Десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов печели най-много

...
Десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов печели най-много
Коментари Харесай

Отзвук: Световни агенции коментират изборите в България и вещаят много...

Десноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов печели най-вече гласове на създадените през вчерашния ден предварителни парламентарни избори в България.

Световните организации обаче означават, че задачата за сформиране на ново държавно управление се обрисува сложна, като вероятностите за образуване на ръководеща коалиция наподобяват несигурни, осведоми Българска телеграфна агенция.

Българите бяха призовани до урните да избират парламент за четвърти път през последните 18 месеца - невиждан интервал на политическа неустойчивост след края на комунистическия режим през 1989 година

Партията на някогашния министър председател Бойко Борисов печели първото място, само че то не й подсигурява, че ще се върне на власт, обобщава Франс прес.

Агенцията отбелязва, че българите са дали своят вот без възторг - изборната интензивност е била на исторически ниско ниво, както и през ноември 2021 година - и в мрачна конюнктура, с наближаването на зимата, която тази година се чака да е тежка поради скока на цените на силата и на войната в Украйна.

Докато дебатите преди парламентарни избори последните няколко пъти минаха под знака на ендемичната корупция, то в този момент водещата тематика беше икономическата неустановеност. Инфлацията в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз, е близо 20 %, показва Агенция Франс Прес.

Анализатори, представени от организацията, разясняват, че Бойко Борисов е изолиран политически и ще има усложнения в намирането на съдружен сътрудник, макар първото място на ГЕРБ на изборите.

Вчерабившият министър председател още веднъж прикани останалите български политици " да се вразумят ", като сподели, че е отворен към всички, които пазят " мястото на България в Европейски Съюз и НАТО ".

Основният му противник Кирил Петков обаче към този момент отхвърли опцията за какъвто и да било съюз с индивида, който в неговите очи въплъщава " корумпираното минало " на България, напомня Франс прес.

В същото време би трябвало да се бърза, отбелязва Агенция Франс Прес, тъй като поредност от рецесии блокира промените, забави икономическия напредък и форсира емиграцията на младежите от страната, която към този момент загуби една десета от популацията си за едно десетилетие.

Четвъртите избори в България в границите на 18 месеца бяха белязани от вилнееща наоколо война, политическа неустойчивост и стопански компликации в най-бедната страна от Европейски Съюз.

Ниската изборна интензивност отразява апатията измежду гласоподавателите, която прави още по-вероятна вероятността за още един разграничен парламент, за който ще е мъчно да излъчи постоянна ръководеща коалиция, обобщава Асошиейтед прес.

Според анализатори, представени от АП, това се дължи на умората на гласоподавателите и разочарованието от политиците, които не могат да образуват съдружно държавно управление.

Кирил Петков базира акцията си на обещанието да продължи напъните за премахване на корупцията, само че преобладаващата тематика за гласоподавателите бе европейската енергийна рецесия, провокирана от войната на Русия против Украйна.

Агенцията напомня изказванията на някогашния прозападен министър председател, че Русия е употребила хибридна тактичност, довела до свалянето на неговото държавно управление, което отхвърли да заплаща за газа в рубли и разгласи съветски дипломати за личност нон грата.

Късно снощиПетков призна провалянето на своята партия " Продължаваме Промяната ", въпреки и с дребна разлика, и сподели, че " в този момент ГЕРБ има отговорността да образува коалиция и да ръководи страната ".

Ниската изборна интензивност облагодетелства партията на Бойко Борисов, която може да разчита на лоялни гласоподаватели.

Нейните шансове да сформира държавно управление обаче са дребни, тъй като множеството от останалите политически сили авансово изключиха каквото и да било съдействие с ГЕРБ, чието ръководство бе белязано от корупция, спъваща развиването, показва АП.

Агенцията отбелязва също, че популистки и проруски обединения печелят терен.

Много българи са проруски настроени, което прави страната плодородна почва за нападателна агитация на Кремъл. Проруската партия " Възраждане " притегля доста гласоподаватели с помощта на тези усеща, като за разлика от общата позиция на Европейски Съюз, нейният водач Костадин Костадинов приканва за " цялостен неутралитет " на България във войната в Украйна, показва АП.

Партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов наподобява завоюва минимална победа на изборите - четвъртите за по-малко от две години - защото гласоподавателите потърсиха предсказуемост в лицето на някогашен водач на фона на внезапната инфлация и войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Резултатите обаче предвещават сложни съдружни договаряния, които може да доведат до патова обстановка в Народното събрание или даже до нови избори.

И двата сюжета ще удължат политическата неустойчивост и ще покачат вероятността България да пропусне задачата си да влезе в еврозоната през 2024 година, предизвестява организацията.

Много от политическите съперници на Борисов го упрекват, че е позволил разложението на широкоразпространената корупция по време на своето ръководство, траяло едно десетилетие и завършило предходната година, усложнявайки напъните за образуване на работещо болшинство.

Някои гласоподаватели в най-бедната страна от Европейския съюз обаче виждат в Борисов непоклатимост и дипломатическа зрялост, нужни за ръководство на комплицираните връзки на България с Русия, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира анализатори, че този път политическите партии, осъзнавайки икономическите опасности от войната в Украйна, тежката зима, която следва, и разочарованието на гласоподавателите от политическата неустойчивост, биха могли да загърбят разликите си и да образуват технократско държавно управление.

В неделя бяха създадени четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца, като този път главните безпокойства на гласоподавателите бяха галопираща инфлация и растящите цени на силата.

Затова остава неразбираемо по какъв начин би могло да наподобява идващото държавно управление на страната, защото центристката партия " Продължаваме промяната " още преди изборите отхвърли възможна коалиция с ГЕРБ, обвинявайки десноцентристите на Бойко Борисов в корупция, обобщава ДПА.

Последиците от войната на Русия против Украйна преобладаваха предизборната акция в България - членуваща в Европейски Съюз страна в Югоизточна Европа. Замразяването на доставките на съветски газ, растящите цени и разногласието за доставките на оръжия за Киев оформиха предизборните диспути.

По време на акцията бяха отправени взаимни обвинявания в корупция и непросветеност, както и персонални обиди, показва ДПА.

ТАСС и Синхуа също наблюдават изборите. Руската и китайската държавна осведомителна организация оповестяват резултатите и напомнят, че това са четвъртите избори в България за 18 месеца.

Политическият специалист Михаил Миков, ръководител на 42-ото Народно заседание и някогашен водач на Българска социалистическа партия, отбелязва в изявление за ТАСС ниското ниво на доверието в политиците и политическия нарцисизъм на спечелилите.

" Очевидният резултат от изборите е извънредно ниската изборна интензивност, която приказва за недоверието на обществото към политическите партии ", споделя той.

Прогнозата на Миков е, че в последна сметка няма да може да бъде образувано болшинство, Народното събрание още веднъж ще бъде разхлабен и предстоят нови избори.

" Днешните партии преследват тесни егоистични ползи и в идващите студени месеци евентуално няма да желаят да поемат отговорността за страната, прехвърляйки я на президента и негово техническо държавно управление ", разяснява той.

" Партия " Възраждане ", която отстоява целта на националните ползи пред евроатлантическите, съвсем удвои резултата си по отношение на предходните избори, само че това очевидно няма е задоволително, с цел да бъде сериозен фактор в българската политика, кадърен да въздейства върху решенията, макар че ще бъде добър дразнител.

Парламентът ще би трябвало да маневрира, като разиска въпроса за сформиране или на експертно държавно управление, или на държавно управление с краткосрочна стратегия, способна да реши най-наболелите проблеми ", счита някогашният ръководител на Народното събрание./БЛИЦ.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР