Деца биват хоспитализирани с дихателни затруднения във Великобритания, предизвикани от

...
Деца биват хоспитализирани с дихателни затруднения във Великобритания, предизвикани от
Коментари Харесай

Лекарите с предупреждение за вейповете: Редица деца са с оплаквания

Деца биват приети в болница с дихателни усложнения във Англия, провокирани от използването на вейпове, предизвестяват лекари. Това предава Daily Mail.

Приспособленията, които съдържат високи дози никотин, " пристрастяват децата " в " ранните стадии на тяхното развиване ", обявиха водещи педиатри. 

Според доктор Майкъл Маккинън, вицепрезидент по политиките в Кралския лицей по педиатрия и детско здраве (RCPCH), вследствие на това в клиниките се следи възходящ брой деца, които развиват белодробни болести, свързани с изпаряването.

Известно е, че устройствата провокират дихателни проблеми като зной, болки в гърдите, инфектиране на белите дробове, а в тежки случаи и дихателна непълнота.

Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) has called for urgent action to protect youngsters, saying experts agree longer-term data is needed on the effects of vaping, particularly in regard to cardiovascular disease
— Sky News (@SkyNews)
Днес RCPCH също по този начин прикани за възбрана на всички електронни цигари за еднократна приложимост, като предизвести, че " изпаряването от младежи бързо се трансформира в зараза ".

Шокиращи данни от предишния месец разкриха, че рекордните 11,6 % от 11-17-годишните във Англия към този момент са опитвали да изпаряват. Това е повече от 7,7% през предходната година и два пъти повече от индикаторите, следени преди десетилетие - преди да избухне епидемията от изпаряване на деца в Обединеното кралство.

Тестовете на електронни цигари, иззети от младежи, демонстрираха, че те съдържат рискови равнища на олово, никел и хром. Някои от тях са били съвсем 10 пъти над безвредните граници. Излагането на олово може да повреди развиването на мозъка, до момента в който другите два метала могат да провокират съсирване на кръвта.

Д-р МакКийн, съветник по детски дихателни проблеми в детската болница Great North в Нюкасъл, съобщи в предаването Today на BBC Radio 4: " В момента виждаме деца, които постъпват в болница и в клиники, които имат проблеми с дишането, свързани с изпаряването, както считаме ". 

Той добави: " Знаем, че децата употребяват най-вече изпарители за еднократна приложимост. Наблюдаваме тревожно повишаване на броя на децата и младежите, които изпаряват. 

Тъй като електронните цигари от дълго време не могат да се купят, " е доста мъчно да се изследват ", признава той. 

" Справедливо е да се каже, че не следим огромен брой деца с тежки белодробни болести, само че сигурно към този момент са докладвани случаи на хора, развили белодробно заболяване, обвързвано с изпаряването.

Въпреки това доктор Маккинън добави: " Изпаряването е основано, с цел да даде опция на хората, които са били пристрастени към пушенето на цигари, да се откажат от тях и няма подозрение, че в случай че си купите законно и деликатно създадени изпаряващи устройства, те евентуално са доста по-малко нездравословни от пушенето на цигари.

Но " ние сме загрижени, че виждаме изпарения, които съдържат високи дози никотин, които пристрастяват децата към вещество в ранен стадий от тяхното развиване ", сподели той.

Въпреки че се приема за по-безопасно от тютюнопушенето, дълготрайните последствия от изпаряването остават мистерия.

През последните месеци лекарите показаха опасения, че през идващите десетилетия хората, които са почнали да пушат в ранна възраст, могат да се разболеят от белодробни болести, проблеми със зъбите и даже рак.

RCPH упорства държавното управление да забрани електронните цигари за еднократна приложимост заради опасенията, свързани с използването им измежду младежите. 

В отговор на държавната консултация по отношение на електронните цигари, която завършва през днешния ден, колежът съобщи, че тези джаджи " не са безрисков артикул и могат да провокират същото, в случай че не и по-голямо пристрастяване от обичайните цигари ".

В своето мнение RCPCH също по този начин отбелязва, че не би трябвало да се подценява " сериозното влияние на електронните цигари за еднократна приложимост върху околната среда ", като отбелязва, че те съдържат приблизително 0,15 г литий.

Количеството литий, изхвърляно всяка година в еднократните електронни цигари, е задоволително за производството на към 1200 акумулатори за електрически коли. 

Продажбата на вейпове на лица под 18 години е противозаконна, само че в обществените медии се разгласяват изявления на младежи, които демонстрират вейпове и разискват аромати като розова лимонада, ягода, банан и манго. 

През април MailOnline разкрива същинските мащаби на казуса и хищническите маркетингови тактики на търговците на дребно на вейпове. 

Том Падли, понастоящем 19-годишен, от Путни, Лондон, описа пред MailOnline, че използва вейп от 13-годишна възраст.

Том, който е придобил този табиет в пансиона, споделя, че " не е като цигарите, където би трябвало да намериш място, където да излезеш и да го направиш - можеш просто да го правиш без спиране на закрито ". 

Но след шест години пушене на вейп той стартира да страда от здравословни проблеми.

" Разболявам се доста по-често. От време на време получавам язви в устата си. Имам доста кашлици. Гарантирам, че това се е нараснало доста поради изпаряването ", споделя той пред MailOnline.

Според следствие на Би Би Си от предишния месец блестящо оцветените " хайлайтъри ", продавани в подобаващи за деца усети като дъвка и ягода, съдържат 12 микрограма олово на грам. Това е 2,4 пъти повече от откритото безвредно равнище на експозиция. В джаджите, които могат да костват едвам 5 паунда и се продават в магазините в цялата страна, също по този начин е имало над 9,6 пъти повече никел от безвредното равнище и 6,6 пъти повече хром от безвредното равнище.

Неназован родител, който е разкрил чекмеджето на сина си младеж, цялостно с цветни изпаряващи устройства за еднократна приложимост, съобщи тази заран в предаването Today на BBC Radio 4: " Намерих изпаряващи устройства за еднократна приложимост, които очевидно са основани, с цел да бъдат привлекателни за младежите. 

" Имаше разнообразни цветове, само че в действителност чекмеджето беше цялостно единствено с тези изпарения и бях в действителност шокирана, когато открих това.

Миналия месец Би Би Си откри, че " хайлайтърите ", иззети от младежи в лицей в Кидърминстър, съдържат рискови равнища на олово, никел и хром.

В джаджите, които могат да костват едвам 5 паунда, наличието на никел е над 9,6 пъти по-високо от безвредното, а на хром - 6,6 пъти.

Излагането на олово може да повреди развиването на мозъка, до момента в който другите два метала могат да провокират съсирване на кръвта. 

В напъните си да лимитират рецесията с изпаряването на младежи в Обединеното кралство някои междинни учебни заведения към този момент започнаха да конфигурират устройства, които да засичат дали децата изпаряват. 

Данните, оповестени през март, разкриват, че някои датчици се задействат до 22 пъти дневно.

Миналия месец министърът на опазването на здравето Нийл О'Брайън удостовери устрема на държавното управление да се оправи с продажбата на електронни цигари на лица под 18 години, както и с цветните опаковки и бонбонените аромати, които се употребяват, с цел да притеглят децата.

Той разгласи, че политиците ще изслушат специалисти от всички сфери за това по какъв начин най-добре да се оправят с рецесията. Същевременно той разкри, че ще бъде основана работна група на стойност 3 млн. паунда, която да следи за спазването на настоящите правила за продажба на изпарения.

Но в границите на битката с тютюнопушенето един милион пристрастени към цигарите ще получат и стартови комплекти за електронни цигари като част от схемата " замяна, с цел да спреш ".

Безплатните комплекти ще бъдат препоръчани на съвсем всеки пети пушач в Англия, като разноските за тях се правят оценка на 45 млн. лири стерлинги за две години. 

Ръководителите на здравните служби се надяват, че тази първа в света политика ще направи Англия свободна от тютюнев пушек, макар множеството доказателства за рисковете за здравето от изпаряването.

Почти на всяка централна улица в страната към този момент има специфичен магазин, в който се продават електронни цигари.

Въпреки предизвестията, свързани с изпаряването, здравните началници упорстват, че то е по-безопасна опция на пушенето на цигари.

Около 6 милиона души в Обединеното кралство пушат и се счита, че това предизвиква 64 000 смъртни случая всяка година.

Освен това всяка година лекуването на болести, свързани с тютюнопушенето, коства на Националната здравна работа 2,4 милиарда паунда.

През последното десетилетие броят на пушачите е намалял, само че съгласно специалистите към момента не е задоволително покрай задачата за освобождение от тютюнев пушек.

За същото време обаче броят на изпаряващите се внезапно се е нараснал.

Всичко, което би трябвало да знаете за електронните цигари: Колко никотин се съдържа в електронната цигара?

Съществуват доста разнообразни марки електронни цигари, които съдържат разнообразни равнища на никотин.

Разрешеното количество никотин в една електронна цигара в Обединеното кралство е 20 mg/ml, което се равнява на 600 до 800 изпушвания.

Elf Bar 600, една от най-популярните английски изпаряващи устройства, се популяризира като предлагаща се с централизация на никотин от 0mg, 10mg и 20mg. 

Колко цигари се съдържат в една електронна цигара? 

Според анализатори Elf Bar 600 съдържа еквивалента на 48 цигари. 

Тя обезпечава 600 дръпвания, преди да бъде изхвърлена, което на доктрина значи, че всеки 12,5 дръпвания се равняват на една цигара.

Експертите настояват, че за доста електронни цигари 100 изпушвания се равняват на 10 естествени цигари. 

Elf Bars е марка електронни цигари, които постоянно се продават в ефектни цветове и с подобаващи за деца имена и аромати, като синя лимонада Razz и зелено гумено мече.

По-добро ли е изпаряването за вашето здраве от цигарите?

Според Националната здравна работа (NHS) продуктите за изпаряване се смятат за по-добри от цигарите, защото потребителите са изложени на по-малко отрови и в по-ниски количества.

Здравната работа прибавя, че изпаряването вместо пушенето на цигари понижава излагането на отрови, които могат да причинят рак, белодробни болести и болести на сърцето и кръвообращението, като инсулти и инфаркти. 

През 2015 година Public Health England, която към този момент не съществува, разгласява самостоятелен експертен обзор, в който се стига до заключението, че електронните цигари са с към 95 % по-малко нездравословни от цигарите.

Въпреки това изпаряването не е безрисково, защото въпреки равнищата в тютюневите произведения да са доста по-високи, електронните цигари към момента съдържат нездравословни отрови, съгласно изследване на откриватели от Медицинския университет в Силезия, Полша.

А доктор Онкар Мудхар, лондонски ортодонт, който разгласява видеоклипове в TikTok, споделя, че питейните заведения Elf могат да причинят инфектиране на венците, отичане и кървене.

Според него това се дължи на обстоятелството, че никотинът изсушава устата и понижава слюнката, което води до раздразнение от натрупването на бактерии и храна, които не могат да бъдат отмити.

През 2022 година в Англия са регистрирани близо 350 хоспитализации, дължащи се на изпаряване, за които се счита, че се дължат основно на дихателни проблеми, като зной, болки в гърдите, инфектиране на белите дробове и в тежки случаи - дихателна непълнота.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР