научна дейност” в KindyROO – Австралия и е водещ международен експерт в региона на ранното детско развиване. Д-р Уилямс е щерка на Маргарет Сасе, австралийката, основала през 1982 година програмата за ранно детско развиване KindyROO. Системата се радва на международен триумф – хиляди бебета и деца по света порастват умни и дейни, с помощта на тази стратегия.

От юни 2014 година KindyROO е в България. Центровете на Академията за деца, бебета и родители одобряват бебета от 6 седмици до деца в предучилищна възраст в София, Варна, Бургас, Добрич, Търговище, Русе, Плевен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Благоевград, Пазарджик. Д-р Уилямс ще организира образование на преподавателите по системата, като ще ги запознае с последните новости в сензорно-моторната перцептуална стратегия. Тя е система от занимания и игри, които подтикват интелектуалното, прочувственото, общественото и физическото развиване на бебетата и децата.

На процедура програмата е „ неврология, облечена в игра”. Д-р Джейн Уилямс e старши преподавател във Факултета по сестринство, акушерство и хранене в Университета “Джеймс Кук”, Таунсвил, Австралия. Тя е лекар на науките, бакалавър по мениджмънт, сертифициран учител и здравна сестра със компетентност педиатрия. Член на Борда на консултантите за грижа за бебетата на Johnson & Johnson.

Тя е член на Глобалния научно-изследователски алианс за родителство и ранно детство, новосъздадена неправителствена организация, основана в Хангжу, Китай, която работи по проучвателен планове за основаване на наставнически и детски стратегии за ранно детство в 20 страни в Азия. Д-р Уилямс е в Консултативния съвет за грижа за бебето за Тихоокеанския район и взе участие в създаването на профилирани стратегии за бременни дами, бебета, деца в предучилищна и учебна възраст в района.

В научната си активност тя се концентрира върху ролята на рефлексите, сензо-моторната интеграция и двигателните умения във всички сфери на развиване и учене от интервала на бременността до детската и учебната възраст. Акцент в работата й е ролята на родителя за развиването на детето в първите му години както и отражението на опита/преживяванията в ранното детство върху капацитета за учене на детето.

Д-р Уилямс е желан преподавател за разнообразни научни конференции и конгреси на професионални организации, работещи с бебета и деца. Гостувала е като специфичен преподавател в Съединени американски щати, Англия, Ирландия, Гърция, Китай, Нова Зеландия и др.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР