Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха

...
Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха
Коментари Харесай

Видин и Монтана посрещнаха Банго Васил

Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха кмета на Монтана Златко Живков на ромската Нова година. Пред присъстващите бе разказана легендата за Банго Васил- спасителят на ромите-катунари, от която произлиза празникът Василица. Децата са възпитаници от начално учебно заведение " Георги Бенковски " в квартал " Кошарник ".
" Сурва, сурва година, здрава, здрава гърбина, златен клас на нивята, сладостен плод за децата, безконечен мир на земята! Живи, здрави до година, до година до амина! " С тези наричания децата сурвакаха кмета за здраве.
Кметът Златко Живков се отблагодари с желязна паричка и лакомства: " Хубав празник през днешния ден! Да сте живи и здрави! "
В кварталите " Кошарник " и " Огоста " живеят близо 4000 роми и техните фамилии.
На 14 януари българските роми означават един от най-големите и почитани празници- Нова година. Празникът се назовава още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил). Посреща се по Юлианския календар. Според някои Банго Васил е Свети Васил - покровител и бранител на ромите, който възвръща моста, по който минават ромите, откакто е бил опустошен от Дявола или от Господ и избавя давещите се роми. Във втория вид митове Банго Васил е " историческа " персона, сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром. Връзка с празнуването на Васильовден има и легендата за ятото гъски, които избавят ромите от египетската армия, като ги придвижват през Червено море.
Във видинския квартал " Нов път " също стартира празнуването на ромската Нова година. Това е един от най-големите празници на ромската общественост. Тази вечер се отбелязва Бъдни вечер.. На трапезата по традиция се редят постни ястия, а в среднощ с печена пълнена гъска се посреща светеца Василий, който ромите почитат като техен избавител и настойник
Приготвя се тиква с мед и върху нея поставят монети, след това тикватат тиквата се хвърля към тавана. Ако нечие парче се залепи на тавана, поверието гласи, че той ще бъде изключително благополучен през новата година. За самата вечер се подготвя гъска, която се пече цяла, пълнена с лук и ориз, като се има вяра, че ще е цялостна годината. Преди да се придвижи на трапезата, се отваря прозореца, изнася се тавата през прозореца и се споделя " Хайде, Банго Василе, да ядем гъска! " Така и светецът е поканен на трапезата. И се има вяра, че тъкмо в 12 часа Банго Васил посещава всички домове и носи благополучие и шанс на най-безпомощните членове на общността. "
След настъпването на Новата година ромите стартират да посрещат посетители, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, с цел да им да носи шанс. Сутринта на 14 януари потеглят децата, които сурвакат за здраве, а на 15 януари се прави разтурник.
Така ромската Нова година продължава три дни и ритуалите, които се вършат, са свързани с пожелания за здраве, шанс и благоденствие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР