Десният националист Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел.

...
Десният националист Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел.
Коментари Харесай

Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел

Десният националист Нафтали Бенет постави клетва като министър председател на Израел. Той смени Бенямин Нетаняху, заемал поста през последните 12 години.

Бенет, който е водач на партия „ Ямина ”, ще бъде министър-председател до септември 2023 година като част от съглашението за шерване на властта.

След това той ще съобщи властта на Яир Лапид, началник на центристкиата „ Йеш Атид ”, за още две години.

Бенямин Нетаняху - най-дългогодишният министър-председател на Израел - ще остане водач на дясната партия „ Ликуд ” и ще управлява опозицията.

По време на неделния спор в Кнесета (парламента) в Йерусалим Нетаняху предизвикателно даде обещание: " Ще се върнем ". След като депутатите гласоподаваха новото съдружно държавно управление, Нетаняху отиде при Бенет и му стисна ръката.

В речта си Бенет сподели: " Това не е ден на печал. Има промяна на държавното управление при народна власт. Това е всичко. Ще създадем всичко допустимо, тъй че никой да не изпитва боязън... И споделям на тези, които имат намерение да честват довечера, не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ ".

Нафтали Бенет даде обещание " държавно управление на смяната ", само че и че работи да сплоти нацията, изтощена от четири парламентарни вота в границите на две години политическа невъзможност, съобщи Би Би Си.

Приоритетите ще бъдат свързани с промени в образованието, опазването на здравето и понижаване на бюрокрацията.

Новият министър-председател даде обещание още корав отговор на палестинското придвижване " Хамас ", в случай че още веднъж нападне Израел.

Малко преди да бъде одобрен от депутатите на премиерския пост Бенет заявява, че няма да разреши на Иран да придобие нуклеарно оръжие и се опълчи на обновяване на нуклеарната договорка на Техеран със Съединените щати от 2015 година.
Бенет ще управлява невиждана коалиция от партии, подкрепени от депутатите в Кнесета при гласуването в неделя в съответствие 60-59. За първи път в ръководещата коалиция в Израел има партия, която съставлява арабското малцинство – „ Обединена арабска листа “.
" Това е вътрешно израелско дело. Нашата позиция постоянно е била ясна - това, което желаеме, е палестинска страна с границата от 1967 година и с Йерусалим като нейна столица ", сподели представител на палестинския президент Махмуд Абас. Американският президент Джо Байдън изпрати своите поздравления към Нафтали Бенет, заявявайки, че чака с неспокойствие укрепването на " околните и трайни " двустранни връзки и заявява, че Съединените щати остават " непоколебими в поддръжката си за сигурността на Израел ".49-годишният Бенет е наследник на американски еврейски имигранти от Калифорния. Работил е в Съединените щати преди да се върне в Израел. Сътрудник на Бенямин Нетаняху, след което основава дясна, религиозно-ционистка партия, бил е министър няколко пъти. 

Сега Нафтали Бенет ще управлява сложна за ръководство коалиция, раздробена идеологически, с риск да се разпадне при първата рецесия, се отбелязва в статия на " Джерусалем пост ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР